scroll-to-top

Tanácsok tejérzékeny babák anyukáitól

Tanácsok tejérzékeny babák anyukáitól

Amikor kiderül kisbabánkról, hogy tejfehérje érzékenysége van, sok minden megváltozik a család életében. Egyrészt örülünk, hiszen nagy valószínűséggel megtaláltuk a tünetek (pl.: hasfájás, köhögés, ekcéma) forrását, másrészt egy új kihívás került elénk, hiszen tejmentesen étkezni nem is olyan egyszerű. Cikkünkben összeszedjük a hasonló cipőben járó anyukák tanácsait. Figyelem, ezek a tanácsok pusztán egyedi tapasztalatok alapján születtek. Azt javasoljuk, hogy mindenképp kérd ki a védőnő, gyermekorvos vagy gyermek-gasztroenterológus véleményét!

Anyatejes babák

Azoknál a kisbabáknál, akik még szopiznak, az anya étrendje a meghatározó. Sok édesanya számol be róla, hogy a hasfájás, a sok puki, az általánosnál több buki, sőt esetenként a véres széklet is abbamaradt, amikor tejmentes diétát tartottak.  Van, aki csak a tejet hagyta el, más az összes tejterméket kizárta az étrendjéből. A javulás néhány hét után volt tapasztalható, vélhetően azután, hogy a tejfehérje kiürült az anyuka és a kisbaba szervezetéből is. Szerencsére ma már nem olyan nehéz megfelelő alternatívát találni a tejekre. A növényi tejtermékek biztonságos és kényelmes megoldást nyújtanak, hiszen ugyanúgy lehet őket felhasználni, ahogy a rendes tejet, joghurtot vagy sajtot is. Ráadásul rengeteg íz közül válogathatunk! Érdemes tehát kipróbálni, nem kerül nagy erőfeszítésbe, mégis sokat számíthat.

Anyatejes baba

Tápszeres babák

A tápszeres babáknál is fontos, hogy olyan tápszert biztosítsunk kisbabánknak, ami nem tartalmaz tejfehérjét. A védőnő vagy a gyermekorvos által javasolt tápszereket érdemes először kipróbálni. Ha valami problémát észlelünk, a szakemberekkel egyeztetve lehet váltani. A gyerekek bizonyos ideig tartó diéta után általában kinövik az allergiát. Azonban a tejtermékek visszavezetését is orvosi felügyelet alatt, fokozatosan szabad megtenni.

Tommee Tippee Closer to Nature Cumisüveg 150 ml lsf

Hozzátáplálás

A hozzátáplálás megkezdésekor is fontos tartani a tejmentes diétát. Szerencsére a babák először a gyümölcsökkel és zöldségekkel ismerkednek meg. Figyeljünk rá, hogy olyan tejpépeket és babakekszeket válasszunk, amik nyomokban sem tartalmaznak tejet. A növényi alternatívákat általában 1 éves kortól ajánlják bevezetni az anyukák. Ezek a tejek általában főként apróra őrölt olajos magvakból és vízből készülnek. Mivel a mogyoró, szója, mandula szintén allergizáló élelmiszerek, ezekkel óvatosan szabad csak próbálkozni. A legkedveltebb növényi tejek a kicsik körében a kókusz, a zab, a rizs és a kendermagtej.

Hozzátáplálás

Nézd meg növényi tej kínálatunkat: Termékek – CareClub.hu

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek