scroll-to-top

Tejről és tejtermékekről csecsemőkorban

Tejről és tejtermékekről csecsemőkorban

Ahány baba-mama fórum, annyi véleményt olvashatsz a tejjel és a tejtermékekkel kapcsolatban, így nem csoda, ha elbizonytalanodsz. Találkozhatsz egészen szélsőséges álláspontokkal is, némelyek egyenesen azt vallják, hogy ha mi ihattunk tehéntejet csecsemőkorunkban, akkor mi is adhatunk a gyermekeinknek, ez azonban egyáltalán nincs így. A tehéntej – és minden állati eredetű tej – nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ami megterheli a kicsik emésztőrendszerét, korai bevezetésük pedig életre szóló allergiával sújthatja a gyermekedet, ezért nagyon meggondolandó, hogy mikor kezded el a bevezetését.

Legfrissebb cikkünkben tapasztalt védőnőnk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a tejtermékekről: elmondjuk, hogy mikortól lehet adni a különböző típusú tejtermékeket, és hogyan, illetve mikortól érdemes hozzászoktatni a kicsit a tehéntejhez.

Noha édesanyáink nyugodt szívvel adtak nekünk tejet pár hónapos korunkban, a tudomány álláspontja az állati eredetű tejhez azóta alapjaiban változott meg. Ennek oka a megváltozott környezeti hatásokban és a sok mesterséges adalékanyagban rejlik. Sok fórumon olvashatunk arról, hogy mikortól lehet adni tejet a babának, köztük egészen szélsőséges véleményekkel. A gyakorló édesanyák véleménye helyett inkább a védőnők és a gyerekorvosok álláspontját tartsd szem előtt, akik azt javasolják, hogy egyéves kor alatt semmiféle állati eredetű tejet ne adj a kicsinek. Ez arra az esetre is vonatkozik, amikor hígított formában adnád a tejet, vagy ha főzéshez használnál egy kisebb mennyiséget. A tehéntejjel kapcsolatban még szigorúbbak a gyerekorvosok: hároméves kor alatt egyáltalán nem ajánlják. Az óvatosság oka az, hogy az állati eredetű tej nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, ami megterheli a kicsik emésztőrendszerét.

Vannak megengedőbb szakemberek, akik azt vallják, hogy ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés, akkor másfél éves kortól fokozatosan be lehet vezetni a tehéntejet. Ennek az a legideálisabb módja, ha felforralsz kb. 30 mg tehéntejet, majd langyosra visszahűtve, szoptatás után megkínálod vele a kicsit. Ezt követően várj pár napot, hogy kiderüljön, lesz-e kiütése, ekcémája, hasmenése, stb. Ha minden rendben van, akkor növelheted az adagot akár a duplájára is. 2-3 dl ideális mennyiség lehet egy másfél éves gyerkőcnek.

Ha tápszeres a babád, akkor is 30 mg felforralt, majd langyosra visszahűtött tejjel érdemes kezdeni, amit keverj az ennyivel kevesebb tápszerhez. Ha pár nap után is tünetmentes, akkor növelheted a tej arányát folyamatosan egészen addig, míg már nincs szükség a tápszerre.

A növényi tejek (mandula-, rizs-, kókusz-, szójatej) sem ajánlottak egyéves kor alatt. A tejtermékekkel más a helyzet, azokat hamarabb bevezetheted, ügyelve itt is a fokozatosság elvére. Natúr joghurttal és kefírrel kezdheted a bevezetést, ha babád elmúlt 8 hónapos és nincs szüksége speciális táplálásra. A natúr joghurtok közül válaszd azt, ami nem tartalmaz tejszínt és magasabb a zsírtartalma.

9 hónapos kora után jöhet a sovány sajt, 10 hónapos kor után pedig a túró. Egyéves kora után ismertesd meg vele a tejfölt, a vajat és a vajkrémet. Minden fent felsorolt termékre igaz, hogy natúr legyen, azaz ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. A bevásárlásnál légy körültekintő és alaposan olvasd el, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaznak a késztermékek. Ajánlatos délelőtt adni először az új ételtípust a kicsinek, hogy lásd a reakcióit, és hamar kiderüljön egy esetleges allergia.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek