scroll-to-top

Tanácsok a helyes szoptatáshoz dióhéjban

Tanácsok a helyes szoptatáshoz dióhéjban

Olvasd el cikkünket a szoptatásról, amelyben megosztjuk Veled a helyes szoptatási testtartást, az ideális szoptatási helyzetet, és számtalan hasznos tanácsot is adunk arra vonatkozóan, hogy mit tegyél, ha nem akar szopni a kicsi, ha nem eszik eleget, vagy ha kisebesíti a mellbimbódat.

A szoptatástól sok édesanya tart, pláne, aki első babáját várja. Tény, hogy vannak babák, akikkel nem megy gördülékenyen a táplálás. Ők azok, akik keveset vagy egyáltalán nem szopnak, akik elfordítják a fejüket a mellbimbótól, vagy akik kisebesítik a bimbódat. Ha a Te babád is ilyen, akkor sem szabad megijedni, mert számos trükk és praktika létezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet jól és helyesen táplálni a babát az első naptól kezdve.

Az újszülöttekben nagyon erős a szopóösztön

Különösen igaz ez az első egy-két órában-, ezért érdemes a babát a szülés után rögtön mellre tenni. A legtöbb újszülött ilyenkor ösztönösen, magától elkezd szopni. A legelső szopás alkalmával a kicsi szájába az ún. kolosztrum, azaz az előtej kerül. Ez egy sárgás színű folyadék, ami olyannyira gazdag tápanyagokban, hogy az Egészségügyi Világszervezet a baba első védőoltásának nevezi.

Az első adag tejek kis mennyiségűek, de az újszülött kisbabának is pici a gyomra (pl.: az egynapos csecsemőnek akkora, mint egy cseresznye) Mivel a babád még csak most tanul enni, számára is könnyebb, ha nem kell rögtön nagy adag tejjel megbirkóznia. Az anyatej és a gyakori szopás az első napokban kulcsfontosságú, segít megelőzni a sárgaságot, serkenti a tejtermelést, megnyugtatja a babát nem is beszélve a kötődés kialakulásáról közted és a kicsi között. Nagyon fontos, hogy annyiszor rakd mellre a babát, ahányszor csak igényli.

Újszülött gyomrának mérete

Teremts nyugodt körülményeket!

Nincs két egyforma baba: vannak, akik gyakran és rövid ideig szopnak, mások ritkábban és hosszabb ideig, illetve olyanok is vannak, akik egyáltalán nem érdeklődnek a szopás iránt. Ha a Te babád is ilyen, akkor érdemes 2-3 óránként mellre tenni és próbálkozni a szoptatással. Ehhez teremts nyugodt körülményeket, például figyelj arra, hogy félhomály legyen, a babán pedig laza ruházat legyen, mert a túlzott melegtől elálmosodhat. Simogasd vagy masszírozd a hátát és próbálj ki többféle szoptatási pozíciót, amíg rátalálsz a megfelelőre. Ha nem jársz sikerrel, javasolt szoptatási tanácsadóhoz fordulni, aki segít elsajátítani a megfelelő technikát. Ezen a linken találod a La Leche Liga magyarországi elérhetőségét.

Szoptatási pozíciók

Kerüld a vizet és a cumit!

Fontos, hogy ne adj (és a kórházban se adjanak) cumit vagy cumisüveget a babának. Ha vizet vagy tápszert kap, attól könnyen jól lakik, kevésbé fog érdeklődni az anyatej iránt, ami a szoptatás korai abbamaradásához, ezáltal pedig a baba immunrendszerének gyengüléséhez és a te melled begyulladásához vezethet. A cumisüveget ráadásul máshogyan kell szopni, mint az anyamellet, ez pedig összezavarhatja a babát, aki kevesebb tejhez juthat a melledből a rossz szopási technika miatt és kisebesítheti a mellbimbódat is.

A helyes testtartás

Szoptatás előtt helyezkedj kényelmes pozícióba és próbálj meg ellazulni. A babát húzd teljesen a melledre, ne te hajolj a kicsihez. A baba feje pontosan a melleddel szemben legyen, hogy ne kelljen elfordítania a fejét. Csak a tarkójánál támaszd meg a fejét, hogy hátra tudjon hajolni, ha több levegőre lenne szüksége. Tartsd a melled az etetés alatt alulról és oldalról is úgy, hogy ne akadályozd a kicsit az evésben.

Meddig és mennyit egyen a baba?

Nem érdemes korlátozni a szopásban a kicsit, ő úgyis jól tudja, hogy mennyi táplálékra van szüksége. Javasolt minden szoptatásnál mindkét mellből etetni, de ha csak az egyikből kér, akkor ne erőltesd. Az első napokban napi egy-két nedves pelenka elegendő mennyiségű táplálékot jelez, ugyanakkor előfordulhat súlyveszteség a babáknál, ami teljesen természetes dolog. Viszont ha testsúlyának 7%-ánál többet fogyott, akkor érdemes szoptatási tanácsadóhoz fordulni, mert elképzelhető, hogy a szoptatás menetével van a probléma, és a kicsi nem tud elég táplálékot magához venni. A második és az ötödik nap között általában beindul a tejtermelés, innentől a baba többet fog enni, ami a napi vizes és székletes pelenkák számának növekedésével jár. Heti átlag 170 grammos súlygyarapodás normálisnak tekinthető. A tejbelövelést követően érdemes elkezdeni fejni az anyatejet, hiszen ilyenkor hirtelen sokkal több tej termelődik, mint amennyire a kicsinek szüksége van.

Miben segít a mellszívó készülék?

A mellszívó használata elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a baba szopását szimulálva fenntartsa vagy serkentse a tejtermelést. Ha nem tud megfelelően kiürülni a szoptató anyák melle, az olykor fájdalmas gyulladással járhat. A bennragadt tej elzárhatja a tejcsatornát vagy a bimbó környékén tejkő is kialakulhat. Ilyenkor jól jön egy kíméletes mellszívó, ami megszabadítja az édesanyát a kínzó fájdalomtól.  Azonban. ami a legjobb a mellszívóban, az a végeredmény: tárolható anyatej, amit lefagyasztva akár hónapok múlva is oda lehet adni a babának ráadásul a cumisüveg segítségével később bárki elvégezheti az etetést.  A mellszívók között két fő típust különböztetünk meg, a kézi és az elektromost mellszívót. Ha otthon vagy kisbabáddal, egészséges vagy és sokáig szeretnéd szoptatni kisbabád, akkor ajánlott a csendesebb kézi mellszívót választani. Ha szeretnél visszamenni dolgozni, vagy egyszerűen csak pörgősebb az életed, nagy segítséget jelenthet a kíméletes, de hatékony elektromos mellszívó. Ebből a fajtából olyat is találsz, amit tartanod sem kell, egyszerűen mellre teszed és végzi a dolgát a viselhető mellszívó készülék.

A mellbimbó tisztítása

Ha kisebesedett a mellbimbód, akkor kend be lanolinnal, amit ne moss le a következő szoptatás előtt sem – ebben nincs semmi olyasmi, ami ártalmas lehet a babának. Még a lanolinnál is hatásosabb az anyatej maga: sebes mellbimbódat kend be egy kis anyatejjel és hagyd megszáradni. A tejben lévő anyagok segítik a sebgyógyulást is. Ha a sebesedés vagy a fájdalom hosszabb ideig fennáll, mindenképp fordulj szoptatási tanácsadóhoz.

Hogyan áll be a kereslet-kínálat egyensúly?

Ha figyelsz kisbabád jelzéseire és mellre teszed ha nyűgös vagy éhes, a tejtermelés a szopás mennyiségéhez fog alakulni, vagyis egy idő után beáll a kereslet-kínálat egyensúly. Ezen az elven nyugszik a szoptatások utáni fejés módszere is. Az egyes növekedési ugrásokra, amikor több tejet igényelnek a babák fel lehet készülni, ha a mellszívó segítségével hamarabb elkezdjük a nagyobb kereslethez szoktatni a mellünket. Ilyenkor nem kell hatalmas mennyiségeket lefejni, csak mindig egy kicsivel megtoldjuk amit kisbabánk elfogyasztott.

Sokat segíthet egy szoptató párna

A szoptatáshoz és a kényelmes pozícióhoz, mind neked, mind pedig a babádnak sokat jelenthet egy szoptató párna. Elősegíti a kényelmes tartást, tökéletes alátámasztást biztosít, így nyak, kar és a vállizomzatot is kíméli.

Olvass még a szoptatásról:

Nutriklub
Szoptatás portál

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek