scroll-to-top

Hozzátáplálás

Hozzátáplálás

Rengeteg misztérium övezi a hozzátáplálást és sajnos sok édesanya esik abba a hibába, hogy szentírásként kezeli azt, amit az interneten olvas a témáról. Ez pedig számtalan feszültség forrása lehet, hiszen minden baba más, ezáltal mások az igényeik is. Máshogyan és más időpontban kell elkezdeni a tápszeres és az anyatejes babák hozzátáplálását, és szintén vannak különbségek az allergiás és a tünetmentes babák esetében is, csak hogy néhány esetet említsünk.

Annak érdekében, hogy elkerüld a felesleges idegeskedést, tapasztalt védőnőnk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket a hozzátáplálásról mindenképp tudnod kell. Mikor kezdd el a hozzátáplálást? Honnan tudhatod, hogy babád megérett a szilárd ételre? Milyen ételeket és milyen formában érdemes adni a kicsinek? Hogyan kell etetni a babát? Mi az, ami a hatodik hónapban mindenképp kerülendő? Legújabb blogbejegyzésünkben mindezekre a kérdésekre választ kaphatsz.

Minden, amit a hat hónapos baba táplálásáról tudnod kell

Mikor kezdd el a hozzátáplálást?

A legtöbbször valószínűleg azt hallod, hogy a hatodik hónaptól érdemes elkezdeni a hozzátáplálást. A nagykönyv szerint valóban így van, azonban ezt nem érdemes szentírásként kezelni. Babád egészségügyi állapota, fejlettségi szintje és az anyatejed mennyisége is meghatározza, hogy mikortól lehet szilárd ételt adni a kicsinek. Azoknál a babáknál, akiknél valamiféle allergiás reakció lépett fel, ajánlott kicsit később elkezdeni a hozzátáplálást, míg a tápszeres babáknak már a negyedik hónaptól adható szilárd táplálék. Az Európiai Gyermekgasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN) javaslata alapján 17-26. hét között kell elkezdeni a hozzátáplálást, a hatodik hónap tehát egy ajánlás, de nem történik semmi baj, ha napokkal, hetekkel vagy akár hónapokkal korábban vagy később kezded meg a hozzátáplálást. Általánosságban viszont elmondható, hogy féléves korára a baba szervezetének egyre több vasra van szüksége, amit az anyatej egyszerűen már nem tud biztosítani. Ráadásul a kicsi mozgásfejlődésében is akkora változások következnek be ebben az időszakban, hogy a sok mozgáshoz szükségük van energiadúsabb, szilárd táplálékra is.

Ha figyelsz a következő jelekre, biztos lehetsz benne, hogy babád felkészült a szilárd táplálékra: egyre nagyobb adagokat fogyaszt, rágómozdulatokat tesz a szájával, mindent lenyel, ami a szájába kerül. Fontos, hogy nem szabad erőltetni a hozzátáplálást. Ha babád elfordítja a fejét vagy kilöki az ételt, akkor még nem jött el a szilárd ételek ideje. Kínáld meg újra néhány nap múlva vagy próbálkozz mással – az is lehet, hogy magával az adott étellel van baja, nem a szilárdságával.

Mit adj neki enni?

Kezdetben gyümölcslével vagy péppel érdemes próbálkozni. Az alma, a meggy, a sütőtök, a burgonya, a répa és a barack is telitalálat lehet. Az új ízeket/ételeket tanácsos délelőtt adni a kicsinek, mivel ha esetleg allergia, hasfájás vagy bármi probléma lépne fel, akkor az jobb, ha nem éjszaka jön elő.

Hogyan etesd?

Szoptatás előtt adj a babádnak legfeljebb két teáskanálnyi pürét. Kezdetben naponta csak egyszer kapjon szilárd ételt és mindig ugyanakkor, a szoptatás vagy tápszerezés előtt. Legalább három napig csak ugyanazt add neki, mert így derülhet fény az esetleges allergiára. Ha van a családban allergiás, akkor jobb egy hetet is várni és csak azután kínálni új étellel, ha nem mutatott semmilyen szokatlan tünetet, de erről célszerű konzultálni a gyerekorvossal vagy a védőnővel. A hasmenés, hányás, kiütés, duzzadt arc utalhat allergiára.

Hat hónapos koráig naponta egyszer adj neki gyümölcsöt vagy egyszer pürét, a hatodik hónap után lehet kétszer. A nyolcadik hónaptól napi háromszori szilárd étel az ideális.

Időbe telik, amíg babád megtanul rágni, forgatni az ételt a nyelvével és nyelni a falatot. Nem csoda, ha az az érzésed támad, hogy több étel jön ki a száján, mint amennyit beletettél. Idővel egyre ügyesebb lesz, legyél hát türelmes vele.

Mit érdemes kerülni?

Amiket ebben az időszakban még mindenképp kerülj, azok a következők: tehéntej, tojásfehérje, méz, apró magvas gyümölcsök, füstölt húsáruk/termékek, nyers húsból készült ételek. Javasoljuk, hogy kérj hozzátáplálási táblázatot a területi védőnőtől, amiben pontosan le van írva, hogy mit mikortól lehet adni. Ha kész bébiételt vásárolsz, akkor mindig nézd meg az összetevőket és csak olyat válassz, ami nem tartalmaz hozzáadott sót vagy cukrot.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek