scroll-to-top

Ha “fáj” a hajmosás

Ha “fáj” a hajmosás

A hajmosással a legtöbb családban nincs semmi gond a kicsi egyéves koráig. Sőt, mivel féléves korig működik a búvárreflex, a csecsemők még élvezhetik is a vizeskedéssel és merüléssel egybekötött tisztálkodást. Aztán a gyerkőc egyéves kora körül nagyot fordul a világ és mintha a hajmosás hirtelen a legutálatosabb dolog lenne a világon, amitől már akkor kiveri a kicsi a hisztit, ha csak szóba kerül.

Ha a te gyerkőcöd is a hajmosást utálók népes táborát gyarapítja, akkor két dolgot tehetsz: 1. ritkábban mosod a haját (nem lesz semmi baja, ha hetente csak egyszer mosod) és elviseled a hisztit vagy 2. elolvasod cikkünket a hajmosásról, amiben megosztjuk veled a legfontosabb tudnivalókat a helyes procedúráról, és adunk néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan teheted vonzóbbá ezt a programot a gyerkőc számára.

Moshatom ugyanazzal a kicsi haját, mint a sajátomat?

Mindent szabad, de nem minden használ. A baba fejbőre sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, a festett hajra való nagyon illatos samponodat nem ajánljuk a kicsi babahajához. Válassz inkább babasampont- és balzsamot, ami a bababőr természetes PH-értékét és az érzékeny bőr igényeit célozzák meg gyengéd illatokkal. Válassz könny- és szulfátmentes terméket, hogy elkerüld a szemcsípést.

A gyerekek haját is szükséges balzsamozni?

Ajánlott, hiszen az ő haját is ugyanazok a környezeti hatások érik, mint a miénket, például klóros víz, szmogos levegő. Ráadásul, ha neked könnyen gubancolódik a hajad, lehet a gyermeked is örökölte a hajtípusod és a fésülködést egy selymessé varázsoló balzsam igazán egyszerűbbé tudja tenni.

A gyerekem utálja a hajmosást. Mit tegyek?

Ezzel bizony nem vagy egyedül, nagyon sok anyuka találja szembe magát ugyanezzel a problémával. Első és legfontosabb tanácsunk, ha a gyerkőc utál hajat mosni, hogy próbáld meg élménnyé tenni számára az utálatos procedúrát. Játszatok királykisasszonyosat vagy királyfisat, aki épp a bálba készülődik és ott bizony szépnek kell lennie. Beszerezhetsz különleges illatú sampont vagy balzsamot és fürdessétek meg a gumiállatokat is a kádban. Segíthet, ha előre elmeséled neki, hogy mi fog történni, és a kádban is mindig előre szólsz, hogy mit fogsz csinálni. Ez megnöveli a bizalmat a kicsiben a folyamat iránt és nagyobb magabiztossággal ül majd bele a kádba.

Ha ezek közül egyik sem válik be, akkor három dolgot tanácsolunk:

Ha ezek közül egyik sem válik be, akkor három dolgot tanácsolunk:

1. Pörgesd fel a folyamatot. Minél gyorsabban túl lesztek rajta, annál jobb lesz mindkettőtöknek.

2. Figyelj oda a technikára. Ha tus helyett egy kis kancsóból vagy edényből öntöd a vizet a fejére, máris kevésbé fog csapódni, és ő sem érzi majd olyan nagyon intenzívnek az ingereket. Beszerezhetsz olyan fejfedőt, ami elvezeti a kicsi arcától a fejére ömlő vizet, így az nem megy a szemébe. Próbáld ki, lehet, hogy csodát tesz.

3. Ügyelj az időzítésre. Ne akkor akard megmosni a haját, amikor már nyűgös a fáradtságtól, válassz inkább olyan alkalmat, amikor jókedve van és még elég élénk. Időzítsd a hajmosást a fürdetés végére, hogy ha kész vagytok a mosással, már csak ki kelljen őt emelni a kádból.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek