scroll-to-top

Hogyan lesz a baba szobatiszta?

Hogyan lesz a baba szobatiszta? 

A szobatisztaság előfeltétele, hogy a gyermek mind testileg, mind lelkileg megérjen a széklet- és vizeletürítés tudatos szabályozására. Általánosságban 15-18 hónapos kor körül fedezik fel, hogy képesek irányítani, hogy mikor kakilnak, de ez egyénenként változó lehet. Ritkábban fordul elő, hogy ennél korábban váljanak szobatisztává a gyermekek, inkább a későbbi érés a jellemző. A legfontosabb az, hogy figyeljük a kicsi jelzéseit. Ha játék közben megáll és láthatóan befelé koncentrál, vagy a pelusára mutat, esetleg felsír, mind azt jelezheti, hogy már össze tudja kötni a belső ingert a következménnyel. Ilyenkor érdemes segíteni neki, rákérdezni, hogy szeretne-e kakilni és rávezetni a bili használatára. Mivel a székletet könnyebb visszatartani, először valószínűleg ezt fogja megtanulni szabályozni, azonban biztatással, gyakorlással és türelemmel arra is rá fog érezni, hogyan kell a pisit a bilibe engedni.

Ez mind szép és jó, a gyakorlatban azonban adódhatnak nehézségek, amire jobb, ha előre felkészülünk. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amit nem árt észben tartani, ha a szobatisztaság rögös útja még előttünk áll.

Nem tetszik a bili

Ha akkor találkozik először a bilivel, amikor már épp szüksége lenne rá, nem biztos, hogy el fogja fogadni és lesz elég bizalma felé, hogy ráüljön. Az is előfordulhat, hogy ráül, az inger is megvan, de nem meri elengedni magát. Ezek mind természetes reakciók, nem szabad haragudni miatta, inkább készítsük fel előre az élményre! Szerezzük be a bilit már azelőtt, hogy észre vennénk a jelzéseit. Mutassuk meg neki, magyarázzuk el mire való, mikor fogja használni. Engedjük, hogy kipróbálja és játsszon vele, hogy ha elérkezik a nagy pillanat, magabiztos lehessen. Ahogy annyi más újdonságnál is, a bilizésnél is hasznos lehet egy könyv a felkészítésre.

Dackorszak és a kontroll

A széklet- és vizeletürítés feletti hatalom egyedül a gyerek kezében van, nem lehet rájuk parancsolni vagy helyettük megcsinálni és ezt ki tudják használnia rafináltabbak. Előfordulhat, hogy direkt nem akarnak bilibe pisilni, élvezik, hogy erről maguk dönthetnek és emiatt nem is lehet hibáztatni őket. Az önállósodás egyik fontos megtapasztalása a kontroll megértése. A jutalmazás és a figyelemelterelés ilyenkor a megoldás. Vannak, akik matricát adnak minden sikeres bilizés után, más tapsol. A lényeg az, hogy megerősítsük a gyerekben, hogy örülünk neki, ha úgy dönt, hogy a bilit használja. Ahhoz, hogy ne ragaszkodjon foggal-körömmel a “nem akarok bilire ülni” témába, érdemes más területen nagyobb szabadságot adni neki. Például engedjük meg, hogy a gyerek válassza ki melyik színű pólót veszi fel, vagy hogy milyen gyümölcsöt eszik. Ha semmi sem használ, pihentessük inkább bilit és próbálkozzunk újra később.

Ha van rajta pelus, túl sokáig tart leszedni, ha nincs akkor meg összepiszkíthatja magát

A pelenkáról való leszokás azért is problémás lehet, mert szinte egyáltalán nem zavaró, ha a pelenka megtelik. Ráadásul a hagyományos pelenkák úgy lettek kitalálva, hogy lehetőleg ne tudja megáról egykönnyen leszedni a baba, a gyerekek viszont nem képesek még túl sokáig visszatartani a székletet, így a sikerélmény elmaradhat. Ha túl gyorsan elhagyjuk a pelenkát, akkor pedig átesünk a ló túloldalára. Az esetleges balesetek kellemetlenséget okozhatnak nem csak a babának, de az egész családnak is. Ideális megoldás lehet a leszoktató pelusok vagy bugyik használata. Ezek nagy előnye, hogy könnyen le- és felhúzhatóak, megtartják a becsúszott székletet vagy pisit, viszont érezhetővé teszik a gyerekekkel, hogy most bizony van ott valami.

Ha a bili már pipa, jöhet a felnőtt-módi. A WC-re szoktatást segítik a peremszűkítők és a dobogók. Sok sikert és türelmet kívánunk mindenkinek!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek