scroll-to-top

Lépegessünk okosan!

Lépegessünk okosan!

A gyerekek életében a járás elsajátítása az egyik legösszetettebb feladat. Nem csak kellőképpen erős izomzatra van hozzá szükségük, de meg kell tanulniuk ügyesen egyensúlyozni is. Ha ez nem lenne elég, a súly áthelyezése is komoly kihívást jelenthet. Azonban nem kell aggódnunk, egyszer minden gyerek rájön a járás turpisságára, viszont a segítégünkre van szükségük az önálló lépkedéshez vezető rögös úton.

Első jel a felállás

A járás megtanulásának a feltétele, hogy a baba fel tudjon már állni. Általában 9-10 hónapos korban kezdik el a testsúlyukat ráhelyezni a lábfejükre, de csak később próbálják meg magukat felhúzni a bútorokba kapaszkodva. A nagy egyensúlyérzék-fejlesztés ilyenkor kezdődik! A lehajolgatásokkal huppanásokkal egyre jobban ráéreznek az állás gyakorlatára. A legtöbb kicsi a felállás után tanulja meg az egyedül ülés művészetét is, habár az elején sokszor feldőlhetnek. Ilyenkor azzal tudjuk támogatni őket, hogy megfelelő hőmérséklet biztosítása mellet levesszük a zoknijukat, hogy jobban tapadjon a talpuk a földhöz és kevesebb esélye legyen annak, hogy elcsúsznak. Az is jó megoldás lehet, ha nagy szőnyeget terítünk le, ami nem gyűrődik vagy húzódik a kapaszkodás közben. Körültekintés szükséges a bútorozás területén is, mérjük fel, hogy mi mindenbe próbálhat belekapaszkodni idővel a baba. Előzzük meg, hogy magára rántson nehéz vagy törékeny tárgyakat! Ha eddig nem került rá sor, most már biztosan bababiztossá kell varázsolni az otthonotokat.

Indul a felfedezés

Egy éves kor után a bútorok melletti kapaszkodás átalakul bútorok melletti közlekedéssé. Először a pici kezeivel talál messzebb fogást, majd a lábaival is leköveti a mozdulatot. Később két bútor között is átkapaszkodik. Persze addig könnyebb dolga van, amíg átér a keze a következő kapaszkodóig, de eljön az a bátor pillanat, amikor egyik kezével elengedi a stabilitást adó eszközt, hogy a másikkal távolabbi fogást találjon. Micsoda hősiesség, micsoda erő, micsoda akarat! Dicsérjük meg a kis ügyest és építsünk neki “akadály pályát”, ahol lehetősége van kedvére gyakorolni. A legegyszerűbb megoldás a székek egymás mellé helyezése vagy a kisasztal közelebb tolása a kanapéhoz. Rendezzük be úgy a szobát, hogy körbe tudja kapaszkodva lépegetni.

Első lépések

13-14 hónapos korban a kisgyerek már rendszerint segítség nélkül is tud állni, egy-két lépéssel is megpróbálkozik, hogy elérjen valamit azonban, ha meginog, rögtön fogódzkodót keres. Örömteli időszak ez a szülők életében, bár sok türelmet igényel, hogy egész nap közvetlenül a kicsi mellett maradjanak és egy idő után fárasztó az állandó koncentráció. Nagy segítséget jelentenek ilyenkor a járást segítő játékok. Biztost támaszt nyújtanak a totyogó gyerkőcnek, mégis engedik, hogy élvezze a haladás szabadságát. Színes mintáikkal és a rajtuk található különböző játékszerekkel akkor is lefoglalják a picúrt, ha épp földre huppant vagy pihenne egy kicsit. Lenyűgöző milyen töretlen akarattal próbálkoznak újra és újra a járással! Vigyázzunk rájuk, egy nagyobb esés könnyen a kedvüket szegheti.

“Anya, ide nézz, hogy futok!”

15-16 hónaposan jönnek rá általában hogyan tudnak segítség nélkül is felállni. Terpesztett lábakkal, kezüket magasra emelve totyogni is elkezdhetnek. Édes kis pingvinhez hasonló mozdulataikkal mindenki arcára mosolyt csalnak. 1,5 éves korukig egyre biztosabbá válik a járásuk. A karjukat egy idő után maguk mellé engedik, 2 éves korukra pedig arra is rájönnek, hogy lehet előrehajolás közben megtartani az egyensúlyukat. Még itt is találkoznak kihívásokkal, a fordulással vagy a hátra tekintéssel még mindig meggyűlhet a bajuk. A sok gyakorlás azonban meghozza a gyümölcsét. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a gyerkőcünk kacarászva szalad körbe-körbe. Hát van ennél nagyobb boldogság?

A hosszú folyamat eszközei tehát a csúszásmentes padló, a feldönthetetlen strapabíró bútorok, a járássegítő játékok és persze a szeretettel nyújtott szülői kezek!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek