scroll-to-top

Másszuk körbe a világot!

Másszuk körbe a világot!

A babák mozgásfejlődésének fontos szakasza a mászás. Az ellentétes kéz-láb koordináció az agy olyan területét érinti, ami kihatással van a későbbi tanulási képességek elsajátítására is. Éppen emiatt számos anyuka izgul, amikor gyermeke még nem kezdte el a mászás gyakorlását. De pánikra semmi ok! Általában 6 és 10 hónapos kor között kezdenek el mászni a kicsik, azonban minden baba más, ezért az is előfordulhat, hogy előbb vagy később indulnak el. Van azonban néhány trükk ahhoz, hogy kedvet csináljunk neki a négykézláb meneteléshez. Semmi sürgetés, csak motiváló játék! 

A feladatok azoknak a babáknak is élményt jelentenek, akik már magabiztosan tudnak négykézláb mászni. Minél többet gyakorolnak, annál ügyesebbek lesznek és annál fürgébben kell majd utánuk szaladni, ha megindulnak! 

Mutass példát, legyél jó lovacska

Rengeteg mozdulatot és mimikát utánozás segítségével sajátítanak el a kicsik. Miért pont a mászás lenne kivétel? Szórakoztassuk a babát azzal, hogy négykézlábra ereszkedve megyünk előtte. Dugjunk el egy játékot és másszunk a babával versenyt, vagy labdázzunk együtt ebben a pozícióban. Ha rákap az ízére, már nem kell többet térden csúszva bohóckodnunk, magától is örömmel fogja kihasználni az új közlekedési módot. De miért ne röpülnénk vissza egy kicsit a gyerekkorunkba, nem volt az olyan rég, amikor kutyusként ügettünk végig az udvaron a többi gyerekkel.

Mozgass előtte kelj felj jancsit vagy könnyen elguruló textil kockát

A helyváltoztató mozgások elindulásának remek motiválói a guruló vagy billegő játékok, amik után tud nyúlni a baba. Fontos, hogy olyan távolságba helyezd el a tárgyat<, ahol még épphogy eléri. Ha a játék közben van sikerélménye, egyre kitartóbban fog küzdeni a kocka megszerzéséért. Észre se veszi és egyszer csak azon kapja magát, hogy már mászik.

Hintáztasd lepedőben és hagyd, hogy kicsit lépegethessen

Jó móka meghintáztatni a babát egy erősebb szövésű takaró vagy lepedő segítségével. Fektesd hason a kis lurkót az összehajtott anyagra úgy, hogy a hónaljától a csípőjéig érjen neki, a két keze elől, a két lába pedig hátul lógjon ki. Emeld fel óvatosan a lepedő két oldalát összefogva, ellenőrizd, hogy megfelelő-e az egyensúly. Nagyon vigyázz rá nehogy előre vagy hátra billenjen a baba! Ha mindent rendben találsz és a kicsi is élvezi a helyzetet, ringasd meg kicsit a levegőben, hagy hintázzon. Ha kiélveztétek a hintázást, ereszd lejjebb a lepedő segítségével a gyerkőcöt úgy, hogy a tenyere és a térde éppen leérjen. Lassan és egyenletesen kezdj el haladni vele, tartva a magasságot. A baba egy idő után elkezdi rakosgatni egymás után a kezét és a lábát, így fel tud készülni a mozgásra és gyakorolhatja az ellentétes mozdulatot. 

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek