scroll-to-top

Pihenés baba mellett – tervezd meg a nyugodt pillanatokat

Pihenés baba mellett – tervezd meg a nyugodt pillanatokat 

Már biztosan elkezdted tervezgetni a mindennapjaitokat a babával. Elképzelted milyen lesz együtt a reggel, kitaláltad merre fogtok sokat sétálni. Alig várod, hogy találkozz vele és a mellkasodhoz ölelhesd a gyermekedet. Türelem, nincs már hátra olyan sok idő és kéz a kézben együtt lehettek! Addig is fel tudsz készülni az érkezésére. Érdemes már a második trimeszterben elkezdeni az otthonod bababaráttá alakítását, az utolsó trimeszterben ugyanis sokaknál visszajön az állandó kimerültség érzése és a mozgásban is korlátozottabbak a kismamák.  

A várandósságot ugyanúgy körbe tudja lengeni a rózsaszín köd, mint a szerelmet. Azonban legyél reális magadhoz, ne csak a jóra készülj, de ne is pánikolj! Biztosan lesznek nehezebb időszakok, el fogsz fáradni, de ezekre előre lehet készülni. Sokat számít, ha a rokonok vagy barátok készen állnak arra, hogy segítsenek a szülőknek, ha szükségük lesz rá. Azonban praktikus kiválasztani néhány olyan babanyugtató eszközt is, ami mindig rendelkezésre áll.  

Egy kis otthoni segítség: a pihenőszékek

Ahhoz, hogy a szülőknek és a babának egyaránt boldog időszak lehessen az első közös év fontos, hogy mindannyian eleget pihenhessenek. Az újszülöttek legtöbbször anyukájuk közvetlen közelében tudnak igazán jót aludni. A testkontaktus és a ritmikus mozgás fontos szerepet játszanak abban, hogy kisbabánk kellemesen érezze magát. Csodálatos érzés, amikor az öledben alszik gyermeked, azonban elveszi az idődet más tevékenységtől és sokszor egy idő után fárasztóvá és kényelmetlenné válik a merev helyzet. Milyen jól jön ilyenkor egy pihenőszék, vagy fekvő hinta, amiben tovább ringatózhat a kicsi azután is, hogy leraktad! Nem szakad meg a mély, békés alvás és a te kezeid is felszabadulnak. 

A ringatás nem csak az alvás közben nyugtatja meg a kisbabákat, de akkor is hatékony módszer, ha a kicsi sír. Ráadásul a ritmikus himbálózás fejleszti az egyensúlyérzéküket, hozzájárul a ritmusérzék kialakulásához és a vizuális érzékelés fejlődésére is pozitív hatással van. Rengeteg édesanya számol be arról, hogy kisbabája néhány alkalom után magától is elaludt a pihenőszékben, ez pedig hihetetlenül hangzik azoknak az anyáknak, akik több órás sétálás, döcölés és ringatás után képesek alvásra bírni fáradt gyermeküket. Természetesen a cél sosem az, hogy minél hamarabb leválasszuk a csecsemőt. Az ölelés, dédelgetés, karban tartás, simogatás ugyanúgy megmarad a nap többi részében. 

Amikor nem lehet letenni a babát

A testkontaktust sem kell feladni, ha szükségünk van mindkét kezünkre. A hordozókendők évszázadok óta segítik a szülőket és nem csak akkor lehet használni őket, ha el kell mennünk valahova! Vannak nyűgösebb napok, amikor a kicsik hallani sem akarnak róla, hogy letedd őket. Ilyenkor egy perc alatt magadra veheted a kenguru hordozót, ami körülöleli gyermeked ahogy a mellkasodon pihen és máris ugyanúgy tudsz járni-kelni, pakolászni, mosogatni, teregetni, főzni, enni, írni, olvasni, mint előtte, csak a szemed fénye is ott szuszoghat a szíveden. A hordozásba sok anyuka beleszeretett. Ne ítélkezz, amíg nem próbáltad mennyivel egyszerűbb babahordozóval az élet. 

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek