scroll-to-top

Öt hónapos baba fejlettsége

Átlagos fejlettség öt hónapos korban

Babád az 5. hónaptól kezdve egyre élénkebben érdeklődik a külvilág iránt. Látása folyamatosan élesedik, így könnyebb lekötni színes tárgyakkal, plüss figurákkal és a játszószőnyeg is népszerű kezd lenni. Izmai erősödnek, a kicsi már képes nyúlni az előtte lévő játékokért, és hason fekve előre-hátra billegni. Megfigyelheted, hogy hanyattfekvésben emelgeti a nyakát, mert szeretne minél többet látni a külvilágból.

Mozgásfejlődés

Az ötödik hónap a felfedezések korának kezdete. A kicsi egyre nyitottabb, érdeklődőbb a külvilág iránt, mindent meg akar fogni és a szájába venni. Innentől kezdve megfigyelheted, hogy babád egyre jobban érdeklődik a színes tárgyak és az ismerős arcok iránt, azaz egyre fogékonyabb lesz a vizuális ingerekre. Hosszú ideig lekötheti figyelmét a játszószőnyeg, amiről színes figurák lógnak vagy egy tarka mesekönyv. Azok a játékok is a kedvencei lehetnek, amelyek nyomásra valamilyen hangot adnak ki, mert a baba ekkor kezdi felfedezni, hogy képes változást előidézni a környezetében lévő tárgyakon.

Babád hanyattfekvésben egyre többször emelgeti a fejét, hogy minél többet lásson a körülötte lévő világból. Háton fekve a lábujjait szopogatja, hason fekve pedig két kezére támaszkodva szemléli a környezetét vagy előre-hátra billegve teszteli saját egyensúlyérzékét. Hason fekve már nyúl az előtte lévő játékokért. Magabiztosan fog meg és enged el tárgyakat. Egyre többet csúszkál a hasán, már képes a hasáról a hátára fordulni és fordítva. Ilyen korban elkezd kísérletezni a kúszással, de ezek még csak próbálkozások. Előfordulhat, hogy lábujjait megfogva rövid ideig felül, az ülést azonban jobb nem erőltetni még ebben a korban. Ha mégis felül, mindig támaszd meg a gerincét, nehogy gerincferdülése legyen a későbbiekben.

Szociális fejlődés

10-15 percet már egyedül is képes eljátszani. Megtanulta és tudatosan alkalmazza, hogy képes változást előidézni a tárgyakban (pl.: meglöki a babatornázda figuráit vagy rázza a csörgőt). Felismeri az ismerős arcokat és távolságot tart az idegenektől.

Beszédfejlődés

Napközben legalább két alkalommal alszik, ennek hossza változó. Már erősen és ügyesen fogja meg a tárgyakat és képes őket huzamosabb ideig megtartani. Megfigyelheted, hogy bizonyos hangokat ugyanazokkal a mozdulatokkal kísérelve ad ki. Bizonyos szótagok nagyon tetszenek neki, ezeket sokszor ismétli, mert élvezi, ahogy a hangok képződnek a szájában. A hangját alapvetően egyre erőteljesebben próbálgatja, kísérletezik a kommunikációval, ezért fontos, hogy mindig reagálj arra, amit közölni szeretne: odafordulással, mimikával, hanglejtéssel fejezd ki, hogy érdekel, amit mond.

Mire van szüksége a babáknak ebben a korban?

Most már tudjátok milyen jó együtt játszani és mókázni, az új módja a támogatásnak, ha hagyod hadd fedezze fel egyedül is a környezetét. Fontos, hogy a kisbabák minél hamarabb ráérezzenek az önálló játék örömére is. Ilyenkor biztonságos körülményeket teremtve és mindig elérhető segítőként kell jelen lennünk mellettük. Amikor a csecsemő elkezd egyre ügyesebben bánni a kezével, akkor a tárgy alakja, súlya, állaga, felületének tapintása mind-mind elengedhetetlen információ a számára. Ha nem tanul meg jól érzékelni, nem fogja tudni a mozdulatait pontosan megtervezni és hatékonyan kivitelezni. Próbáljunk meg minél többféle anyagból készült és minél különbözőbb méretű, formájú játékokat adni neki.

Hogyan tudod motiválni?

Lehet, hogy van a nappalitokban egy gyerek sarok vagy a gyerekszobában alakítottál ki tökéletes kuckót a kis szőnyegének. Vándoroljatok a lakáson belül, helyezd át akár egy napon belül is több pontra a kis bázisát, hogy minden szögből megvizsgálhassa az otthonotokat. Mozduljatok ki minden nap a friss levegőre is. A változatos környezet és a kerek napirend fogja megadni azt az inspiráló harmóniát, amire babának és anyának szüksége van a hétköznapokban.

Mikor érdemes segítséget kérni?

A nem halló babák is gőgicsélnek és sikítoznak. Figyeld meg, hogy kialakult-e nála a négy alap-síráshang: fájdalom, éhség, kellemetlen érzés, anya hiánya. Amennyiben a baba nem hall minket vagy a saját hangját, akkor a sírása monoton és fejhangú, vagy torokból „gépiesen” hangzó lesz. Ugyanez az oka a gőgicsélés, gagyogás elmaradásának, és annak, amikor a gagyogás ugyan nem marad el, de dallama nem színesedik. Ezek mindenképp figyelemfelhívó jelek, melyek szakszerű kivizsgálást igényelnek! Minél korábbi időszakban kap segítséget a baba a hallás javításában, annál inkább tudja követni vagy megközelíteni az egészséges érési és fejlődési menetet.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek