scroll-to-top

Túrázás kisbabával

Túrázás kisbabával

Amikor a kicsi megtanul magától ülni, mérföldkőhöz érkeztek. Az ülés ugyanis lehetővé tesz egy sor olyan tevékenységet, amit korábban egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezve, sok szervezést igényelve tudtatok megvalósítani. A 8-9 hónapos babával már el lehet menni rövidebb túrákra, ha babahordozóba ülteted a gyerkőcöt, nem beszélve a biciklitúrákról, amelyek nagyobb állóképességet és egy kis bátorságot igényelnek ugyan, de ha belevágtok, szuper jól szórakozhattok és fel is tudsz töltődni – ami biztosan rád fér.

Következő cikkünkben megmutatjuk Neked, hogy mire figyelj, ha babahordozóval indultok sétálni, és ha bringatúrára készültök, valamint ráadásként összeszedtünk néhány jól bevált, babakocsival is kényelmesen bejárható magyarországi kirándulóhelyet, amelyeket bármilyen életkorban lévő babával könnyen fel tudtok fedezni.

Könnyű túrák

A babahordozó megkönnyíti a kisgyermekes családok életét, hiszen szabadabb mozgást biztosít a babának és a szülőnek is, mint a babakocsi. Mielőtt beleülteted a kicsit a hordozóba, érdemes tisztába tenni, így nem kell elindulás után rögtön megállni pelenkát cserélni. Ha a hordozónak nincs teteje, akkor mindig tegyél a kicsi fejére sapkát, ami véd hidegben és melegben is. Ugyanez igaz a hosszú ujjú pólóra is, ami nyáron megvéd a napégés ellen. Érdemes a vállpántra egy puha plüssfigurát vagy valamilyen játékot erősíteni, amivel menet közben elszórakoztathatja magát. Egy óránál többet valószínűleg nem fog kibírni a hordozóban a kicsi, ezért úgy tervezzétek az útvonalat, hogy óránként ki tudjátok venni kicsit mozogni, járkálni.

Bringatúra a babával

Ha a kicsi már biztosan tud ülni, akkor nincs akadálya annak, hogy hosszabb-rövidebb biciklitúrára indulj vele. A kormány és a nyereg közé kisebb, de már stabilon ülő gyerkőcöt tudsz ültetni, 15 kilóig. Ennek az elhelyezésnek előnye, hogy tudtok beszélgetni tekerés közben, ő pedig jobban lát, mintha a hátad mögött ülne. Mivel a bringa súlypontja a kicsi miatt előre tolódik, könnyebben tudod kormányozni, mintha hátra ültetnéd. A 15 kilónál nehezebb gyerkőcnek hátul van a helye. Ekkor nehezebb kormányozni és egyensúlyozni a bringával, pláne, ha a kicsi oldalra hajol. Ajánlott egy visszapillantó tükröt szerelni a kormányra, hogy lásd, mit csinál a gyerkőc. Az alvásidejét figyelembe kell venned a biciklizésnél, mert az alvó gyerek oldalra billenhet, ami elhúzhatja a bicikli súlypontját.

Mindkét ülés esetében fontos, hogy a háttámla elég magas legyen ahhoz, hogy kényelmesen tudjon ülni benne a gyerkőc, hogy legyen rajta biztonsági öv és bukósisak. Mindig legyen nálad váltásruha, pelenka, elegendő étel és ital, valamint nejlonzacskó a használt pelusnak, mert nem mindenhol van szemetes. A kicsire egy réteggel több ruhát adj, mint ahogy te fel vagy öltözve és mindig figyelj a napvédelemre.

Babakocsis kirándulások

Ugyanez a felszerelés szükséges akkor, ha babakocsival indultok kirándulni. A helyszín kiválasztásánál érdemes előre tervezni, mert bizony nem minden terep ideális a babakocsival közlekedő szülőknek. Az alábbi kirándulóhelyek viszont garantáltan bejárhatóak babakocsival is – hidd el, teszteltük őket!

1. A Tihanyi-félszigeten található sajkodi strandról kényelmes, 2 kilométeres sétaút vezet a híres erdei teázóba. Az út vége enyhén emelkedik, egyébiránt könnyű terep, a kilátás pedig páratlan.

2. A szilvásváradi Fátyol vízeséshez végig betonút vezet, ezért babakocsival is könnyen megtehető a 3 kilométeres táv. Ha nincs kedvetek sétálni, akkor a kisvasúttal is el lehet jutni a gyönyörű vízeséshez.

3. A Tisza-tavi tanösvény ideális babakocsis útvonalat kínál a természet kedvelőinek. Számos madárfajt és vízi növényt megfigyelhetsz, miközben élvezed a tiszta levegőt. A tanösvény mindössze másfél kilométer hosszú, így babakocsival is gyorsan teljesíthető.

Túrázásra fel!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek