scroll-to-top

Így játssz a négy hónapos babával

Így játssz a négy hónapos babával

A negyedik hónapban babád látása már majdnem olyan éles, mint a Tiéd, valamint a színeket is meg tudja különböztetni egymástól, ez pedig kibővíti a közösen játszható játékok sorát. A kicsik ebben a korban imádják a babaszőnyegen lévő színes figurákat és a zajkeltő, csörgő, zenélő játékokat. A lovagoltató, tapsikoló és mondókázó játékok is nagy kedvencek, de ne feledkezzünk el a masszázsról és a tornáról sem.

A piciknek, minden olyan új és izgalmas.  Akár órákra elvarázsolják őket az olyan hétköznapinak tűnő tárgyak, mint egy lufi, egy kiskanál, néhány üres flakon vagy egy színes zokni. Egyáltalán nem nehéz őket lenyűgözni és egyre többféle játékot élveznek. Mutatjuk is, hogy miket!

Így játssz a négy hónapos babával

Mivel babád a negyedik hónaptól kezdve imád hangokkal kísérletezni, adj neki csörgő-zörgő játékokat. Figyelj arra, hogy könnyű anyagból készült játékokkal játsszon, amivel nem tud kárt tenni magában: rongybabát, plüssfigurát, puha labdát vagy színes sálakat.

A kicsi ebben a korban egyre érzékenyebb a vizuális ingerekre, ezért egy színes zokni vagy lábra, kézre kötött lufi akár órákig is nagyon jól elszórakoztatja. Ekkor már nagy sikere lehet a babaszőnyegnek, mivel ha már fel tudja emelni a fejét és a mellkasát, akkor egyre inkább szemügyre tudja venni a szőnyeget díszítő figurákat. Ha leraksz a szőnyegre néhány plüss figurát vagy műanyag játékot, garantáltan elfoglalja magát velük egy ideig. A babák ilyenkor jönnek rá arra, hogy a világ fentről érdekesebb, így érdemes lehet beszerezni egy pihenőszéket, ahonnan jobban tud nézelődni. Ha már ügyesen fordul az oldalára, akkor érdemes bekötni, nehogy baleset legyen a nézelődés vége.

Ne gondolj túl bonyolult dolgokra

Ebben a korban egészen egyszerű dolgokkal is lehet kötni a kicsiket: a háztartási eszközök, mindennapi használati tárgyak megismerése is hasznos időtöltés számukra. Egy kanál,  üres ásványvizes palackok vagy műanyag flakonok a legizgalmasabb játékoknak tűnnek a picik szemében. Arra figyelj, hogy olyan eszközt adj a kezébe, ami le van fertőtlenítve, és amit nem tud szétszedni, majd lenyelni – ilyenkor ugyanis már minden mozdíthatót a szájába vesz.

A baba fejlődése szempontjából továbbra is nagyon fontos a test- és szemkontaktus: a lovagoltató játékoknál mindig legyen veled szemben a kicsi, játék közben pedig igyekezz tartani vele a szemkontaktust. Az énekeltető, mondókázó, tapsikoló és ringató játékokat nagyon szeretik a négyhónapos kicsik. A kéz- és ujj-játékok is könnyen lekötik őket, ezeket kombinálhatod bábokkal, hiszen ebben a korban már színesben látnak, ráadásul három-négy méterre is képesek fókuszálni.

Figyelj az életkori ajánlásokra

Minden babajátéknak van egy életkori ajánlása, ezeket feltétlen érdemes betartani. Ennek több oka is van: Egyrészt valószínűleg tényleg attól a kortól tudja élvezni a játékot, másrészt a gyártók mindent megtesznek, hogy a lehető legbiztonságosabbak legyenek, de ha túl hamar adsz oda egy játékot, akkor olyan elemekkel találkozhat a baba, ami neki még nem biztonságos.

Ha már hosszabb időig tud koncentrálni

Ha azt veszed észre, hogy a babádat egyre rövidebb ideig kötik le a megszokott játékok, szeretne több helyen is játszani, nem elég már számára a megszokott játszósarok. Ha több helyiség áll rendelkezésedre, akkor érdemes minden szobában kialakítani egy játszósarkot, ahová át tudod vinni, ha az előzőt megunta. Ha ez nem lehetséges, akkor még mindig van két aduászod az unalom ellen: ez a babamasszázs és a tornáztatás. A kicsik bárhol, bármikor nagyon örülnek a masszázsnak és a tornának, hiszen egyrészt maga a mozgás is érdekes, másrészt a Te közelséged mindig óriási örömök forrása lesz számára.

Ha sem Te, sem babád nem vagytok betegek, akkor egyre sűrűbben viheted közösségbe: próbáljátok ki a baba-mama tornát vagy a jógát, és rövidebb kirándulásokra is elviheted, a rengeteg inger garantáltan le fogja kötni. Arra azonban vigyázz, hogy ne terheld túl, egy napra csak egy programot szervezz.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek