scroll-to-top

Mit tegyünk, ha még mindig nem alussza át a babánk az éjszakát?

Mit tegyünk, ha még mindig nem alussza át a babánk az éjszakát?

Az újdonsült szülők egyik nagy kihívása a rendszeres éjszakai felkelés. A legtöbb szülő alig várja, hogy a gyermeke megtanulja átaludni az éjszakát. Ugyan hozzá lehet szokni egy-egy hajnali megébredéshez, hosszú távon azonban nagyon kimerítővé válhat a kialvatlanság. Azonban nem szabad feladni a reményt, minden gyerek életében eljön az a pillanat, amikor a lefektetéstől a reggeli ébredésig végig alussza az egész estét. Sőt, valószínűleg egy idő után az fog nagyobb fejtörést okozni, hogyan ébresszük fel reggel őket időben. A kérdés már csak az, hogy mikor?

A legtöbb újszülött az első két hónapban három óránkét felébred és enni kér. Ebben az időszakban a kicsik még nem tudják megkülönböztetni a nappalt az éjszakától. Éppen emiatt fontos, hogy kialakítsunk egy olyan napi rutint, amiből felismerheti, hogy az esti alvás érkezik nemsokára. A sötétítést is ilyenkor kezdik el alkalmazni, hogy segítsen a napszakok megkülönböztetésében. Általában három és hat hónapos koruk között a napszak felismerésének képessége már kialakul a babáknál. Jellemzően ilyenkor javul az éjszakai alvásidejük hossza, ráadásul vannak babák, akik már ekkor megtanulják végig aludni az estét. Sajnos a fogzás, a növekedési ugrások, idegrendszeri fejlődés, a telihold, a hideg front, a szeparációs szorongás és még számos fel nem fedezett tényező megzavarhatja a nyugodt alvásukat. Vannak jobb időszakok és rosszabbak is, az idő előrehaladtával azonban egyre türelmetlenebbül várjuk, hogy úgy fekhessünk le, hogy másnap a reggeli madárcsicsergésre ébredhessünk.

A legbiztosabb jó tanács, amit a témával kapcsolatban adhatunk az az, hogy az idő majd megoldja. 2-3 éves korra jellemzően minimálisra csökken az ébredések száma, illetve tartósan beáll a csodás átalvós időszak. Azonban azoknak, akik szeretnének tenni is valamit az ügy érdekében és szívesen próbálkoznak, összegyűjtöttünk néhány olyan módszert, ami sok családnak megkönnyítette az életét.

<h3Együtt alvás

Van, aki már az első naptól kezdve együtt alszik a babájával, más elhatározza, hogy a saját ágyába fogja szoktatni a kicsit. Minden joga megvan a szülőknek a döntés meghozatalára, viszont mindig ott a lehetőség rá, hogy változtassunk. A szeparációs szorongás egyik tünete, hogy a baba éjszaka is megébred az egyedüllét miatt. Az összebújás és a szülők közelsége általában megnyugtatja a gyerekeket és könnyebben visszaalszanak.

Lakjon jól napközben

Előfordulhat az is, hogy az éhség miatt ébrednek meg éjjelente az apróságok. A sok impulzus eltereli napközben a figyelmüket az evésről, alvásidőben pedig jelez a pocakjuk. Ha gyanakszunk rá, hogy a babánk nem eszik eleget napközben, próbáljuk megnyújtani az étkezéseket, vagy vásároljunk laktatóbb babaételeket. A jó éjt papik vagy tartalmasabb főzelékek megoldást nyújthatnak a problémára. Jó éjszakát bébiételeinket itt találod.

Hozzátáplálás

Matrac csere

Elég könnyű belátni, hogy a kényelmetlen ágy rossz alváshoz vezet. Ellenőrizzük le, hogy jó-e a meglévő matrac a babának. A kicsit puhább habmatracok vagy a habbal kevert kókuszmatrac pihentetőbb alvást és ezáltal elnyújtott alvásidőt eredményezhetnek. Ezen a linken pihe-puha kényelmes matracokat találsz.

Halolaj, vitaminok

Minden bent dől el. A megfelelő táplálkozás jelentőségét már számos okból ismerjük. Eláruljuk, hogy a vitaminok, zsírsavak és ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitele az alváshoz is hozzájárul, legalábbis ez a tapasztalat. A gyermekek idegrendszere elképesztő igénybevétel mellett a dolgozik. A mozgásfejlődésnek köszönhető újabb és újabb mutatványt és azt a rengeteg impulzust fel kell dolgozniuk alvás közben. Az omega-3 zsírsav, a jód és a B vitaminok támogatják az idegrendszer működését, ezáltal elejét tudják venni a nyugtalan alvásnak. Nézd meg kicsiknek való vitaminjainkat!

Illóolajok, gyógynövényes párnák

Ahogy a felnőttek alvásproblémáira is gyógyírt jelenthetnek a különböző nyugtató hatású illatok és illóolajok, úgy számos anyuka számol be arról, hogy a gyermekének is megoldotta a nyűgös éjszakáit. A levendula, mandarin vagy kamilla illóolajok párologtatása kellemes és nyugodt légkört teremt a babaszobában. A gyógynövényes párnák hasonló elven működnek. A kifejezetten babák számára kialakított párnák segítségével alvás közben belélegezhetik a szabad légzést, az ellazulást és a nyugodt alvást támogató gyógynövények illatát.

A Szénafüvek családi manufaktúra gyógynövényes párnáit itt találod.

Kitartást kívánunk a nehezebb időszakokra, együtt érzünk veletek és tudjuk, hogy nehéz. De ennek a korszaknak is vége lesz! Próbáljuk meglátni a helyzet jó oldalát és bátran próbálkozzunk a nekünk szimpatikus módszerekkel. Sosem tudhatjuk melyik fog beválni végül!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek