scroll-to-top

Tíz hónapos baba fejlettsége

Átlagos fejlettség hat hónapos korban

Babád tíz hónapos lett. Mostanra már biztosan alaposan kiismertétek egymást, érted a jelzéseit, egymásra vagytok hangolódva és már a természete is kezd kirajzolódni előtted. Ebben a korban új szokásokat vehet fel, például megfigyelheted, hogy imádja a kezébe kerülő tárgyakat pakolni, belőlük tornyot építeni, majd lerombolni. A gyerkőcben ilyenkor alakul ki az építés, az alkotás iránti vágy, amit jó, ha támogatsz, ezért hagyd kibontakozni a kicsit – elfogadható keretek között természetesen.

Mozgásfejlődés

A tizedik hónapban járó babák is mutatnak különbségeket a mozgásfejődés terén. Vannak, akik még csak kúsznak, mások másznak, megint mások pedig már segítség nélkül masíroznak. Az biztos, hogy az egészséges fejlődésű tíz hónapos baba magabiztosan tud ülni, ülésből le tud feküdni, önállóan meg tud fordulni és magától feláll. Képes az ágyra vagy a székre fel- és lemászni, és ezt előszeretettel gyakorolja is. Megfigyelheted, hogy az egyik kezét és teste egyik oldalát előnyben részesíti, például, ha az egyik kezébe adsz egy tárgyat és ő átrakja a másikba, az biztos jele az adott kéz preferenciájának.

Szociális fejlődés

Ez a korszak a pakolási mánia jegyében telik. Tehetsz kísérletet arra, hogy rendet tarts a lakásban, de vannak kétségeink, hogy mennyi ideig tudod fenntartani ezt az állapotot, a kicsik ugyanis ebben a korban imádnak pakolni. Fiókot, szekrényt, ruhákat, játékokat, edényeket – gyakorlatilag mindent, ami mozdítható. Ha bababiztos a lakás, nyugodtan hagyd kibontakozni, a közös visszapakolás is lehet ugyanakkora élmény a kicsinek, ha játékosan teszitek. Viszont nagyon fontos, hogy az olyan szekrényeket, amikben a vegyszereket tartod, be kell zárni, mert ez a korszak a világ megismerésének az időszaka, és sajnos előfordulhat olyan baleset, hogy megkóstolja a különféle tisztítószereket is. Érdemes a konnektorokat is babazárral bedugni. Mivel ekkor kezd kialakulni az építés iránti igénye, érdemes készülni erre a játéktevékenységre puha építőkockákkal, plüssállatokkal, amiket halomba rakhat, vagy vödrökkel, dobozokkal

Szociálisan is egyre fejlettebb, ki tudja fejezni az érzelmeit, így láthatsz rajta dühöt, haragot, félelmet, örömöt és bánatot is. Szívesen utánozza a mimikádat, a hangokat és a gesztusaidat is, általában véve is elmondható, hogy igyekszik minden impulzust felvenni a környezetéből és utánozni azt. Ugyanez igaz a hangokra is. Megfigyelheted, milyen óriási kedvvel utánozza a tőled vagy másoktól hallott hangokat, ráadásul a zenére is egyre fogékonyabb lesz. Előfordulhat, hogy illeg-billeg a zenére, és láthatóan érzi és élvezi a ritmust.

Beszédfejlődés

Szívesen utánozza a mimikádat, a hangokat és a gesztusaidat is, általában véve is elmondható, hogy igyekszik minden impulzust felvenni a környezetéből és utánozni azt. Ugyanez igaz a hangokra is. Megfigyelheted, milyen óriási kedvvel utánozza a tőled vagy másoktól hallott hangokat, ráadásul a zenére is egyre fogékonyabb lesz. Előfordulhat, hogy illeg-billeg a zenére, és láthatóan érzi és élvezi a ritmust.Ha sokat beszélgettél vele és meséltél neki, akkor az értelmi fejlődése már biztosan van olyan szinten, hogy egyszerű szavakat és kérdéseket megértsen és képes is válaszolni rájuk. Például rá tud mutatni tárgyakra a „Hol van?” kérdésre, megérti az ’igen’ és a ’nem’ kifejezések jelentését is. Egyszótagú szavakat, illetve szókezdetek már hallhatsz tőle, így könnyebb vele a kommunikáció. Továbbra is kommunikálj vele aktívan és mesélj neki sokat. A mesét mondhatod egy képeskönyv segítségével, de te is nyugodtan találhatsz ki történeteket. Tíz hónapos babád nem tud még sokáig koncentrálni, így a történetek legyenek lényegre törőek, és rövid, egyszerű mondatokból álljanak. A gyerkőc másfél éves koráig célszerű, ha a mesék róla, az ő kis világáról szólnak, hiszen úgyis saját maga a legérdekesebb a gyerek számára ebben a korban.

Mire van szüksége a babáknak ebben a korban?

A helyváltoztató mozgások beindulásával a fizikai eltávolodás, az „el-vissza” szabályozása folyamatos kihívás a baba számára. A mi magatartásunk erősíti vagy elbizonytalanítja próbálkozásaiban. A tőlünk való eltávolodás, elkülönülés szorongást vált ki belőle. A félelem megjelenése, annak megértése, hogy nem csak kedves és jó dolgok történnek vele, méginkább fokozza benne a szorongást, ha a szeretett személy nincs a közelében, vagy ha egyedül marad. Így fontos, hogy mindig elérhetőek maradjunk ebben az időszakban is számára.

Hogyan tudod motiválni?

A kevésbé felfedező gyermek számára érdekesebbé kell tenni a világot! Meg kell neki mutatni, mi minden létezik, történik körülötte, de mindezt úgy, hogy a fokozott jelenlétünk ne vegye el az önállóság lehetőségét. Az „éppen annyit segíteni, amennyire szükség van, és nem többet” elvét nagyon nehéz betartani. Vigyük közelebb a babához a tárgyakat, de pont annyira, hogy azért neki is tennie kelljen a játékért. Ha mi játszunk egy tárggyal, az már esetleg önmagában is felhívó jellegű és érdekes lehet számára. Üljünk, heveredjünk a gyermek mellé a földre, tervezzünk meg egy rövid, együttes játékot közösen, akár apa, anya együtt. Ha van testvér, ők általában szívesen és jó érzékkel vesznek ebben részt.

Mikor érdemes segítséget kérni?

Ebben az életszakaszban úgy bele tudnak merülni játékukba, hogy nem figyelnek fel a zajokra, hangokra, esetleg hirtelen sírva fakadnak, megijednek, ha valami zaj váratlanul éri őket. Ez természetes velejárója annak, hogy figyelmüket még nem tudják megosztani. Ne vegyük zokon, ha gyermekünk játék közben nem figyel a megszólításra azonnal. Ne emeljük fel a hangerőnket, hanem inkább egy szokatlan kopogással, füttyel, vagy a kicsi megérintésével irányítsuk magunkra figyelmét. Azonban ha minden esetben így kell eljárni, hogy játékából kimozdítsuk, akkor kérjük ki a védőnő, gyermekorvos tanácsát.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek