scroll-to-top

Felkészülés a szülésre

Felkészülés a szülésre

Közeledik kisbabád érkezésének a pillanata, de úgy érzed még mindig nem tudsz semmit a szülésről? Rövid összefoglalónkban leírjuk milyen szakaszokból áll a természetes szülés, segítünk fejben tartani azokat a jeleket, amik azt mutatják ideje elindulnod a kórházba és adunk tippeket az otthoni felkészülésre is. A legfontosabb azonban mindenekelőtt, hogy higgy magadban. Menni fog!

Mikor kell elindulni a kórházba?

Magzatvíz elfolyás

A legegyértelműbb jele a szülés beindulásának a magzatvíz elfolyása. Ha megrepedt a burok, akkor nagyobb mennyiségű magzatvíz csorog végig a kismamák lábán. Ez egy kisebb tócsát tesz ki, nem teljesen áttetsző színben. Amikor az elfolyt magzatvíz tiszta (kicsit fehéres vízszerű folyadék), akkor ráérünk lassan készülődni a kórházba. Azonban ha vér vagy bűzös váladék is kifolyt, akkor azonnal el kell indulni a kórházba. Sokszor előfordul, hogy csak apró repedés keletkezett a burkon, így a magzatvíz nem folyik el csak szivárog. Ilyenkor nehezebb megállapítani megtörtént-e valóságosan a burokrepedés, így ekkor a többi jelre tudunk támaszkodni.

Nyákdugó

A nyákdugó zárja el a méhszájat a külvilágtól, így védve a magzatot a kórokozóktól. Amikor a méhszáj elkezd tágulni, ez a kocsonyás áttetsző színű anyag leválik és távozik. Ez még önmagában nem indokolja, hogy útnak indulj a kórház felé. Nagyon változó, hogy a nyákdugó leválása után mikor indul be igazán a szülés. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ez egyértelmű jel arra, hogy hamarosan (néhány óra vagy akár néhány nap múlva) találkozhatunk kisbabánkkal.

Fájások

A méhösszehúzódások készítik fel a tested a kisbaba kitolására. Amikor már 3-5 percenként rendszeresen érzékelsz fájásokat, amik akár 40-50 másodpercig is eltartanak, akkor érdemes megállnod kicsit és figyelned, hogy tartóssá válnak-e a fájásaid. A jósló fájások is tudnak rövidebb ideig rendszeresek lenni, ezek azonban még csak az előkészületek. Ha úgy érzed az összehúzódások már tartósak, ideje szólni a párodnak, hogy el kell kezdeni készülődni a kórházba.

A szülés folyamata és szakaszai

A vajúdás 4 szakasza
A vajúdás 4 szakasza

Vajúdás vagy más néven tágulási szak

A méhnyak a méhösszehúzódások hatására kitágul. A vajúdás közben ezt időnként leellenőrzik, ekkor lesz szükséged a legnagyobb türelemre, hiszen ilyenkor csak várni tudsz, hogy 10 cm-esnek vagy eltűntnek nyilvánítsák a méhszájat és létrejöjjön a szülőcsatorna. Általánosságban ez a szakasz 4 vagy akár 11 óráig is eltarthat. Éppen ezért fontos, hogy a fájások között tudj pihenni.

Kitolás szakasza

Amikor kisbabád buksija beleilleszkedik a szülőcsatornába, megkezdődnek a tolófájások és reflexszerűen érezni fogod, hogy nyomnod kell. A fájások és a hasprés segítségével a baba nagyjából 20-60 perc elteltével megszületik.

Méhlepény szakasza

Miután a kisbabád megszületett, a méhlepény és a burok is leválik a méhfalról és a lecsengő méhösszehúzódások segítségével ezek is “világra jönnek”. Ezt követi egy minimális vérzés, de ilyenkor már a mellkasodon fog feküdni a gyermeked, úgyhogy biztosan más gondolatok fognak a fejedben kavarogni.

Megfigyelés szakasza

Az aranyóra ideje alatt, amíg élvezhetitek a bőr-bőr kontaktust kisbabáddal és az első szoptatásra is sor kerülhet az esetleges sérüléseket vagy a gátmetszést ellátják az orvosok. Utána még megfigyelésre bent tartanak mindkettőtöket. Ha minden rendben van, általában 3-5 napra tartják bent a kórházban az anyukákat és az újszülötteket.

Fájdalomcsillapítás szülés közben

A szülés egy nagyon összetett folyamat, amikor a fájások mellett boldogsághormonok is felszabadulnak. Sok kismamának egyáltalán nincs szüksége fájdalomcsillapításra, mivel az csak a módosult tudatállapotot, és a test felkészülését segíti elő. Azonban a szülés alatt átélt stressz vagy a fájdalom miatti feszültség és a görcsök lassítják a folyamatot ami nagyon kifáraszthatja a vajúdó nőt, akinek éppen arra lenne szüksége, hogy a testét ellazítsa és utat engedjen a születendő gyermeknek. Éppen emiatt számos módszert kidolgoztak rá, hogyan lehet csillapítani az átélt fájdalmakat szülés közben.

Szülési pózok, meleg víz, légzéstechnika

Az elsődleges tanácsok igen egyszerűek, mégis jelentős segítséget tudnak nyújtani. A meleg vizes zuhany vagy kád ahogy a menstruációs görcsöket, úgy a méhösszehúzódások fájdalmait is enyhíteni tudja. A pozíció változtatása, a csípő ringatása is enyhítheti a fájdalmat. Sokat lehet olvasni róla, hogy ülve, négykézláb vagy oldalt fekve sokkal kényelmesebb kivárni a tágulási szakaszt, mint egy helyben háton fekve. A megfelelő légzéstechnika is nagyban hozzá tud járulni a szülés lefolyásához, erről bővebben ebben a videóban tájékozódhatsz.

Kéjgáz, EDA

A teljesség igénye nélkül jó ha tudod, hogy a kórházban gyógyszeres fájdalomcsillapítást is kérhetsz. Itthon a két leggyakoribb talán a kéjgáz, amit a fájások alatt tudsz belélegezni és segít ellazulni és az epidurális érzéstelenítés, amikor a gerinc közelébe adják az érzéstelenítőt. Mindkét esetben a tudatodnál maradsz és aktív szereped lesz a szülésben. A tényleges lehetőségeidről tájékozódj a kórházban, ahol szülni fogsz. Szülésfelkészítők és kórházlátogatások során erről általában szoktak megadni információt.

Hogyan készítsem fel a szülésre a testem?

Intim torna, gátmasszázs a gátvédelemért

A kismama tornáknak egy különlegesen fontos fajtája a gátizomerősítő intim torna. Ez az elsőre bizarrnak tűnő edzésforma közvetlenül a szülésben résztvevő szöveteket készíti fel a nagy eseményre. Segít rugalmassá és ellenállóvá tenni a gátat, így csökken a szülés közben gátsérülések kialakulásának esélye. E-vitaminban gazdag gátmasszázsolaj bőrbe masszírozásával még hatékonyabbá teheted a felkészülést. Az intimtornához meleg szívvel ajánljuk ezt a videót.

Szülésfelkészítő tanfolyam

Az interneten sok leírást, oktatóanyagot lehet találni a szülési pozíciókról, a légzési gyakorlatokról és a testi-lelki felkészülésről úgy általában. Tökéletesen magabiztos tudást azonban valószínűleg csak egy szülésfelkészítő tanfolyamon szerezhetsz. A kórházak saját szülésfelkészítő alkalmai mellett sokféle tréningre és beszélgetésre el lehet menni. Attól függően, hogyan képzeled el a saját szülésélményed és milyen módszerek állnak közel a szívedhez hamar meg lehet találni a neked való segítséget.

Ha a háborítatlan szüléssel szimpatizálsz, jó szívvel ajánljuk dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász orvos weboldalát.

Ha pedig úgy érzed, egy dúla segítségével le tudnád győzni a szüléssel kapcsolatos félelmeidet, csatlakozz Lénárd Orsi csoportos óráihoz.

Ami pedig a legfontosabb, bízz magadban!

Nézz meg azt is, mit pakolj a kórházi táskádba! Katt a cikkért.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek