scroll-to-top

Milyen mellszívó készüléket válassz?

Milyen mellszívó készüléket válassz?

A mellszívó készülék kiválasztása nehéz kérdés a leendő édesanyák számára. Nem könnyű előre megmondani, hogy szükség lesz-e rá és ha igen akkor milyen kapacitásúra. A mellszívókészülékek piaca elég széles, igen nagy árkülönbségekkel.  Hogy megéri-e megvenni a több tízezer forintos készüléket? Segítünk eligazodni és megérteni, mikor jön jól egy mellszívó a háznál.  

Miben segít a mellszívó?

A mellszívó használata elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a baba szopását szimulálva fenntartsa vagy serkentse a tejtermelést. A laktáció stimulálásával a tejbelövellést is segíteni tudja az édesanya, valamint mentőöv lehet a mellszívó a gyulladt mell vagy a tejkő kialakulásának esetében is. Azonban ami a legjobb a mellszívóban, az a végeredmény: tárolható anyatej, amit lefagyasztva akár hónapok múlva is oda lehet adni a babának ráadásul a cumisüveg segítségével bárki elvégezheti az etetést.

Mellgyulladás, tejcsatorna elzáródása

Ha nem tud megfelelően kiürülni a szoptató anyák melle, az olykor fájdalmas gyulladással járhat. A bennragadt tej elzárhatja a tejcsatornát vagy a bimbó környékén tejkő is kialakulhat. Ilyenkor jól jön egy kíméletes mellszívó, ami megszabadítja az édesanyát a kínzó fájdalomtól. Érdemes figyelni rá, hogy milyen típusú mellszívót választunk, célszerű, ha van alacsony fokozatú beállítás rajta, illetve párnázott a mellhez illeszkedő része. Minél jobban imitálja a gép a csecsemő szopását, annál természetesebb és kellemesebb lesz az anyukának is a fejés.

hogyan kell a kézi mellszívót használni

A maradék tej fejése

A szoptatás után a megmaradt tej lefejéséhez és tárolásához nem feltétlen van szükségünk a legdrágább mellszívóra, azonban hasznos eszköz lehet, kiváltképp, ha más is be tud segíteni a baba etetésébe. A tejtároló zacskókba vagy poharakba öntött anyatej néhány órát szobahőmérsékleten is tartható, utána azonban javasolt a hűtőbe tenni. A hűtőben sem szabad egy-két napnál tovább tárolni, fagyasztással ez az idő azonban megnyújtható. A felolvasztásnál a fokozatosság a kulcs tényező. Plusz tipp, hogy nem érdemes összeöntögetni a hűtőben tárolt és a frissen fejt tejet, mert megkeseredhet.

“Rossz” tej lefejése gyógyszerhasználat vagy alkoholfogyasztás után

A szoptató anya által szedett egyes gyógyszerek és bizonyos élvezeti szerek hatóanyagai átkerülhetnek az anyatejbe, így a szoptatott gyermek szervezetébe is. Éppen ezért ajánlatos a gyógyszeres kezelések alatt szüneteltetni a közvetlen mellből való táplálást. Ilyenkor elő lehet venni a már eltárolt anyatejet és azzal kínálni a gyermeket. Ahhoz, hogy a tejtermelés a kezelés alatt és után se álljon le, az anyának érdemes legalább annyi tejet lefejnie, mint amennyit a babája elfogyasztana.

Apa anyatejjel etet

Manuális vagy elektromos mellszívó készüléket válasszunk?

Most már tudjuk, hogy miben tud segíteni egy mellszívó, a kérdés, hogy elektromos vagy kézi verziót válasszunk.  A kézi mellszívók esetén van dugattyús, pumpás és fogantyúval működő is. Elektromos mellszívó esetén semmilyen manuális műveletet nem kell elvégeznünk, ráadásul sok hasznos információt is feltüntetnek a kijelzőkön.

mellszívás kézi készülékkel

Ettől függetlenül vannak esetek, amikor azt javasoljuk, hogy maradj a kézi mellszívónál:

  • Ha teljesen egészséges vagy Te és a kisbabád is és csak időnként kell lefejni a tejed
  • Ha a csendes működést preferálod

Azonban a kézi fejés nagyobb türelmet és időt igényel. Jelenleg az alábbi márkáktól vásárolhatsz kézi mellszívót: MAM, Lansinoh, BabyOno, Chicco, Nuvita, Philips Avent, Tommee Tippee

Lansinoh 2 fázisú kompakt elektromos mellszívó készülék

Az elektromos mellszívó ajánljuk, ha:

  • Visszamennél a munkahelyedre és folytatnád a szoptatást
  • Ha laktációs problémát észlelsz

Ez tehát gyorsabb és kényelmesebb, azonban drágább és hangosabb megoldás. Jelenleg az alábbi márkáktól tudsz elektromos mellszívót vásárolni: MAM, Lansinoh, BabyOno, Tommee Tippee, Nuvita, Philips Avent

Mellszívó használata kisokos

Hogyan kell a mellszívót használni?

1. Válassz olyan időpontot, amikor legalább 10-15 szabad perced van pl.: amikor kisbabád alszik.

2. Ülj kényelmes fotelbe, helyezd magad kényelembe.

3. A hátad függőlegesen álljon, egy kicsit hajolj előre.

4. Helyezd fel a mellszívót, ügyelj rá, hogy megfelelően illeszkedjen. Ne legyen rés a szívófej és a melled között.

5. Indítsd el a mellszívót, kézi készülék esetén kezd el pumpálni.

6. Néhány pumpálás után az anyatej elkezd csepegni a mellszívó tartályába.

7. Használat után vedd le a mellszívót és töröld át a melled.

8. A lefejt tejet öntsd át anyatejtároló pohárba vagy zacskóba, írd rá a fejés dátumát.

9. Minden használat után sterilizáld a mellszívó gépet.

Ezeket mérlegelve bízunk benne, hogy már el tudod dönteni, hogy melyik lehet számodra a megfelelő mellszívó, a CareClub mellszívó kínálatában minden bizonnyal megtalálod a megfelelőt. 

Kérdésed van a szoptatással kapcsolatban? Olvasd el védőnőnk tanácsát a szoptató anyáknak!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek