scroll-to-top

Hétvége kettesben?

Hétvége kettesben?

A kisbaba érkezése teljesen fel tudja borítani a családi dinamikát. A szülők figyelme a kicsire irányul, az ő igényeit helyezik előre számos szituációban, hiszen teljesen rájuk van utalva. Ez egy természetes állapot, amin a legtöbb szülő átesik. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a család kiindulópontját apa és anya szerelme és egymás iránti szeretete jelenti, vagyis erre is nagyon kell vigyáznunk!

Az elején mindenki keresi a helyét

Az első hónapokban nagy a felhajtás az új családtag körül. Mindenki próbál beletanulni a kisbaba ápolásába, alakul a napi rutin és egyre jobban beleszokunk a kihívásokkal teli mindennapokba is. Az alváshiány és a kimerültség ilyenkor a legnagyobb ellensége a kettesben töltött időnek. Amíg a baba alszik, egy-egy jóleső beszélgetés vagy közös gyönyörködés a kis csöppségben is óriási feltöltődést tud adni. Ha van rá lehetőségünk, kérjünk segítséget a ház körüli munkákban vagy rendeljünk ételt, így időt és energiát tudunk spórolni, amit nem csak kisbabánknak, de a párunknak is szentelhetünk.

Később apaként / anyaként is beleszeretsz a párodba

Ahogy növekedik a gyermek, egyre több közös játékban és programban lehet részünk. Ilyenkor élhetjük át igazán milyen nagyszerű apa / anya a párunk. Minél többet játszik el önállóan a babánk, annál több közös pillanatunk lehet a párunkkal is. Közös vacsoránál érdemes olyan éttermet választani, ahol a kisgyerekekre is gondoltak és játszósarkot vagy animátort biztosítanak számukra. Ide kattintva szemezgethetsz a bababarát éttermekből.

Amikor már kezded elfelejteni, milyen volt gyerek nélkül az élet, keress segítséget

Természetesen ezek sokszor csak félmegoldásnak bizonyulnak, valljuk be, néha szüksége van anyának és apának is az “egyedüllétre”. A rokonok, nagyszülők nagy segítséget jelentenek az első baba nélkül töltött este alkalmával. Fontos, hogy a fokozatosság elve alapján szoktassuk hozzá kisbabánkat a nélkülünk eltöltött időhöz. Először csak néhány órára menjünk el a közelbe, jó ötlet ilyenkor egy közös séta. Így, ha a kicsi megijed, hamar vissza tudunk érni hozzá és nem esik kétségbe. Valószínűleg ezután később is szívesebben marad egyedül a mamával.

Nincs olyan, hogy senki sem tud vigyázni rá rajtad kívül

Ha nincs lehetőségünk rá, hogy valamelyik közeli rokon, vagy jól ismert barát vigyázzon egy kicsit a gyerekünkre, kereshetünk bébiszittert is. Mindenkinek nehéz lépés egy idegenre bízni a saját gyermekét, mi nem is javasoljuk, hogy a netről megismert személyt az első alkalommal kettesben hagyd a legféltetteb kincseddel. Azonban kellő óvatosság és ismerkedési idő után, vagy ismerősök ajánlása alapján meggyőződhetünk róla, hogy egy bébiszitter is lehet tökéletesen megbízható és szeretetteljes a babánkkal. Kiindulási pontként nézd meg esetleg a bébiszitterkereső.hu-t!

Egy egész hétvége, ami csak rólatok szól!

Amikor kisbabánk már rutinosan ott alszik egy-egy napot a rokonoknál, vagy találtunk olyan bébiszittert, aki el tudja altatni, felmerülhet a szülőkben a kettesben töltött hétvége gondolata is. Általában 15-18 hónapos korban hagyják először másnál a gyermeküket több napon keresztül. Ilyenkor jellemzően már nem szopiznak a kicsik, így egyszerűbben megoldható az etetés és éjszaka is kevesebbet ébrednek fel. A kedvenc plüss vagy fénykép anyáról és apáról elkísérheti a kicsit a nagyszülőkhöz. Az első babamentes kikapcsolódás általában lelkifurdalást okoz indulás előtt az anyukáknak. A tapasztalat azonban az, hogy a gyerekek könnyen veszik a kis környezetváltozást, sőt jól érzik magukat mások társaságában. Apára és anyára pedig teljes megújulásként hat a közös időtöltés.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek