scroll-to-top

Miért válogatós a babám?

Miért válogatós a babám?

A hozzátáplálás elkezdése után, szinte mindig téma, hogy kinek a babája mennyit és mit eszik. Vannak olyan babák, akik teli szájjal szó szerint habzsolják az életet és bármit szívesen lenyelnek, ami a szájuk ügyébe kerül és vannak megfontoltabb kicsik is, akik szeretnek a biztosra menni és a jól megszokott ízeket mindig szívesebben fogadják, mint az újdonságokat. Ezzel nincs semmi probléma, más a természetük! Ha valakinek több idő kell az új ízek megszokásához, az még nem jelenti azt, hogy válogatós.

Az igazi válogatósság általában egy éves kor után jelentkezik. Ebben az időben alakul ki a személyes ízlésük, teljesen érthető, ha valami ízlik, míg más nem ízlik a gyerekeknek. Általában a zöldségféléket utasítják el legtöbben és szívük szerint egész nap péksüteményen, kekszen és husin élnének. A probléma akkor kezdődik, amikor nem csak egy-egy ételt utasítanak vissza, de egész élelmiszercsoportokat hagynak ki az étrendjükből. Például egyáltalán nem esznek tejterméket vagy zöldséget vagy húsokat. Ilyenkor sem szabad pánikolni, egy kis játékossággal 1-2 hónap alatt vissza lehet vezetni a kiegyensúlyozottságot.

Tippek a válogatósság leküzdéséhez

1.Az első, amit meg kell lépnünk, hogy megfigyeljük, hogy nem-e betegség vagy fájdalom okozza az ételek elutasítását. Megfázás, torokgyulladás vagy láz esetén általában kevesebbet fogyasztanak a kicsik, hiszen ilyenkor sokszor a nyelés is fáj. Ha lázat, köhögést veszünk észre nála, mindenképp forduljunk gyerekorvoshoz. Ügyeljünk rá, hogy a betegség ellenére is sokat igyon.

2. Tipikus oka a válogatósságnak a fogak növekedése is. Az érzékeny ínnyel fájó lehet a kemény falatok megrágása. Ilyenkor is inkább a folyadékot, leveseket, püréket fogadják el szívesebben. Ha úgy látjuk, meg van duzzadva a baba ínye, próbáljuk neki hűsíteni vagy kenjünk rá fájdalomcsillapító gélt, hogy ne okozzon gondot számára a falatozás addig se, amíg ki nem bújik a fogacska. További fogzás-tippeket itt találsz!

3. A válogatós gyerekek szeretnek maguk választani az ételek közül. A “Mit szeretnél enni? ” kérdés még túl tág nekik és nem feltétlenül ismerik az opciókat, de ha megkérdezzük, hogy “Kakaóscsigát vagy sajtkrémes kenyeret kérsz reggelire?” akkor tudnak választani. Remélhetőleg azt szívesebben eszik meg, amiről ők maguk döntöttek.

Munchkin Tapadokorongos osztott tanyer

4. A gyerekek szeretik felismerni, hogy mi van a tányérjukban. Úgy több bizalmuk van étel felé, hogy ha a rizsről egyértelműen látják, hogy az rizs, külön van a husi és a párolt zöldség is. Egy ideig hagyjuk el a rakott ételeket és ha tehetjük, válasszunk olyan tányért, aminek osztott a belső fele.

5. A töltött kekszeknél, szendvicseknél, túró rudinál normális jelenség az, hogy elemeire szedik szét a dolgokat. Először a kekszből a krémet nyalják ki, utána a keksz két oldalát. A felfedezés, megismerés folyamata ez, nem érdemes tiltani. Persze elmagyarázhatjuk neki, hogy együtt az igazi, úgy a legfinomabb a falat, de ebben a korban még hagyhatjuk trancsírozni őket.

6. Ha az ebédet egyáltalán nem hajlandó elfogyasztani, ne marasztaljuk órákig az asztalnál és ne kínáljunk neki mást helyette! Ha az ebéd helyett mindig megkapja a kedvenc kakaós csigáját, akkor hozzá fog szokni és csak azért sem akar majd normálisan enni. Higyjük el, hogy ha egészséges, akkor enni fog, ha éhes lesz.

7. Figyeljünk rá, hogy ne nasizzon egész nap. Ha ebéd után desszert jön és végig kint van az asztalon a ropi, meg a gyümölcspép, akkor ne csodálkozzunk, hogy vacsorázni meg majd nem szeretne. Igyekezzünk olyan programokat, játékokat találni neki, ami lefoglalja két étkezés között.

Kreatív tányérok válogatós gyerekeknek

8. Ha van időnk a konyhában, tálaljuk kreatívan az ételt. Egy aranyos cicust biztos nem utasítanak kapásból vissza! Rengeteg szuper ötletet találhatsz Ambrus Éva Manómenü oldalán.

9. Érdemes többféleképpen is elkészíteni a nem szeretett zöldségeket. Ha főzelék formájában kiköpi a tököt a babánk, próbáljuk meg kirántani vagy megsütni. A zöldbabnak egészen más íze van serpenyőben párolva, mint főzelékként, a cukkini is nagyon finom tud lenni, ha felkarikázva kisütjük. Kísérletezzünk amennyire csak az időnkből telik. A Milupa oldalán rengeteg receptből inspirálódhatsz!

10. Ha minden kötél szakad, a kész babaételek még mentőövet tudnak jelenteni. Azontúl, hogy időt is spórolhatsz vele, a legtöbb anyuka csodálkozva számol be róla, hogy az otthoni kosztot elutasító gyermeke kétpofára eszi az üveges ételt. Már egy éves kor feletti gyerekeknek is rendelhetsz változatos és egészséges darabos menüket.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek