scroll-to-top

Felkészülés a miért korszakra

Felkészülés a miért korszakra

Az értelmi fejlődés egyik ugródeszkája a miért korszak, amikor a gyerekek felismerik az ok-okozati összefüggéseket, azok láncolatát és elárasztják a szüleiket kérdéseikkel, hogy minél jobban megismerjék a világot (és hogy minél több figyelmet kapjanak a szüleiktől).

A műszaki kérdésektől, a természet törvényein át az egészen filozofikus magasságokig BÁRMIRE rácsodálkozhatnak a 2-3 évesek, hogy mégis miért? Így érdemes előre felkészülni a vizsgáztatásra. Szerezzünk be minél több tudományos lexikont, mindig legyen a közelben a Wikipédia és ha nagyon szorul a hurok, kérjünk telefonos segítséget. Persze, csak viccelünk! Azonban felkészülni sosem árt, ha máshogy nem, legalább lélekben.

Tényleg ennyi minden érdekli?

A gyerekek érdeklődése ebben a korban még nagyon csapongó. Bármi, ami a környezetükbe kerül, amiről az imént hallottak vagy aminek szemtanúja voltak, izgalmas lehet számukra egy rövid ideig. Azonban általában nem marad meg hosszú távon érdeklődési körnek a terület, így nem érdemes beleélnünk magunkat, hogy gyermekünk orvos lesz, ha megkérdezte miért betegednek meg az emberek.

Hogyan válaszoljak?

A fő cél, ami a szemünk előtt kell hogy lebegjen, amikor a miért kérdésekre válaszolunk, hogy bővítsük gyermekünk tudását és szókincsét. Természetesen olyan mélységben és azon a szinten, amit ő is megért. Nem biztos, hogy jól ki tudja már fejezni a kérdésével, hogy mire kíváncsi, ezért, ha pl. azt kérdezi miért repülnek a madarak? fűzzük bele azt a választ is, hogyan tudnak a szárnyaik segítségével felszállni. Használjuk ki a beszélgetést a kommunikáció bemutatására is, kérdezzünk vissza, fűzzük tovább a gondolatokat, hogy minél tartalmasabb, meghitteb beszélgetésünk legyen a gyermekünkkel.

A végtelenségig ki kell bírni?

A miért kérdések végtelen láncolatát elő tudják idézni a kis érdeklődők, akik egy idő után inkább anya idegeinek az ingerlését élvezik jobban a válaszoknál. Ilyenkor jól esik véget vetni a körkörösségnek egy csak-kal vagy egy mert-tel és pont. Azonban jobb ravaszabban lezárni a szemtelenkedést, mondjuk egy visszakérdezéssel vagy berakhatunk nekik egy oktatóviedót is esetleg a témában.

Erre nem szeretnék válaszolni, mit csináljak?

A gyerekek sok kényes témát előhozhatnak már egészen kicsi korban is, amik érzékenyen érinthetik a szülőket. A bizalmas szülő-gyermek kapcsolat alapja az őszinteség, így érdemes mindig az igazat válaszolni a gyerekek kérdéseire. Azonban lehet csepegtetve vagy becsomagolva is közölni az információt, esetleg kitolni a válaszadás idejét: majd ha nagyobb leszel, megbeszéljük. Azt is vizsgáljuk meg, hogy valóban foglalkoztatja a kérdés a gyermeket vagy csak úgy eszébe jutott valamiről. Ha a nagymama halála vagy más esemény felkavarhatta a belső világát, jobban járunk ha nyíltan beszélgetünk vele és segítünk neki feldolgozni a történteket.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek