scroll-to-top

Átlagos fejlettség 9 hónapos korban

Átlagos fejlettség 9 hónapos korban

Nincsenek szürke hétköznapok egy 9 hónapos babával, hiszen mindig történik valami! A kúszás-mászásnak köszönhetően egy percre sem állnak meg. Mindig van valami kiszemelt zsákmány és egy földön felejtett zsebkendő vagy wc papír hamar megsemmisül a kis kezek között.

Mozgásfejlődés

A felegyenesedő, ülő baba hamar ráérez hogyan lehet a megszerzett tárgyakat jó messzire elhajítani. A dobálás, csapkodás, pakolás a kedvenc tevékenységek ebben az időszakban. A szülők számára türelempróbáló ez a rendetlenség és hangzavar, azonban fontos tudatosítani, hogy a baba ez által rengeteget fejlődik. Így tanulja meg a megragadás-szorítás-elengedés folyamatát. Ráérez, hogy melyik tárgyhoz milyen erőre van szüksége és közben valljuk be nagyon szól szórakozik.

Szociális fejlődés

A kérem-köszönöm játék elsajátítása után a “Hol van? Keresd meg!” feladatok a következő társas játékok. A kicsi szeme láttára rejtsünk el számára ismerős tárgyakat (pl.: dugjuk el a csörgőt a takaró alá) majd kérdezzünk rá hol a csörgő! A kicsik megértik és legtöbbször örömmel megkeresik az elrejtett kincseket. A hétköznapi tárgyak helyét is megjegyzik nagyjából erre a korra. Így ha azt kérjük, “Tedd vissza a helyére!” azt is megértik.

Beszédfejlődés

9 hónapos kortól a baba már egyértelműen felismeri, hogy a családból kinek a hangja szólítja meg őt és arra a személyre néz. A nevét is megismeri és mosollyal reagál rá, ha szólítják. Mutogatással és gügyögéssel ki tudja fejezni, ha épp azt szeretné, hogy felvegyék vagy szeretne megkapni valamit. Amikor felismerjük mit “mond” mindig öntsük szavakba a kérését. (pl.: a baba nyújtja a magasba a kezét – anyuka: Szeretnéd, hogy felvegyelek?) Minél többet hallja adott szituációban a megfelelő kifejezéseket, annál hamarabb elkezdi majd használni őket.

Mire van szükségük a babáknak ebben a korban?

A természetben töltött idő rendkívül fontos ebben a korban is. Mivel látásuk már megerősödött, ideje a természetes fényben, erős napsugárban vagy homályban is megedzeniük a szemüket. Az árnyékok és a fényjátékok szuper izgalmas jelenségek a kicsiknek. Az igazi távolba nézés pedig csak szabadtéren kivitelezhető. A kúszás-mászás gyakorlása is teljesen új élmény füves talajon. És az apró fadarabkák, csigaházak felemelése is fejleszti a szem-kéz koordinációt.

Hogyan tudod motiválni?

Az utánzáson alapuló tanulás nagyon jól nyomon követhető, ha vannak idősebb gyerekek is a családban. Ha egy kúszó babát akár csak egy délutánra is, de összehozunk egy mászó gyermekkel bizony nagy valószínűséggel kedvet kap a mászásra! Ha a családban nincs lehetőség babatalálkozó megszervezésére, lépjünk be bátran anyukás csoportokba.

Mikor kérj segítséget?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a baba a térben nem mer eléggé bátran mozogni, akadály esetén előbb odanyúl, mielőtt továbbmászna, túl közel emeli a tárgyakat, esetleg ráhajol a játékaira, gyakran nyalogatja is, akkor forduljunk orvoshoz. Gyakran tapasztalhatók ezek a viselkedésformák a gyermeknél akkor is, amikor még éppen csak elkezdte a mászást, vagy fogzik. A nem megfelelő látás esetén azonban ezek általában együtt jelennek meg.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek