scroll-to-top

Minden, amit a megfázásról tudni érdemes

Minden, amit a nátháról tudni érdemes

A Biztos Kezek alapellátó gyermekorvosok szülői fórumán az orvosok ajánlást tették közzé a légúti megbetegedéssel küzdő gyermekek szüleinek. Úgy gondoljuk, ezek nagyon hasznos információk és rengeteget segíthetnek azoknak, akik épp a betegséggel küzdenek vagy csak szeretnék elkerülni. Éppen ezért egy kivonatot megosztunk róla, mit javasoltak 2021 őszén a szakemberek.

Amit a nátháról tudni érdemes…

A közösségek újranyitásával, a maszkhordás felfüggesztésével együtt ugrásszerűen nőttek meg a felső légúti panaszokkal járó megbetegedések. Mivel a gyermekek az elmúlt 1,5 évet egymástól elszigetelten töltötték, ezért ez az időszak a kisgyerekek immunológiai éréséből gyakorlatilag kiesett. A legkisebbek jelentős része a hagyományos kórokozókkal (influenza, parainfluenza, rhinovírus, stb…) még egyáltalán nem találkozott, illetve a kisebb közösségi járványok (amikor például a fél ovis csoport otthon van, mert mindenkinek folyik az orra) természetes immunológia emlékeztető hatása, azaz boostere is kimaradt.

A bölcsődébe, óvodába járó kicsik esetében az évi átlag 8-12 felső légúti panaszokkal járó megbetegedés normális jelenség. Azt még nem tudjuk, hogyan fog változni a z elkövetkező őszi-téli szezonban a különböző vírusok és óvintézkedések előfordulása, de ha a fenti folyamatokat figyelembe vesszük, számíthatunk rá, hogy idén többen leszünk betegek.

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az enyhe légúti panaszokkal orvoshoz forduló kisgyerekeknél csak kis számban igazolódott a COVID-19 fertőzés, azonban várhatóan a következő hetekben ez az arány emelkedni fog.

A klasszikus, tipikus nátha leggyakoribb kórokozói a Rhinovirusok. Ezek a vírusok orrfolyást, torokfájást, esetenként arcüreggyulladást nagyon ritkán tüdőgyulladást okozhatnak. A vírus nagy számban ürül a légúti váladékokkal, ezért a gyerkmekközösségekben igen könnyen terjed. A gyerekek cseppfertőzéssel: köhögéssel, tüsszentéssel, a légúti váladék érintésével, a kezük és tárgyak  közvetítésével adják tovább, hasonlóan a Covid-fertőzéshez.

Milyen tünnetei vannak a Rhinovirusok okozta egyszerű náthának?

A kezdeti legjellemzőbb tünet az orrdugulás és a bőséges átlátszó orrfolyás, amely a későbbiekben sűrűbb, tejfehér, majd zöldes színű lehet. Csecsemők esetén sokszor sokszor alig jelenik meg az orrnyílásban váladék és inkább ún. szörcsögő hangot lehet hallani a légvételek kapcsán.

Társuló tünetek lehetnek még a következők:

    • láz, hőemelkedés
    • tüsszögés
    • torokfájás
    • fejfájás
    • izomfájdalom
    • köhögés
    • étvágytalanság

Hogyan lehet elkülöníteni a klasszikus rhinovirus okozta náthás betegséget a COVID-19 fertőzéstől?

Sajnos nincs olyan klinikai tünet, ami egyértelműen segítene. Ezért amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés lehetősége, vagy egy közösségben halmozódnak a légúti betegségek, javasoljuk a tesztelést.

Mit tehetünk, ha a gyermekünk náthás?

A rhinovirus fertőzésnek nincs specifikus kezelése. A betegség tünetei bármilyen beavatkozás nélkül is kb. 10-14 nap alatt múlnak el teljesen. Minden kezelés lényege a kis beteg közérzetének javítása és az esetleges szövődmények kivédése. Fontos, hogy a gyerekek pihenjenek és bőségesen kapjanak folyadékot, mert a a betegség és a áz kapcsán extra folyadékigény lép fel. A rendszeres orrtoilette a legfontosabb: az alapos orrtisztítás segíti az arcüreg és a fülkürt szellőzését, és ezért fontos szerepe van a középfül-, vagy arcüreggyulladás megelőzésében. A tartós orrdugulás a fenti szövődményekhez vezethet, ronthatja az alvásminőséget, a szájon át légzés miatt kiszáradhat a garat nyálkahártyája, ami reggelre torokfájást eredményezhet.

Orrtoilette: Hogyan tisztíthatjuk a gyerek orrát?

4 éves kor alatt az orrtisztítás egyetlen hatékony módja az orrszívás: lehetőleg háton fekvő helyzetben, amennyiben lehet hátrahajtott fe mellett szívjuk le a gyermek orrát az orrszívóval. A hatékonyságot emeli, főleg sűrű, tapadós váladék esetén, ha a gyermek mindkét orrlyukába cseppentünk 2-3 csepp sóoldatot az orrszívás előtt.

Mikor forduljunk orvoshoz?

    • Ha 3 hónapnál fiatalabb csecsemőnél láz jelentkezik
  • Ha a gyermek aluszékony, gyenge, nehezen ébreszthető
  • Ha a gyermek nehezen, esetleg hangosan sípolva veszi a levegőt és ez az orrtisztítás után sem javul
  • Ha ruházat nélkül a mellkast megfigyelve azt észleljük, hogy a gyermek mellkasa a megszokottnál sokkal szaporábban emelkedik (láztalan állapotban), a gyermek zihálva lélegzik, nagyobb gyermek összetett mondatot nem képes végigmondani egyetlen légvétellel
  • Ha nem fogad el folyadékot, vagy nincs vizelete 6 órán belül
  • Ha a köhögés 1 hét után nem javul, vagy a jelleg megváltozik, szapora légzéssel párosul
Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek