scroll-to-top

Kreatív elfoglaltságok 1-2 éveseknek

Kreatív elfoglaltságok 1-2 éveseknek

A gyermekkor a felfedezésről és a tanulásról szól. 12-18 hónapos kor után a mozgásfejlődés és a beszédfejlődés már-már kibontakozóban van, így a gyerekeknek rengeteg kreatív energiája szabadul fel. Mivel a kezecskéjüket már ügyesen tudják irányítani, a kézműves feladatokba szívesen vágnak bele és a legtöbbjüket hosszú ideig leköti az alkotó foglalkozás. Cikkünkben összeszedtünk néhány egyszerű és otthon is kivitelezhető ötletet a közös kézműves foglalkozásra.

Otthon is elkészíthető ehető gyurma

Általában a só-liszt gyurma jut először az anyukák eszébe, ha otthon elkészíthető gyurmáról beszélünk. Só és liszt azonos mennyiségben, egy kevés víz, amíg a massza össze nem áll és néhány csepp olaj a kellemesebb tapintásért. Gyorsan össze lehet állítani és szívesen játszanak vele a gyerekek, azonban a só az érzékeny bőrt sok használat után kicsípheti és a gyurma sem lesz túl tartós. A főzött gyurma minőségibb eredményt ad és az alkotás is kellemesebb belőle! Anikó receptjét mi is kipróbáltuk és tökéletes! Készítsétek el ti is otthon!

Hozzávalók: 

  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
  • 3 dl víz

Elkészítés:

A vizet egy lábasban elkezdjük melegíteni, majd hozzá adjuk az ételfestéket. Ha már kezd forrni, beleöntjük az összes többi hozzávalót és jól elkeverjük. Folytonos kevergetés mellett főzzük, majd ha már kezd összeállni, levesszük a tűzről. Lehűlés után fóliába csavarva vagy fedett dobozban tároljuk és mehet is a gyurmázás! Használat után a hűtőben tárolva sokáig eláll és bármikor újra elővehető.

Vízfesték házilag

A festés hatalmas élmény a kicsiknek, hiszen legális maszatolásról beszélünk! Néhány szülő természetesen tart attól, hogy esetleg a gyermek szájába kerülhet a toxikus festék, így hoztunk egy szuper receptet Virágtól, ami semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaz, nagyon olcsó és 2 perc alatt ki lehet keverni! A kicsik bátran festhetnek az ujjukkal, készíthettek kéz- és lábnyomatokat és tégelybe zárva elrakhatjátok későbbre is.

Hozzávalók: 

  • 100g szódabikarbóna
  • 4 különböző színű ételfestékből 1-2 csepp
  • 4 evőkanál víz
  • 4 kicsi tál

Elkészítés:

A szódabikarbónát négy felé osztjuk a négy tálba. Mindegyik tálat más-más színűre festjük az ételfesték cseppekkel, majd egy kanál vízzel folyékonnyá keverjük és készen is van!

Gyöngyfűzés tésztával

A gyöngyfűzés talán egy kicsit idősebb korban jön elő a gyerekeknél, azonban szülői segítséggel jó móka tud lenni és a nagyobb (nem lenyelhető méretű) gyöngyöket már magabiztosan meg tudják fogni és fel tudják fűzni a kisebb gyerkőcök is. Ha tésztát választunk a fűzéshez, akkor ráadásul nagyobb kiadások nélkül is megúszhatjuk a kreatívkodást.

Hozzávalók: 

  • Néhány marék penne tészta
  • 4 különböző színű ételfestékből 1-2 csepp
  • Tompa végű nagyobb gyöngyfűző vagy horgoláshoz használt tű (opcionális)
  • Cérna vagy fonál
  • 4 zacskó
  • mélyebb tál

Elkészítés:

A tésztákat egyenlően 4 felé osztjuk a zacskókba, majd a különböző ételszínezékkel más-más színűre festjük őket. Elég néhány csepp festék, majd jól össze kell rázni a zacskó tartalmát. Kis száradási idő után kiöntjük a színes tésztákat a mély tálkába. Befűzzük a tompa tűbe a cérnát és mehet is a gyöngyfűzés! Az elején lehet úgy segíteni, hogy anya tartja a tűt és a baba csak ráhúzza a tésztát, egy idő után mindenki belejön és aranyos nyakláncokat és karkötők tudnak elkészülni.

Játékok kartondobozból

Azok, akik szoktak online rendelni, tudják mennyi kartondoboz fel tud halmozódni otthon. Nem is kell több a szuper kreatív játékhoz, hiszen kartonpapírból BÁRMIT el lehet készíteni! Babaházat már mi is csináltunk, itt meg is tudod nézni, hogy hogyan. De autópálya, garázs, mosógép, repülő és még sok minden készíthető belőle. Általában nem is kell több eszköz, mint olló vagy sniccer és egy erős ragasztó. A kicsik pedig a színezésben, dekorálásban tudnak segíteni.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek