scroll-to-top

Terhességi rosszullét

Terhességi rosszullét

10-ből 8 kismama émelyeg a terhesség alatt, sokan hányásról, hányingerről is beszámolnak. A panaszok főként az első trimeszterben jelennek meg, amiért az orvosok szerint a növekvő HCG hormon és az ingadozó vércukorszint a felelős. Azonban olyan is akad, akinél akár az egész terhességet is végigkísérheti a szédülés. Fontos tudni, hogy a napi 10 hányás után már nem egyszerű rosszullétről van szó, hanem akár a súlyos terhességi hányás is szóba kerülhet, ami kórházi kezelést igényel. Ha szükséged van bevált tippekre vagy egy kis biztatásra, olvasd el a cikket!

Mennyire vagy rosszul?

Minden rosszullétnek vannak szintjei. Ha sikerül felmérned mekkora kihívással nézel szembe, úgy egyszerűbb választanod a megoldási javaslataink között. Vannak kismamák, akiknél már a terhesség legelején kialakulnak váratlanul érzékenységek. Sok kávéfogyasztó az első trimeszterben már a kávé szagától is undorodik, más a zöldségektől, fűszerek illatától kezd el émelyegni. Ilyenkor egyszerűen kerülni kell ezeket a dolgokat. Ha a mosogatószer és az öblítő illata is zavar, akkor válassz illatmenteset vagy egyszerűen hagyd ki a mosásból. Nem dől össze a világ, ha ebben az időszakban nem éppen a legkiegyensúlyozottabban étkezel. Fontos, hogy hallgass a testedre és ha valamit megkívánsz, inkább edd azt, mint aminek a gondolatára is rosszul leszel. Később fogsz tudni korrigálni, hiszen nem tart örökké a szituáció.

Tanácsok terhességi rosszullét esetén

Olyan is sokaknál előfordul, hogy szinte minden reggel rókázással indul, emiatt a jelenség miatt lett “reggeli rosszullét” a terhességi rosszullét neve, de mint tudjuk ez egyáltalán nem függ a napszaktól. Ilyenkor az segít, ha rögtön ébredés után eszel egy kis kekszet, vagy iszol egy pohár hideg italt (kóla, narancslé, citromos víz sokaknál beválik.) Kérd meg a párod, hogy készítse ki harapnivalót az éjjeliszekrényedre, vagy gondoskodj róla te magad előző éjjel. Minél többször eszel kis mennyiségben, akár éjszaka is, annál kevésbé fog rád törni a hányinger. Ha elindulsz otthonról, gondoskodj róla, hogy legyen nálad zacskó, ha megszédülsz, ülj le kicsit. Ennek az időszaknak rólad és a kisbabádról kell szólnia, ezért ügyelj a pihenésre és fogyassz sok folyadékot.

Ha a hányás egy nap többször is jelentkezik, vagy nem múlik a hányinger, mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát. Néha ez tényleg csak a terhesség velejárója, de egyáltalán nem veszélytelen állapot, így fontos, hogy szakmai felügyelet alatt legyél. Kérj segítséget a rokonoktól, barátoktól a ház körüli feladatokban. Ha van másik gyermeked, tudasd vele, hogy nagyon szereted, de pihenésre van szükséged. A fizikai kihívások ellenére fontos, hogy a lelki békédet megőrizd. Számos savlekötő, gyömbéres tea, émelygés elleni csuklószorító elérhető a piacon, ám ebben a helyzetben a legtöbben annyit tudnak tanácsolni, hogy tarts ki és éld túl, nem tart örökké. Jégkocka szopogatása, fagyi, ropi általában ilyenkor is jólesik a kismamáknak. De létezik infúzió is, ami segít helyrejönni, ezt a háziorvosodtól tudod kérni.

Mit tehetsz, amikor úgy érzed nem bírod tovább?

Állíts fel prioritási sorrendet! A legfontosabb a saját egészséged és a kisbabád egészségének a megőrzése, erre kell összpontosítani. Ha pihenésre, szénhidrátra, citromos vízre van szükségetek, akkor csak annyit tegyél meg, hogy ezek biztosítva legyenek. A munkádat, házimunkát sorold csak ez utánra! Nem szégyen, ha szünetet tartasz, egy kis kupi még nem ártott senkinek, a kiszáradás viszont igen. Lebegjen a szemed előtt, hogy ez csak időszakos állapot a 12-18. héten az eseteket nagy százalékában teljesen elmúlik. Ne aggódj a babád miatt, a népi hiedelem szerint a gyomorégés csak azért van, mert nagyon sok haja lesz a kicsinek, mások pedig úgy tudják, hogy nagy és életerős lesz a picur, ha az anyukájától ennyi erőt kölcsönkér. Bízd magad az orvosokra és figyeld a tested jelzéseit. Eső után jön a szivárvány, ez a néhány nap rosszullét majd eltörpül a gyermekeddel töltött évekhez képest!

Nálunk mindent megtalálsz, amire a babavárás alatt és a kisbabád születése után szükséged lehet!

Arra semmiképp nem szeretnénk buzdítani, hogy már az első trimeszterben halmozz fel minden babához kötődő holmit. Azonban jó, ha elkezdsz körülnézni és tájékozódni az elérhető baba-mama márkákról és termékekről.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek