scroll-to-top

A koszmó megjelenése

A koszmó megjelenése

A kisbabák fejbőrén nagyon gyakori jelenség a koszmó megjelenése. Leggyakrabban a kutacs környékén jelentkezik, sárgás, plakkos, vastag lerakódás. Általában ártalmatlan jelenség, mégis kezelést és odafigyelést igényel. Cikkünkben olvashatsz egy kis összefoglalót, az okairól és a kezelésének módjáról.

Ha kisbabádnak koszmós lesz a feje, nem szabad magadat hibáztatni, nem gondatlanságból vagy ápolási hibából ered. Sokkal inkább alkati dolog, valamint életkori sajátosság: a faggyúmirigyek még nem teljesen megfelelően működnek, és a pici vérkeringése is kicsit fejletlenebb, így ez a két dolog a bőr hámlásához vezet, kialakul a sárgás színű, elhalt hámréteg, felrakódás.  Ahogy a bevezetőben említettem ártalmatlan dolog, de foglalkozni kell vele, mert ha nagyon elterjed, viszketni kezd, és ahogy a baba vakargatni kezdi, a felsértett bőr felülfertőződhet.

Leggyakrabban az első hat hónapban jelenik meg, de gyakorlatilag akár még kisgyermekkorban is előfordulhat.

Hol fordulhat elő a koszmó?

A koszmó a következő helyeken szokott előfordulni:

Fejtető, szemöldök vagy akár szemhéj, fül mögötti terület illetve akár kiterjedhet a fej nagy részére is.

Megelőzésére annyit tudsz tenni, hogy fürdetéskor vízzel megmosod a baba fejét, haját, és óvatosan, kutacsot kikerülve, finoman átmasszírozod és egy kis fésűvel átfésülöd. Ez fokozza a vérkeringést a hajas fejbőrön. A mindennapos samponos hajmosás kerülendő, egyrészről egy csecsemőnek felesleges, másrészről a túl gyakori samponozás a faggyúműködést fokozhatja. Ne hagyd, hogy a babácska fejbőre beizzadjon a sapkába, mindig az időjárásnak megfelelő vastagságú anyagú sapkát adj rá!

Ha mégis kialakulna a koszmó, otthoni praktikákkal is lehet kezelni. Önts hidegen sajtolt növényi olajat egy vattadarabra, és óvatos mozdulatokkal kend be vele a baba bőrét. A meleg hatására az olaj jobban beszívódik, így hatásosabban felpuhítja az felrakódást. Ha van olyan kissapkád, amit nem sajnálsz, nyugodtan húzd rá a baba fejére. Egy óra elteltével, egy textilpelenka sarkával, vagy egy kis fésűvel finoman le lehet dörzsölni a koszmót. Egyszerre csak kis területet „tisztíts” meg, ha nagyobb kiterjedésű a koszmó érdemes több részben elvégezni a kezelést.

Ha a házi kezelés nem áll közel hozzád, több készítmény is rendelkezésedre áll, pl: koszmó ellenes samponok. Tovább a koszmó elleni készítményekhez >

Nagy kiterjedésű koszmót meg kell mutatni a háziorvosnak vagy bőrgyógyásznak.

Néhány fontos tipp:

Amire figyelni kell, hogy nem szabad körömmel neki esni és felkapargatni a plakkokat! Legyél kitartó, sokszor nem elég egy alkalommal a kezelést elvégezni! A kutacsot és környékét mindig fokozott óvatossággal kell érinteni!

Ne akarjuk az egészet egyszerre eltávolítani, illetve nem szükséges neki esni egyből különböző mesterésges szerekkel. Mindenképp kezdd el időben kezelni, mert  egyéb esetben szövődmények is előfordulhatnak.

És végezetül: a babák – még ha a tartós sapkahasználatot nem is – a fejük cirógatását, simogatását, hajuk érintését nagyon szeretik, simogasd a fejbőrét, arcát sokat!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek