scroll-to-top

Milyen játék való az újszülöttnek?

Milyen játék való az újszülöttnek?

 

Az újszülöttek az első hónapban még nem mutatnak túl nagy érdeklődést a külvilág iránt. Először a saját érzékszervi működésüket fedezik fel és a legfontosabb élettevékenységeket teszik magukévá, mint a lélegzést, a táplálkozást az ürítést és hasonlók. Ehhez igazodva azok a játékok a legalkalmasabbak az apró babák számára, amik kíméletesen stimulálják az egyes érzékszerveket, így tanítva őket a látás vagy a tapintás megtapasztalására. 

Az újszülöttnek a látást “meg kell tanulnia” mivel az első napokban a szem képalkotása még nem tökéletes. A kontrasztos ábrák, a különböző pozícióban megfigyelhető kiságyforgók és játszószőnyegek a legalkalmasabbak arra, hogy megtanuljanak fókuszálni. A hangok világára is rácsodálkoznak a picik. Óvjuk őket a hirtelen zajtól és a nagy hangerejű eszközöktől! Sok beszéd és kellemes, rövidebb dallamok a kedvére lehetnek. A magasabb, ütemesebb zenét játszó játékok elevenebbé teszik a gyermeket, a mélyebb, lassabb tempójú dalocskák pedig elaltatják őket. A legnagyobb érzékszervet, a baba bőrét is jó móka szeretettel simogatni, érintgetni. A különböző anyagú tárgyak és játékok által a baba tapintása fejlődik. A puha plüssök, nyunyókák és a változatos textil kiskönyvek erre a legalkalmasabbak.

A sok ingert azonban szűrni kell. Ne felejtsük el, hogy a kicsi számára teljesen új az egész környezet. Időre van szüksége, hogy megszokja és megszeresse az anyaméhen kívüli világot. Hagyjuk pihenni és bámészkodni. Az idegrendszerének a rengeteg új információt nem könnyű feldolgoznia. Sok alvásra és a szülei közvetlen közelére van szüksége a kisbabának. Nemrég még az anyukája szívhangját és a testének rezdüléseit hallgatta, próbáljuk meg komfortosabbá tenni otthonunkat fehérzajjal vagy szívdobogást imitáló eszközökkel.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek