scroll-to-top

Hogyan tanulnak meg beszélni a kisbabák?

Hogyan tanulnak meg beszélni a kisbabák?

Ha igazán belegondolunk, egyáltalán nem könnyű megtanulni beszélni! A baba ajkának, nyelvének, torkának és agyának mesteri csapatmunkát kell végeznie ahhoz, hogy egyetlen szó is megfelelően elhagyja a száját. Nem csoda, hogy a legtöbb kisgyermeknél egy egész év – vagy még több is –eltelik, amíg egy, két vagy három szóra bővül a szókincse. Sokszor a  2-3 éves kort is betöltik, mire szabályosan megtanulnak beszélni a gyerekek és ez teljesen normális! De hogyan jutnak el idáig? Cikkünkben megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz kisbabád kedves gügyögéséből csillapíthatatlan kíváncsiskodás!

Beszédfejlődés: 0-4 hónapos korban

Amint megszületik kisbabád, elkezd információkat gyűjteni arról, hogy mi az a nyelv és hogyan működik. Elsősorban azzal van elfoglalva, hogy ráhangolódjon az általad kiadott hangokra, és megfigyeli, hogyan kommunikálsz másokkal. Kezdetben a kicsit jobban érdekli a hanglejtésed és a hangerőd, mint az, amit valójában mondasz.  Néhány hónaposan fejét a hang irányba fordítja és visszamosolyog az ismerős arcokra. Így körülbelül 4 hónap alatt kialakul babád kezdő szókincse, ami főként gügyögésből, berregésből, kacagásból áll.

Beszédfejlődés: 5-7 hónapos korban

Oh, azok a szívet melengető első szavak! Ekkor még leginkább halandzsázva beszél gyermeked, de egy-egy szót szinte már fel lehet ismerni. Ha jobban megfigyeled, észre fogod venni, hogy babád ugyanúgy hangsúlyozza szavait, ahogy te szoktad. Például a kicsi felemelheti és leengedheti a hangját, mint te, amikor kérdést teszel fel, vagy erősebb hangon is magyarázhat, ha azt utánozza, amikor fegyelmezed. Az ilyen korú csecsemők különösen jók a p, b és m betűkkel kezdődő hangok ismétlésében. Használj előtte egyszerű és ismerős egy- vagy kétszótagos szavakat (például: baba, apa, mama), ezeket valószínűleg szívesen gyakorolgatja majd. Bár minden csecsemő a saját egyedi ütemében fejlődik, jó ha tudod, hogy ha 7 hónaposan még nem gügyörészik vagy nem imitált hangokat kisbabád, érdemes lehet hallásvizsgálatot végezni.

Beszédfejlődés: 8-12 hónapos korban

A kisbabád által előszeretettel ismételgetett hangocskák lassan szótagokká alakulnak (például ba, ma, ga). Ha ezek az alapok megvannak, akkor már nem kell sokáig várni az első papa-mamázásig! Szoptatott babáknál hamar megtanulják a cici szót és persze a klasszikus “nem” válaszra is gyorsan ráéreznek a gyerekek. Ennek ellenére a picúr „szavainak” nagy része nehezen értelmezhető az első év végéig (sőt inkább tovább). Ez azonban nem jelenti azt, hogy gyermeked ne értene meg téged! A beszédfejlődés során a gyerekek hamarabb megértik a szavak jelentését, mint hogy elkezdenék használni. Képes könyvek, plüss figurák és az otthon megtalálható tárgyak segítségével ismerik meg a legtöbb főnevet. Játszatok képre, tárgyra mutatósat. Kérd meg, hozza oda neked a plüss mackót. Napról-napra egyre több mindent fog megérteni és megcsinálni.

Beszédfejlődés: 1 éves kor után

Általában a gyerekek az első születésnapjukra két-három szóból álló szókincscsel büszkélkedhetnek. A hablatyolós magyarázást azonban még mindig nagyon élvezik. Előfordul, hogy saját szavakat használnak kedvenc tárgyaikra (például: titó – takaró, bibuh – cumisüveg), azonban fontos, hogy ha fel is ismerjük a babanyelv jelentését, mi ne kezdjük el azt a kifejezést használni. Egyszerűbb, ha nem rögzül rosszul. Szimplán válaszoljunk neki az anyanyelvünkön (például: A takaródat szeretnéd? Tessék.) Körülbelül 18 hónapos korára kisbabánkból beszélgetőpartner válik. Már akár 10 szó segítségével is ki tudja fejezni magát csemeténk, beleértve a cselekvést takaró igéket és az iránymutatásokat, mint például: menj, ugorj, fel, és lefelé. Ebben a korban is örömét leli gyermekünk a gyakorlásban. A játékos mondókák, labdázás, kicsiknek való társasok jó mókának bizonyulnak.

Beszédfejlődés: 2 éves kor után

Mire a babád 2 éves lesz, valószínűleg a szókincse már legalább 50 szóra bővült. A k, g, f, t, d és n hangokat tartalmazó hangok most jobban játszanak… és könnyebben kimondhatók. Ráadásul a kétszavas mondatok (Még süti! Nem mama!) teljes mértékben érvényre kerülnek. Ahogy telnek a hónapok, ezek az egyszerű kétszavas mondatok négy- vagy ötszavas mondatokká fejlődnek (például: Hol a cipőm, apa?). Itt az idő rá, hogy belemerüljetek a könyvek világába! A kicsik ilyenkor falják a rövidebb meséket, újra és újra hallani akarják kedvenc történetüket. A repertoárt bővítheted fülbemászó gyerekdalokkal is. Énekelj és játszatok a szótagoló lassú beszéddel és a gyors tempó váltakozásával. Gyermeked ilyenkor úgy szívja magába a tudást, mint egy kis szivacs, készen áll rá, hogy magáévá tegye a legizgalmasabb szavakat is! Itt is meg szeretnénk jegyezni, hogy a gyerekek különböző ütemben fejlődnek. Valójában ebben az életkorban több eltérés van a nyelvi fejlődésben, mint bármely más életkorban, a fiúk gyakran valamivel később fejlődnek, mint a lányok. Ha mégis úgy érzed, megnyugtató lenne szakmai véleményt is hallani gyermeked beszédkészségéről, meleg szívvel ajánljuk Sárosdi Virágot, a skillo.hu fejlesztő logopédusát!

Beszédfejlődés: 3 éves kor után

Azta! 3 éves korára gyermeked valószínűleg már 200-1000 szó közül válogat és a mondatai egyre hosszabban hangzanak el! Az artikulációja is sokat fejlődik ebben a korban, ami azt jelenti, hogy körülbelül 75%-át tisztán ki lehet venni annak, amit a kicsi mond neked. Jó, ha tudod, hogy a 3 éveseknek még mindig nehéz dolguk lehet néhány furfangos hanggal, mint például az l, r, s, z. Így – bár azt javasoljuk javítsd ki, ha valamit helytelenül mond – fontos, hogy türelmes legyél hozzá. Élvezd ki, hogy már hosszabban is elcseveghetsz csemetéddel és legyél rá nagyon büszke, amikor helyesen ragozza a szavakat és múlt időt, jövő időt is használ!

Nézz körül könyv kínálatunkban: Könyvek babáknak – Careclub.hu online babaáruház

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek