scroll-to-top

Nadrág és bugyipelenka – mi a különbség?

Nadrág és bugyipelenka – mi a különbség? 

 

Valljuk be őszintén, mindannyiunk életében előfordult már, hogy hirtelen nem tudtuk mit takar a nadrágpelenka kifejezés és miben tér el a bugyipelenkától. Cikkünkben segítünk tisztázni a helyzetet és eláruljuk, hogy lehet könnyedén megjegyezni a nem túl találó pelenka neveket.

Nadrágpelenka:

Ez a legszokványosabb pelenkafajta. Mosható és eldobható változatának is az a közös jellemzője, hogy kétoldalt tépőzáras fül található a pelenka hátulján, amit a pelenka elejénél lehet rögzíteni, amikor felhelyezzük a babára. Ennek az előnye, hogy könnyen levehető, hiszen szét lehet bontani és akár újra össze is lehet csatolni, illetve szabadon állítható a derékbősége. Ha karcsúbb babánk van, a tépőzáras füleket egymáshoz közelebb rögzítjük a baba hasánál, ha pocakosabb, akkor értelemszerűen távolabbi tesszük meg ugyanezt. A tépőzárak a használt pelenka összecsomagolásában is szerepet játszanak. Ha a pelus koszos lett és kicseréltük, a levetett pelenkát befelé göngyölve össze tudjuk hajtani és ebben a feltekert formában is rögzíteni lehet a tépőzáras fülekkel. Így nem bomlik ki a kukában és véletlenül sem folyik ki a tartalma. Elég hasznos, ugye? Nem véletlen, hogy már újszülött korban is ezt a fajtát használják a szülők. Egyetlen hátulütője van a dolognak. A babának nyugodtan kell háton feküdnie, hogy megfelelően fel tudjuk rá adni. Ezt a pozíciót viszont általában addig tűrik, amíg rá nem jönnek, mekkora öröm forogni! Az átforduló, kitekeredő kicsit csak nagy küzdelem árán lehet bepelenkázni Ez az egyik olyan szituáció, amikor minden édesanya eljátszik a gondolattal, mennyivel könnyebb lenne az élet négy kézzel.Vagy legalább hárommal…

Bambo Nature Öko nadrágpelenka 6 XL 40 db (16+ kg)

Ilyenkor jön szóba a megmentő, a: 

Bugyipelenka:

Ez a pelenkafajta abban különbözik a nadrágpelenkától, hogy nem lehet lapjára kiteríteni, ugyanis körben gumírozott végig a dereka és úgy kell felhúzni, mint egy igazi bugyogót. Két lábakat be kell dugni a két lyukon, majd felhúzni a pocakra. A guminak köszönhetően teljesen igazodik a gyermek testéhez, ez azért is praktikus, mert a pelenka tartalmát is jobban bent tudja tartani intenzív mozgás közben isLevételkor a bugyipelenkát vagy lehúzzuk, vagy a biztonságosabb módszer, hogy két oldalt az anyagilleszkedés mentén széttépjük. Ezzel azt érjük el, hogy a nadrágpelenkához hasonlóan szét tudjuk nyitni a pelenkát, könnyen hozzáférünk a gyermekünk popsijához, vagyis kényelmesebben tisztára törölgethetjük. Mivel széttépés után a bugyipelenka elveszíti formáját, a legtöbb típusnak a hátulján kis ragasztócsíkot találunk, ezzel tudjuk rögzíteni a felgöngyölt pelust a kidobás előtt. A bugyipelenka előnye továbbá, hogy a szobatisztaság gyakorlása közben a nagyobb gyerkőc már le tudja magáról húzni, amikor a bilire csücsül, illetve vissza is tudja venni segítség nélkül. A leszoktató pelenkák gumírozása általában rugalmasabb, hogy még kevésbé akadályozza a gyermeket a vetkőzésben.

Sajnos a nadrág és bugyi, amiről a pelenkatípusokat elnevezték, elég hasonlóképpen működő ruhaneműk. Nem könnyű őket megjegyezni, hiszen, ha baba nadrágra vagy bugyira gondolunk, mindkettő gumis derékpánttal rendelkezik. Jegyezzük meg, hogy felnőtt ruhákra kell gondolnunk! Nadrágpelenka – nyitható és zárható, mint egy cipzáros farmernadrág, a bugyi pedig gumis és felhúzós, mint a kényelmes pamutbugyi.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek