scroll-to-top

Cumisüvegtől a pohárig

Cumisüvegtől a pohárig

A hozzátáplálás kezdetekor felmerül a szülőkben a kérdés, hogy miben kapjanak inni a picik, mennyi ideig maradjon a cumisüveg – ha van – és hogyan, milyen lépésekben szoktassák át a babát a pohár használatára. Ha tápszeres a babád, akkor természetesnek tűnhet, hogy továbbra is cumisüveget kapjon, de féléves kor után őket is célszerű elkezdeni más módokra átszoktatni. Ha korábban nem adtál a kicsinek cumisüveget, akkor a hozzátáplálás elkezdésekor se adj neki, mert előbb-utóbb úgyis le kell szoktatni róla, vagyis teljesen felesleges.

Hogy milyen trükköket lehet alkalmazni az átszoktatás legelső lépéseiként és a sok eszköz – csőrös poharak, szelepes szerkezetek, poharak, kulacsok – közül milyet válasszunk, és milyen sorrendben haladjunk a használatukkal, arra a következő cikkben minden választ megadunk:

Noha sok érv – főleg kényelmi szempontok – szólnak a cumisüvegből történő itatás mellett, előbb-utóbb meg kell tanítanod a kicsit pohárból inni. Bizonyos kor felett meglehetősen furcsán néz ki, ha egy gyerek még mindig cumisüvegből iszik. Ráadásul a csőrös és szívószálas poharak használata a kicsi könnyen deformálódó fogai miatt sem a legideálisabbak. Azonban ha egyből nem tud pohárból inni – ami elég valószínű-, akkor a fokozatosan kell megismertetned ezzel a tudománnyal. Kezdetnek azt tanácsoljuk, hogy vágj nagy lyukat a cumin, így az csak abban segít, hogy ne borítsa magára az üveg tartalmát a kicsi.

Átmenti megoldás

Vannak olyan csőrös szerkezetek, amelyek átmenetet képeznek a cumi és a csőrös pohár között. Ezekből a kicsinek még ki kell szívnia a tartalmat, de már tartania kell. Akkor vegyél ilyet, ha biztosra akarsz menni, és ha még egy kicsit élvezni akarod, hogy nem önti magára a folyadékot a pici. A szelepes verziók utazáskor praktikusak, ezekből garantáltan nem jön ki a folyadék.

Csőrös itatók és poharak

Ha így ügyesen iszik, akkor vegyél neki csőrös itatót vagy csőrös poharat, amivel megtanulja a gyerkőc, hogy hogyan kell tartani és a szájához emelni a poharat. Ezekből létezik egyenes és hajlított szájú verzió. Utóbbit már féléves kortól lehet adni a kicsinek, az egyenes szájút pedig attól függően időzítsd, hogy milyen anyagból készült: ha puha, akkor adhatod a féléves babádnak, ha műanyag, akkor érdemes várni tízhónapos koráig. Viszonylag újdonságnak számítanak azok az poharak, amelyek 360 fokban vannak szeleppel ellátva. Gyakorlatilag úgy kell belőlük inni, mint egy rendes pohárból, de a kicsi mégsem önti magára és a földre a folyadékot. Ezekből a baba nagyon könnyen megtanul inni, és nagyban megkönnyíti a pohárra való váltást is. Olyan csőrős vagy szelepes poharat érdemes választani eleinte, aminek két oldalon van fogantyúja, így a pici könnyebben meg tudja fogni és gyakorolni az önálló ivást. Később, 1 éves kor környékén már bátran válthattok fogantyú nélküli változatokra ezzel is segítve a kicsi kézügyességének és kordinációjának fejlődését.

Jöhet a pohár

A csőrös pohár után áttérhetsz a pohárra. Csak pár kortyot tölts bele addig, amíg magabiztosan nem kezeli a mennyiségeket. Ha már biztosan nem önti magára, akkor jöhet a tele pohár, de ez beletelik pár évbe, ami nem feltétlenül baj, hiszen nem kell sietned; a cél pusztán az, hogy az óvodába kerülve már tudjon pohárból inni.

Kulacsok és üvegek

Ha a poharas ivással már nincs nagy gondja, akkor megpróbálkozhatsz az üveggel és a kulaccsal is. Általában a 10-12. hónap tájékán érkezik ez el. A szelepes itatóktól ebben a korban már ajánlott megszabadulni, mert a kicsiknek nagy a folyadékigénye, a szelepes szerkezetekből pedig nem tud egyszerre annyi kijönni, mint amennyit ők szeretnének. A szívószálas kulacsokat nem kell dönteni, hiszen ők maguk szívják.

Minden, amit a Munchkin poharakról tudni érdemes

Zavarba jöttél a sok lehetőségtől? Mutatjuk melyek a legnépszerűbb termékeink és hogy miért!

Munchkin Miracle 360

A Munchkin Miracle 360 poharak nem véletlenül olyan népszerűek! Egyszerre tesznek eleget a szivárgásmentes elvárásnak – a kicsik nem öntik magukra a vizet ivás közben – és mégis ugyanúgy működnek, mint a hagyományos poharak – vagyis tökéletesen biztonságosak a fogak növekedése és az ivás elsajátítása szempontjából is.

Hogyan működik a Munchkin Miracle 360? Meg kell-e tanítani a gyerekeknek a használatát?

A pohár tetején egy lyukacsos elem biztosítja a folyadék egyenletes áramlását a döntés irányába, a lyukacsos elemet pedig egy szelepes szilikon fedi be, ami csak akkor engedi ki a pohárból a folyadékot, ha a pohár szélét enyhén benyomjuk. Tehát az ajkak hozzáérintésével lehet döntés közben megnyitni a pohár szelepét. Általában könnyen ráéreznek a babák a használatára. De megtanítani sem nehéz nekik: először a szilikon fedél nélkül adjuk nekik benne a vizet, majd amikor már értik, hogy amikor megdöntik, akkor folyik belőle az innivaló, utána helyezzük rá a szilikonos fedőt. A fedőn a pohár szélét nedvesítsük meg, hogy a baba “rákapjon” és már tudja is használni a poharat.

Mi a különbség a Munchkin Miracle 360-as poharak között és kinek melyiket érdemes választani?

Két féle pohár kapható, a tanuló és az ivópohár. A tanulópohár kisebb méretű (177 ml /207 ml), van fogókája, ami lehetővé teszi a kisebbek számára is a biztonságos tartást és lassabb a folyása (a pohár belsejében a fedő lyukacsai ritkásabbak, mint az ivópohárnak). Így ez a fajta ideális kisebb babák számára akár első tanulópohárként is. Az ivópohár nagyobb méretű  (266 ml /296 ml / 414 ml), ennek már nincs külön fogókája és az átfolyása is gyorsabb, így a nagyobb babáknak (12 hó+) lehet megfelelő.

Mi a fogóka szerepe? Áthelyezhető-e a nagyobb méretű pohárra?

A fogóka a könnyebb és biztosabb tartást szolgálja. A tanulópoharak része, azonban áthelyezhető az ivópoharakra is. Külön nem kapható.

Használható-e a pohár fedő nélkül? Miért lehet hasznos, ha külön vásárolunk hozzá pohárfedőt?

A pohár automatikusan záródik és csöpögésmentes, így a biztonságos használatához nincs szükség fedőre. Van rá lehetőség, hogy külön fedőt szerezzünk be hozzá, ami főleg a szennyeződésektől és a mechanikus behatásoktól védi meg a poharat.

Mennyire szivárgásmentes a pohár?

A pohár ivás után automatikusan zár. A poharat a feje tetejére lehet állítani anélkül, hogy csöpögne, azonban intenzív rázás vagy földre dobálás esetén kinyílhat a szelep és előfordulhat szivárgás. Normál használat mellett azonban nem szokott panasz érkezni.

Munchkin Egyszerűen tisztítható szívószálas itatópohár

Sok gyerek kizárólag a szívószálas poharakat fogadja el az első időszakban. De ki szereti állandóan apró darabokra szedni az ezer részes kulacsokat, amiket összerakni sem könnyebb a mosogatás után?! Éppen ezért jött létre az egyszerűen tisztítható szívószálas pohár, amit 2 perc alatt 100%-osan tisztára tudunk törölni. A videóban láthatod hogyan.

Munchkin Súlyozott szívószálas pohár

Létezik az a szituáció, amikor gyermekünk a szívószálas poharat szereti, mi nem bánjuk, hogy a kicsi kefével kell tisztítani a szívószál részét, mégis gondot okoz az ivás, amikor “rosszul tartja” a baba a poharat. Meg lehet tanítani a gyerekeknek, hogy szívószállal egyenesen tartva kell inni, a Munchkin azonban még egyszerűbb megoldást is kínál: a súlyozott szívószálas poharat! A súlynak köszönhetően a szívószál mindig odáig fog érni, ahol a folyadék van, így nyugodtan hátra dőlhet vagy foroghat a kisbabád ivás közben is.

Fontos tudnivalók

Lehet-e mosogatógépben mosni a poharakat?

Igen, alacsony hőfokon, a felső rekeszben mosható mosogatógépben is.

Lehet-e a poharakat sterilizálni?

Nem, a szilikon a magas hőfokot nem jól viseli. Szétszedés után az alapos mosogatószeres tisztítás is megfelelő.

Növekvő fogacskák és a szilikon:

Kisbabánk természetes módon rágcsál, a poharak azonban az erős harapásokat nem bírják. Érdemes fokozottan ügyelni, hogy óvatosan bánjanak a kicsik a poharakkal, mivel a rágás csökkenti a pohár élettartamát és a szilikon szelepből, szívószálból nincs kiegészítő forgalomban.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek