scroll-to-top

Energiatakarékosság otthon, avagy hogyan spóroljunk egy kisgyermekes háztartásban?

Energiatakarékosság otthon, avagy hogyan spóroljunk egy kisgyermekes háztartásban?

Az egyre magasabb energiaárak és a tudatosság is az energiatakarékos életmód felé tereli az emberek érdeklődését. De hogyan ültessük be a gyakorlatba azt a sok tippet és tanácsot, ami minden felől érkezik hozzánk egy kisgyerekes háztartás hétköznapjaiba? Cikkünkben összeszedtük hogyan spórolhatsz a fűtésen-hűtésen, az elektromos áramon, a vízen otthon és abban is segítünk, hogyan termelj kevesebb szemetet!

Spórolás a szokások megváltoztatásával

Az, hogy válts megújuló energiára, szigeteltesd be a házat és cseréld ki a háztartási gépeidet és izzóidat AA+ jelzésűre, mind szép és jó. Hosszú távú célnak alkalmas is lehet, de min tudunk változtatni akár holnaptól pénzbefektetés nélkül? Mutatjuk!

1. Lámpafelelős. A gyerekek már 2-3 éves korban is nagyon élvezik, ha kapnak saját feladatot otthon. Nevezzünk ki lámpafelelőst, akinek az a dolga, hogy lekapcsolgatja azokban a szobákban a lámpát, ahol nem tartózkodunk. Lefekvési idő előtt az altatásban is segít, hogy ha lekapcsoljuk a világítást. Aranyos hagyomány lehet, ha lámpást gyújtunk az elalvás előtti órákban.

2. Ha a tűzhelyen vizet forralsz vagy mást főzöl, mindig tedd az edényre a fedőt is, így ugyanis hamarabb felforr a víz és kevesebb gázt/áramot vesz igénybe a főzés. Sütőnél 1-1,5 órás sütést igénylő sülteknél 20-30 perccel hamarabb is lekapcsolhatod a sütőt, ha nem nyitogatod ki az ajtaját a hőt még kellő ideig benntartja és ugyanúgy elkészül az étel.

3. Mosogatásnál figyelj rá, hogy ne folyó víz mellett mosogass. Áztasd be a koszos edényeket és étkészleteket langyos vízben, majd mosogatószerrel habosítsd be őket és csak az öblítésnél használj meleg folyó vizet. Ha hamar kiszállt kisbabád a fürdőkádból és nem lett túl koszos a fürdővíz, akár ott is beáztathatod az edényeket. A zuhanyzóval amúgy is egyszerűbb az öblítés és vizet is spórolsz vele.

4. A hűtés-fűtés szempontjából fontos a család komfortját figyelembe venni. A szakmai ajánlás szerint újszülötteknél az ideális szobahőmérséklet 22-24 fok, később pedig a 20-21 fok a legjobb. Télen ezzel jobban járunk, a nyári szezonban pedig elsősorban az árnyékolásra, szellőztetésre érdemes jobban odafigyelni.

5. Számold össze hány elektromos eszköz van folyamatosan rácsatlakoztatva a hálózatra (hűtő, mikró, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, TV, porszívó, telefontöltők) és gondold át mi az, amit csak ritkán használtok, ezért ki lehet húzni a konnektorból. Figyelj rá, hogy csak azok az eszközök legyenek bedugva, amire tényleg szükségetek van, mivel minimálisan, de ezek is fogyasztják az áramot.

6. Energiafelhasználásnál az is alapszabály, hogy maximális kapacitáson használjuk a lehető legtakarékosabb üzemmódban és a legrövidebb ideig az eszközöket. A mosógépet mindig teli dobbal indítsuk be, használjunk folttisztítót, ami alacsony hőfokon is kiszedi a foltokat és lehetőség szerint teregessünk a napra, hiszen az tovább fertőtleníti és tisztítja a ruhákat. Ha fogasra akasztjuk a pólókat, ruhákat, gyűrődés nélkül száradnak meg, így megússzuk a vasalást is. Ugyanez igaz a mosogatógépre, szárítógépre is. Figyeljünk háztartási gépeink karbantartására, tisztítsuk, vízkőtelenítsük őket rendszeresen.

7. Vásárolj kevesebbet, használd újra és gyűjtsd szelektíven! Ez a műanyag csomagolásra, befőttesüvegekre, pelenkás dobozokra egyaránt igaz. Egy kis kreativitással hasznossá tehetjük az elsőre szemétnek tűnő dolgokat is. Ha csak egy kis délutáni kézműves foglalkozás lesz a joghurtos dobozok második élete, már az is megérte. A gyerekek sokszor napokig elvannak egy dobozzal! Itt  megnézheted hogyan készíthetsz babaházat az üres pelenkás dobozból.

8. A kertes házban lakóknak az esővízgyűjtés, komposztálás és a veteményes kert sokat segíthet a spórolásban. Nyilvánvalóan ezekhez idő és energia is kell, azonban érdemes megfontolni.

9. Figyeljünk rá, hogy csökkentsük a kidobott élelmiszerek mennyiségét. Tervezzük előre a heti menühöz a bevásárlást, tároljuk őket megfelelően és ha van ételmaradék, felcímkézve fagyasszuk le. Ezen a linken több információt is találsz róla mit hova érdemes tenni a hűtőben, hogy a legtovább friss maradjon.

10. A kiürült tusfürdősdobozok, samponok alján általában még marad használható kozmetikum. Meleg vízzel felhigítva egy-két napig tovább bírja a szappan is. Fogkrémek, popsikrémek esetében érdemes felhasítani a tubus közepét, hogy az utolsó adaghoz is hozzáférjünk. A testvérek fürödhetnek ugyanabban a kád vízben. Egyrészt jó móka, másrészt kevesebb víz megy úgy el.

Spórolás kisebb befektetésekkel

1.A csapra szerelhető perlátor vagy a vízszűrős kancsó nem jelent nagy kiadást, azonban rengeteget lehet velük spórolni! A perlátor segítségével kevesebb vizet használsz el a csapból ugyanazzal a sugárerősséggel, a vízszűrő pedig kiválóan helyettesíti a palackozott ásványvizeket.

2. Válaszd a minőségit, hogy tartósabb legyen. Hosszútávon többet spórolsz, ha a minőségi ruhákat választod. Ugyan a gyerekruhák gyorsan koszolódnak, a természetes anyagokat nem csak kellemesebb viselni, de könnyebben kezelhetőek is, ráadásul nem terhelik mikroműanyagokkal a környezeted. Ha a testvérek tudják örökölni egymás ruháját vagy van csere-bere a rokonok, barátok között, még jobb! Ugyanez igaz a játékokra, babaápolási eszközökre is. Ami 2-3 gyereket kiszolgál, esetleg generációk élvezhetik a használatát, az mindig jobban megéri.

3. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mosható pelenkák előnyeit. Egyrészt olcsóbban jön ki a végén a kiadások listája, másrészt sokkal környezetbarátabb, mint az eldobható változat. A modern kialakításnak és rendszereknek köszönhetően már egészen egyszerű a mosipelus használata. Nézd meg Vegamama videóját a témában.

4. Ha nem szoktál otthon főzni, válaszd a kész bébiételeket kisbabádnak. Kis mennyiségben nehéz változatosan és jó áron készíteni az egészséges bébiételeket. Ha a melegítéshez vásárolsz bébiétel melegítőt is, akkor éppen csak annyi energiát használsz fel, amennyi az étel kellemes hőmérsékletéhez szükséges. Mikróban vagy forró vízben nehezebb belőni az ideális melegítési időt.

5. A háztartási eszközök korszerűsítése, a villanykörték kicserélése energiatakarékos égőkre tényleg megéri! A mostani rezsiárak mellett a befektetés hamar megtérül. Ebben a cikkben olvashatsz róla mire kell figyelni.

Spórolás nagyobb befektetésekkel

Költözzünk ki a családdal egy önfenntartó zöld farmra, ahol a gyerekek a természetközelben nőhetnek fel és az életünk teljes harmóniában áll a környezettel. Csak viccelünk! Bár milyen jó lenne 🙂

Természetesen a zöld otthon a legjobb megoldás az energiatakarékos és tudatos háztartásra. Ha építkezés vagy felújítás előtt állunk, mindenképp tájékozódjunk a zöldenergiás megoldásokról, hiszen egyértelmű, hogy ebben van a jövő. Az alábbi cikket jó szívvel ajánljuk.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek