scroll-to-top

Ki lettem anyaként?

Ki lettem anyaként?

Az egy éves szülinap nem csak a baba életében nagy mérföldkő, de az anyákéban is! Egy éve új dimenzióba került az életed, anyuka lettél és ezzel akarva-akaratlanul nagyon sok minden megváltozott. Sok anyuka számol be róla, hogy akkor tör fel az igény rá, hogy  újra megismerjék magukat, amikor a gyerekük betölti az egy éves kort. Ilyenkor a kicsik már sokkal önállóbbak, többet játszanak el egyedül és mivel már nem igényelnek annyi anyatejet, a nagyszülőkkel, barátokkal is hosszabb ideig elvannak. Vagyis valamivel több szabadideje lesz az anyukáknak, így jobban észreveszik a bennük lezajló változásokat.

Megváltozott érdeklődési kör

Lehet azt gondoltuk, hogy a hobbink, az érdeklődési körünk jelentős súllyal bír a személyiségünkben. Mi történik, ha azon kapjuk magunkat, hogy már nem jövünk lázba a divattól? Ha a cukrászkodás már nem olyan élvezetes? Ha a rajzolás és festés macerává válik? Ha a kedvenc hangszerünket egyáltalán nincs kedvünk elővenni? Semmi. Megváltozunk. Mások lettek a prioritások, felértékelődött az idő és a pihenés, a nyugalom  vagy éppen a nagy társasági élet. Ez azt is jelenti, hogy esetleg más dolgok jobban kikapcsolnak majd minket. Érdemes tehát nyitottan, keresve-kutatva körülnézni milyen elfoglaltság járulna hozzá a tökéletes én-időhöz. Fontos, hogy anyaként is fel tudjunk töltődni.

Relaxáció

Átalakuló barátságok

Észrevetted, hogy mióta kisbabád van többet beszélsz azokkal a barátaiddal, akik szintén gyereket nevelnek? A megváltozott élethelyzet új beszédtémákat, élményeket ad, amit nagyon jó olyanokkal megosztani, akik hasonló cipőben járnak. Emiatt sok anyuka azt veszi észre, hogy eltávolodott a nem gyerekes barátaitól, ami nem igazán kelt jó érzéseket bennük. A megoldás egyszerű, döntsd el, hogy nem szigeteled el magad azoktól az emberektől, akik fontosak számodra csak azért, mert neked kisbabád született. Hívd fel őket és kezdeményezz, ha szívesen találkoznál velük. Ha pedig úgy érzed, új kapcsolatokra és barátságokra lenne szükséged, akkor nyugodtan elegyedj szóba akár online, akár a játszótéren más szülőkkel. A legtöbb friss anyuka tapasztal egyfajta izoláltságot, ebből pedig érdemes kitörni. A társasági élet és az őszinte barátságok pozitív hatással vannak a mentális egészségre.

Új énkép

Anya vagyok, világra hoztam egy gyermeket.” Ez a tény és az a rengeteg tapasztalat beépült az énképünkbe. Büszkének kell lennünk rá, amiért ilyen erősek és kitartóak vagyunk. Feladatot kaptunk egy egész életre, támogatnunk kell a gyerekünket. Nagyon sok anyuka azt tapasztalja meg, hogy elképesztően megnövekedett a teherbíróképessége a kisbaba mellett. A kialvatlan éjszakák és a nyűgös nappalok ellenére is mindenre képesek a gyermekükért. Mégis nagyon fontos az, hogy ne vállaljuk túl magunkat és ne szégyelljünk segítséget kérni. Lehet, hogy átalakultak a határok, de attól még ott vannak. A saját jóllétünk megőrzése az egész család érdekében elengedhetetlen. Mérjük fel tehát a lehetőségeinket és keressünk vagy fogadjunk el segítséget ott, ahol szükséges.

Arról, hogy milyen fontos anyaként is megismernünk magunkat mások is sokat írtak. Olvasd el az Anyahős.hu írását a témában ezen a linken.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek