scroll-to-top

Milyen tortát süssek kisbabám első szülinapjára?

Milyen tortát süssek kisbabám első szülinapjára?

Gyönyörű szülinapi tortákat lehet rendelni a cukrászdákból, azonban sok édesanya dönt úgy, hogy inkább saját maga lepné meg kisbabáját a tortával. De mégis milyen tortát érdemes készíteni az 1 éves gyerkőcnek? Nem mindegy milyen gyümölcsöket vezettünk már be a baba étrendjébe, hogy eszik-e már tojást, tejtermékeket vagy van-e gluténérzékenysége. Cikkünkben összeszedtünk 3 egyszerűen elkészíthető babatortát, amiből bárki inspirálódhat.

Gesztenye torta

Tej- és tojásmentes gesztenye torta:

Hozzávalók a piskótához:

  • 450ml 100%-os almalé
  • 12 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 180g finomítatlan nádcukor
  • 1 csomag foszfátmentes sütőpor
  • 2 kiskanál szódabikarbóna
  • egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 csomag vaníliapuding
  • 600 ml kókuszital
  • 2-3 evőkanál finomítatlan nádcukor
  • 100g tejmentes margarin
  • 250 g natúr gesztenyemassza
  • 150g laktózmentes mascarpone krém

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. Egy másik tálban a maradék nedves hozzávalókat pedig habosra keverjük, majd lassanként hozzáadagoljuk az összekevert száraz hozzávalókat is. Akkor lesz a legszebb a piskótánk, ha két 26 cm átmérőjű formába sütjük meg fele-fele arányban. De ha csak egy formánk van otthon, akkor süthetünk egy magasabb piskótát is, amit majd sütés után kell félbevágni. A torta tetejét adó piskótát és az alját is 180 fokon hőlégkeveréses sütőben kell megsütni 25 percig, vagy tűpróbáig. A krémhez a pudingot a kókuszitalban megfőzzük. Ha a puding elkészült, hozzáadjuk a cukrot is és alaposan elkeverjük. Amikor a krém kihűlt, belekeverjük a margarint és a gesztenyepürét is. A kész krém felével megkenjük az egyik tortalapot, majd ráhelyezzük a másik piskótát és azt is megkenjük. Ízlés szerint gyümölcsökkel, laktózmentes mascarponeval is díszíthető.

Torta dekoráció gyerekeknek

Tej- , tojás- és cukormentes gyümölcsös gríztorta:

Hozzávalók a piskótához:

  • 200g zabpehely
  • annyi rizsital vagy zabital, ami ellepi

Hozzávalók a krémhez:

  • cukormentes gyümölcslekvár
  • 2 x 250g búzadara
  • 1 l kókusztej
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 kis gerezd cékla (a színezéshez)
  • növényi tejszínhab

Elkészítés:

A zabpelyhet beleöntjük egy tálba és felöntjük annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. 1 órán keresztül áztatjuk, egészen addig, amíg puha nem lesz. Ezután sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 190 fokon előmelegített sütőben megsütjük egészen pirulásig. A céklát egy kevés vízben megfőzzük, hogy jól megszínezze a vizet, ezt később a grízt és a hab színezésére fogjuk használni, magára a céklára nem lesz szükségünk. A tejbegrízt a kókusztejjel és a vaníliarúddal elkészítjük, a céklás vízzel színezzük. A zabpelyhes tortaalapot megkenjük a lekvárral, erre jöhet még melegen a tortaformában a kész tejbegríz. Hűtőben kihűtjük, majd a habnyomó segítségével a felvert növényi tejszínhabbal díszítjük.

Klasszikus túrós gyümölcstorta

Klasszikus túrós-gyümölcsös torta:

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

  • 500g tehéntúró
  • 200ml főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 150g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • lekvár ízlés szerint
  • szezonális gyümölcs a torta tetejére

Elkészítés:

Egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük. A tojások fehérjéét és sárgáját külön választjuk, vigyázva, hogy ne kerüljön sárgája a fehérjébe. A sót és a citromlevet a fehérjéhez adjuk, majd elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem kemény, elkezdjük a habhoz adagolni a cukrot is és fokozatosan addig, addig keverjük, amíg már nem érezni benne a cukor szemcséket. Ezután egyesével beleütjük a tojássárgákat, végig habverővel dolgozunk. A lisztet kikeverjük a sütőporral majd egy nagyobb kanállal gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojásos tálba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. A masszát beleöntjük a formába és azonnal mehet is a sütőbe. 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, hogy a piskóta ne essen össze. 10 perc után visszavesszük 150-160 fokra a sütőt és még 2-3 percig sütjük, vagy tűpróbáig. A túrókrémhez a túrót, a tejszínt, a tojást és a cukrokat összekeverjük. A piskótát félbe vágjuk (aki nagyon ügyes megpróbálhatja 3 felé is vágni cérnamódszerrel) a közepét megkenjük lekvárral, erre jön a túrókrém, majd a piskóta másik fele. A tetejét is meglekvározzuk, megkenjük a marafék túrókrémmel és gyümölcsökkel díszítjük a tetejét.

Jó készülődést és nagyon boldog születésnapot kívánunk! 🥳

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek