scroll-to-top

Milyen pozícióban altassuk kisbabánkat?

Milyen pozícióban altassuk kisbabánkat?

A legtöbb újszülött kisbaba hason fekve, összegömbölyödve szeret leginkább aludni. Ilyenkor biztonságban érzik magukat és mély álomba merülnek. A WHO és a szakmai ajánlások alapján azonban érdemesebb háton fektetve altatni a kisbabákat, mivel így kisebb kockázata van a nehezen magyarázható és nagyon ritka bölcsőhalálnak. Cikkünkben bemutatjuk a különböző alvási pozíciók előnyeit és hátrányait, illetve segítünk a biztonságos módszer megtalálásában.

A háton alvás

A háton alvás előnye a kutatók szerint, hogy nem alszik olyan mélyen az újszülött, így a még fejletlen idegrendszere nem “felejt el levegőt venni”. A tapasztalatok szerint ezzel az alvási pozícióval nagy mértékben lehet csökkenteni a légzéskimaradás veszélyét. A hátulütője azonban az, hogy a baba alvás közben mozgolódhat, ami felébresztheti. A gyakori ébredéseket egy laza pólyával lehet megelőzni.  A kellemes körülölelő környezet megnyugtatja az anyaméhhez szokott apróságokat. Még egy dolog, amire figyelni kell hason alvó babáknál, hogy lefektetés előtt jól meg legyenek büfiztetve. Mindenki szeretné elkerülni, hogy alvás közben a visszabukott anyatej véletlenül a baba légutaiba kerüljön.

Háton alvás

A hason alvás

Ahogy azt már fent is írtuk, a legtöbb csecsemő hason tud legjobban aludni. A hasfájós újszülötteknek kifejezetten jól esik, hogy a pocakjukon aludhatnak. Azonban nagyon kell vigyázni rá, hogy a baba orra és arca semmiképp se süppedjen bele a szivacsba. Ne rakjunk a feje alá párnát és mellőzzük a plüssöket a babaágyból. Ebben a pozícióban nem kell az alvás közbeni bukizástól tartanunk, de sose hagyjuk felügyelet nélkül a babánkat.

Hason alvás

Oldalt alvás

Manapság talán ez a legelterjedtebb alvási pozíció. A hason alvás és a háton fektetés hátrányait is ki lehet küszöbölni, ha babánk kitámasztott háttal oldalt fekve pihen. A pozíciót szoptató párna segítségével vagy egy babaöböllel is kényelmesen tudjuk stabilizálni. Arra kell csak figyelnünk, hogy ne guruljon el a picurka.

Oldalt alvás

Legfontosabb az állandó felügyelet

Az első hónapokban a legnagyobb biztonságot a jelenléteddel és a figyelmeddel nyújthatod gyermekednek. Akármelyik alvási pozíció is válik be nektek, a fontos az, hogy tartsd szemmel kisbabád jól érzi-e magát. Éjszaka nagy segítség a légzésfigyelő használata, így nyugodt szívvel aludhattok.

Nézz körül légzésfigyelőink között: Felügyelet – CareClub.hu

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek