scroll-to-top

Fájdalomcsillapítás fogzáskor

Fájdalomcsillapítás fogzáskor

A fogzás a legtöbb babánál féléves korban kezdődik, ám vannak kicsik, akiknél jóval hamarabb, így jó, ha fel vagy készülve. A fogzási periódus fájdalommal, sok sírással és álmatlan éjszakákkal járhat, amit sajnos nem lehet sem megúszni, sem felgyorsítani. Megijedni vagy félni azonban nem szabad tőle, mert léteznek hatékony és gyorsan bevethető módszerek, amivel enyhítheted babád fájdalmát.

A lehűtött kiskanáltól kezdve a rezgő rágókán át a fogzást segítő gélig számtalan eszköz áll a rendelkezésedre. Mi nyolc hatékony módszert ajánlunk figyelmedbe, amelyek közül egy-kettő garantáltan működni fog. Olvasd el cikkünket a fogzási fájdalom csökkentéséről és készülj fel erre az időszakra már most!

Hasznos tippek a fogzási fájdalom enyhítésére

A fogzás általában a hatodik hónapban kezdődik, de vannak olyan babák, akiknél korábban, ezért jó, ha fel vagy készülve. A fogak előbújását erős nyálazás előzi meg, az íny kipirosodik vagy kifehéredik, így reagál az alatta lévő fogak mocorgására. Mindig köss partedlit a kicsi nyakába, így nem áztatja át a ruháját. Az alsó középső metszőfogak bújnak elő először a legtöbb esetben, de ha a te babádnál másik fog az első, az is teljesen rendjén van.

A nyálazás mellett az étvágytalanság is általános jele a fogak készülődésének, ám ami az idegeidet a leginkább próbára teszi ilyenkor, az a sok sírás. Babád nyűgös lesz, nehezebben lehet lekötni a figyelmét és a hiszti is sűrűbben előfordulhat.

Ezt az időszakot felgyorsítani nem tudod, de néhány házi praktikával elviselhetőbbé teheted a fogzást a kicsi és saját magad számára is. Lássuk a trükköket!

Masszázs gézzel
A duzzadt fogíny miatti kellemetlenséget enyhítheted azzal, ha egy tiszta gézdarabot tekersz az ujjaidra ás áttörlöd, átmasszírozod vele a fogacskák helyét.

Kiskanál
Ha egy kiskanalat a hűtőbe teszel, majd a hideg, domború felét óvatosan rányomod az ínyére, azzal is csökkentheted a fájdalmát. Fontos, hogy a fogak kibújása előtt alkalmazd ezt a módszert, a kint lévő fogakat ugyanis könnyen megsértheted.

Hideg törölköző
Ugyanez működhet egy törölköző csücskével, amit lehűtve rágogathat.

Hideg ételek
Ha babád már ehet szilárd ételt, akkor adj neki hideg joghurtot vagy pürét, ami nyugtatja a begyulladt ínyt.

Hűthető rágóka
A hűthető rágóka hatékony segítség lehet, ebből szerezz be többet otthonra, de a fogzást segítő gél is hathatós segítség lehet. Ha még szoptatsz, akkor előfordulhat, hogy a fogzó baba ráharap a melledre, ami bizony nagyon fog fájni. Erre próbálj meg felkészülni és ne sikíts vagy ordíts fel, mert ettől úgy megijedhet, hogy soha többé nem akar szopni. Inkább szólj rá határozottan, akár többször is – a hangsúlyból tudni fogja, hogy olyat tett, aminek nem örülsz.

Rezgő rágóka
Többféle verzió kapható a boltokban, de mindegyik arra az elvre épül, hogy a rezgés a figyelmet magára irányítja, ezáltal pedig eltereli a fájdalomról.

Fogzást segítő gél
A gyógyszertárban számos, káros anyagtól – például alkohol vagy színezék – mentes típus kapható. A megfelelő termék kiválasztásában érdemes a védőnénihez vagy a gyermekorvoshoz fordulni.

Homeopátiás szerek
A homeopátiás szerek nem tartalmaznak kemikáliát, hanem kizárólag gyógynövényeket, így nem árthatnak a babának. Érdemes kikérni a védőnő véleményét a leghatékonyabb szerekről.

Ha kinőtt a baba első foga, akkor kezdd el a rendszeres tisztítást. Először csak gézlapocskával, majd ujjra húzható fogkefével naponta két-három alkalommal tisztogasd meg a fogacskákat.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek