scroll-to-top

Környezetvédelem anyaként

Környezetvédelem anyaként

 

Megkerülhetetlen téma napjainkban a környezettudatosság, anyaként pedig kifejezetten érintettek vagyunk benne. Abban a pillanatban, hogy megtudtuk gyermeket várunk, elkezdtünk sokkal többet gondolni a jövőre. Az élővilág és a természet megóvása új perspektívába kerül. A környezettudatos döntéseinkkel saját gyermekünk jövőjét óvhatjuk meg. Összeszedtünk néhány javaslatot, hogyan tudsz úgy gondoskodni kisbabádról, hogy nem ártasz vele a természetnek. 

Kerüld a műanyagot 

A műanyag csodálatos anyag, rengeteg mindennapos használati tárgyunk készül belőle a babafésűtől kezdve a fürdetőkádig sok-sok minden. Azonban van egy rossz tulajdonsága: nem bomlik le a környezetben. Az eldobott, szemétként kezelt műanyag mikrorészecskékre bomlik és így bekerül az élővilág körforgásába megemészthetetlen, káros vagy épp veszélyes formában. Érdemes tehát alternatívát keresni természetes anyagok formájában, főleg, ha napi cikkeket vásárolunk. Jó példa erre az eldobható pelenka öko változata. Moltex pelenkák növényi alapanyagokból készülnek, a Bamboo Nature márka pedig fokozottan figyel a környezetbarát alapanyagok használatára. Még ennél is környezetkímélőbb megoldás a többször is használható mosható pelusok alkalmazása. A játékok közül válaszd a fából készülteket. A fa játékoknak nem csak a környezetre gyakorolt hatása kisebb, de strapabíróbbak és tartósabbak is műanyag társaiknál. 

 

Válaszd a növényi alapút a mesterséges helyett 

Igen, ez nagyon hasonló a műanyagos tanácsunkhoz. Azonban fontos, hogy gondolj azokra a termékekre is, amiket nem a kukába dobunk használat után, hanem a lefolyóba csorognak bele vagy a levegőbe párolognak el. A környezettudatos takarítószerek és tisztítószerek természetes összetevők segítségével állnak ellene a baktériumoknak és távolítják el a különböző szennyeződéseketA háztartásban használt vegyszereknél és mosószereknél vegyük figyelembe, hogy a közvetlen környezet mi vagyunk, a gyerekeink és a családunk. A bio mosógélek és öblítők választásakor biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen káros anyag nem fog a babánk bőrével érintkezni. Ugyanebből az okból tanácsos természetes összetevőkből készült baba kozmetikumot vásárolni. A Babé, a Nosko és a BabyZoo baba krémek kiváló helyettesítői a kőolajszármazékot és parabéneket tartalmazó kozmetikumoknak. A természetes illat, ami belőlük árad pedig mindannyiótokat le fog nyűgözni! 

Vásárolj kevesebbet, de minőségit 

Kulcs fogalom a hosszú távon használt termékek esetén. Nem titok, hogy az lenne a legjobb a környezetnek, ha nem vásárolnánk semmit. Ezt azonban elég kevesen tudjuk megcsinálni, főként kisgyermekes családban nem. Viszont azokban a helyzetekben, amikor választási döntés előtt állunk két termékkel kapcsolatban, jusson eszünkbe, hogy a minőségi kivitelezésű tárgyak befektetésként is funkcionálhatnak. Ha nagy családot tervezünk, jobban megéri a drágább, de időtálló babakocsit megvásárolni, hiszen az nem csak egy gyermeket fog tudni kiszolgálni. Ugyanez igaz a bababútorokra, etetőszékekre, mellszívókra is. Már azzal is fenntarthatóbbá tesszük vásárlásainkat, ha átgondoltan hozzuk meg a döntést és mérlegeljük a hosszútávú igénybevétel lehetőségeit. 

Tanítsd meg a természet szeretetére 

A legszebb és legfontosabb dolog, amit anyaként tehetünk. A természetes élővilág csodálatát és tiszteletét könnyű átadni a kicsiknek. Egy séta a parkban vagy a plüssállatokkal való játék kiváló alkalmat teremthet a környezetvédelem fontosságáról való beszélgetésnek. 

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek