Milyen tortát süssek kisbabám első szülinapjára?
Milyen tortát süssek kisbabám első szülinapjára?
Gyönyörű szülinapi tortákat lehet rendelni a cukrászdákból, azonban sok édesanya dönt úgy, hogy inkább saját maga lepné meg kisbabáját a tortával. De mégis milyen tortát érdemes készíteni az 1 éves gyerkőcnek? Nem mindegy milyen gyümölcsöket vezettünk már be a baba étrendjébe, hogy eszik-e már tojást, tejtermékeket vagy van-e gluténérzékenysége. Cikkünkben összeszedtünk 3 egyszerűen elkészíthető babatortát, amiből bárki inspirálódhat.
Tej- és tojásmentes gesztenye torta:
Hozzávalók a piskótához:
- 450ml 100%-os almalé
- 12 evőkanál napraforgóolaj
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 180g finomítatlan nádcukor
- 1 csomag foszfátmentes sütőpor
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag vaníliapuding
- 600 ml kókuszital
- 2-3 evőkanál finomítatlan nádcukor
- 100g tejmentes margarin
- 250 g natúr gesztenyemassza
- 150g laktózmentes mascarpone krém
Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. Egy másik tálban a maradék nedves hozzávalókat pedig habosra keverjük, majd lassanként hozzáadagoljuk az összekevert száraz hozzávalókat is. Akkor lesz a legszebb a piskótánk, ha két 26 cm átmérőjű formába sütjük meg fele-fele arányban. De ha csak egy formánk van otthon, akkor süthetünk egy magasabb piskótát is, amit majd sütés után kell félbevágni. A torta tetejét adó piskótát és az alját is 180 fokon hőlégkeveréses sütőben kell megsütni 25 percig, vagy tűpróbáig. A krémhez a pudingot a kókuszitalban megfőzzük. Ha a puding elkészült, hozzáadjuk a cukrot is és alaposan elkeverjük. Amikor a krém kihűlt, belekeverjük a margarint és a gesztenyepürét is. A kész krém felével megkenjük az egyik tortalapot, majd ráhelyezzük a másik piskótát és azt is megkenjük. Ízlés szerint gyümölcsökkel, laktózmentes mascarponeval is díszíthető.
Tej- , tojás- és cukormentes gyümölcsös gríztorta:
Hozzávalók a piskótához:
- 200g zabpehely
- annyi rizsital vagy zabital, ami ellepi
Hozzávalók a krémhez:
- cukormentes gyümölcslekvár
- 2 x 250g búzadara
- 1 l kókusztej
- 1 db vaníliarúd
- 1 kis gerezd cékla (a színezéshez)
- növényi tejszínhab
Elkészítés:
A zabpelyhet beleöntjük egy tálba és felöntjük annyi tejjel, amennyi éppen ellepi. 1 órán keresztül áztatjuk, egészen addig, amíg puha nem lesz. Ezután sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 190 fokon előmelegített sütőben megsütjük egészen pirulásig. A céklát egy kevés vízben megfőzzük, hogy jól megszínezze a vizet, ezt később a grízt és a hab színezésére fogjuk használni, magára a céklára nem lesz szükségünk. A tejbegrízt a kókusztejjel és a vaníliarúddal elkészítjük, a céklás vízzel színezzük. A zabpelyhes tortaalapot megkenjük a lekvárral, erre jöhet még melegen a tortaformában a kész tejbegríz. Hűtőben kihűtjük, majd a habnyomó segítségével a felvert növényi tejszínhabbal díszítjük.
Klasszikus túrós-gyümölcsös torta:
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 1 csepp citromlé
- 1 csipet só
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 6 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 500g tehéntúró
- 200ml főzőtejszín
- 2 db tojás
- 150g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- lekvár ízlés szerint
- szezonális gyümölcs a torta tetejére
Elkészítés:
Egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük. A tojások fehérjéét és sárgáját külön választjuk, vigyázva, hogy ne kerüljön sárgája a fehérjébe. A sót és a citromlevet a fehérjéhez adjuk, majd elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem kemény, elkezdjük a habhoz adagolni a cukrot is és fokozatosan addig, addig keverjük, amíg már nem érezni benne a cukor szemcséket. Ezután egyesével beleütjük a tojássárgákat, végig habverővel dolgozunk. A lisztet kikeverjük a sütőporral majd egy nagyobb kanállal gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojásos tálba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. A masszát beleöntjük a formába és azonnal mehet is a sütőbe. 10 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, hogy a piskóta ne essen össze. 10 perc után visszavesszük 150-160 fokra a sütőt és még 2-3 percig sütjük, vagy tűpróbáig. A túrókrémhez a túrót, a tejszínt, a tojást és a cukrokat összekeverjük. A piskótát félbe vágjuk (aki nagyon ügyes megpróbálhatja 3 felé is vágni cérnamódszerrel) a közepét megkenjük lekvárral, erre jön a túrókrém, majd a piskóta másik fele. A tetejét is meglekvározzuk, megkenjük a marafék túrókrémmel és gyümölcsökkel díszítjük a tetejét.
Jó készülődést és nagyon boldog születésnapot kívánunk! 🥳
Kapcsolódó Termékek
Alpro Cukormentes zabital 1000 ml
Alpro Csokoládés kókuszital 1000 ml
Alpro Zabital 1000 ml
Alpro Cukormentes Pörköletlen Mandulaital 1000 ml
Alpro Not Milk Zabital hozzáadott kalciummal és D-vitaminnal 1,8% 1000 ml
Legutóbbi bejegyzések
Striák? Nem kell a tükör előtt szomorkodnod!
Pontokba szedtük azokat a praktikákat, amelyek segítségével minimalizálhatod a striák kialakulását és a megmaradt nyomokat is.
TovábbHogyan barátkozzunk meg az orrszívóval?
A gyermekek nem mindig vannak tisztában azzal, hogy csak a legjobbat akarjuk nekik, amikor az orrukat tisztítjuk. Ha a babának folyik, vagy bedugult az orra, a szabad légzés biztosítása érdekében fontos, hogy megszabadítsuk a pangó váladéktól. Azonban az orrszívás elektromos vagy kézi orrszívóval eleinte nyugtalanító lehet a gyermek számára, akárcsak minden újdonság, amihez hozzá kell szoknia. Vess egy pillantást 7 tippünkre és tudd meg, hogyan lehet megbarátkozni a baba orrszívóval azért, hogy az orrtisztítás kényelmes és szórakoztató legyen!
TovábbAz orrporszi útmutató
Rettegsz az orrszi-porszi használatától? Ismerd meg a Nosiboo modern technológiás, kíméletes orrszívóját!
TovábbÁtlagos fejlettség 9 hónapos korban
Nincsenek szürke hétköznapok egy 9 hónapos babával, hiszen mindig történik valami! A kúszás-mászásnak köszönhetően egy percre sem állnak meg. Mindig van valami kiszemelt zsákmány és egy földön felejtett zsebkendő vagy wc papír hamar megsemmisül a kis kezek között.
Tovább