scroll-to-top

Bölcsi vagy nem bölcsi?

Bölcsi vagy nem bölcsi? 

Megosztó kérdés, hogy meddig maradjon otthon anya a gyerekekkel. A szomszéd nénitől az utolsó rokonig mindenkinek megvan a véleménye a bölcsödéről, pedig ez igazán egy olyan döntés, amit a családnak a saját szempontjai szerint kell meghoznia. Egyeseknek pofon egyszerű lehet a válasz, mások sokáig őrlődhetnek a döntés meghozatala előtt. Szeretnénk ezzel a cikkel segíteni, így összeírtuk az bölcsőde melletti és elleni érveket egy listába foglalva. Gondolatban karikázd be a családotok helyzetének megfelelő releváns pontokat hátha letisztultabb képet ad a helyzetetekről az eredmény. 

Érvek a bölcsőde mellett:

Érvek a bölcsőde mellett:

1. Anya visszamehet dolgozni

Sok családban szükségessé válik az anyagi célok elérése miatt, hogy az édesanyák visszamenjenek a munkahelyükre dolgozni. Van, aki először részmunkaidőt vállal, más rögtön teljes állást keres és ezzel nincs semmi probléma. Az anyagi biztonság megteremtése éppúgy a gyermekekről való gondoskodás része, mint az etetés. Számos édesanya számol be arról, hogy nem is a jövedelem miatt ment vissza a munkaerőpiacra, hanem a szakmai kihívások és a felnőtt kollégák hiányoztak neki vagy a továbbtanulást választotta. A környezetváltozás, új impulzusok és egy összeszedettebb napi ritmus frissítően hathat az elfáradt édesanyákra. A megújult és kiegyensúlyozott anya pedig a gyermekre is jó hatással lehet.

2. A kortársaival játszhat és tanulhat a baba

A szocializáció és az alkalmazkodó képesség szempontjából a bölcsődében sokat tanulhat a gyermek. A különböző közös foglalkozások és napi feladatok során a kortársait figyelve sajátíthat el új szokásokat. A beszédfejlődés, mozgásfejlődés és a szobatisztaság területén is gyorsabb pozitív változást tudnak bölcsődei környezetben elérni. Ugyan a beszoktatás mindenki számára jelenthet nehézségeket, a legtöbb gyerek örömmel jár a bölcsődébe. Természetesen ez sokat múlik a gondozók figyelmességén és kedvességén is, de a bölcsődében a baba hamar megtanulhatja, hogy a szülein kívül más felnőttekben is megbízhat, ez pedig nagy segítséget jelent majd neki a további oktatási intézményekben töltött idő alatt.

3. Mindig lehet változtatni

Ugyan szülőként mi ismerjük legjobban a gyermekünket, mégsem olyan könnyű megbecsülni, hogy elég érett-e már a közösségi élethez. Ha kezd önállósodni és szívesen van társaságban, kevés az esélye, hogy rossz élményt fog jelenteni számára a bölcsőde. Azonban jó tudni, hogy a legtöbb intézményben nagy a rugalmasság. Ha először csak heti 1-2 napot visszük a babát, vagy hamarabb érte megyünk, akkor lehetőségünk van a kicsi igényei szerint módosítani a rendszert. Abban az esetben pedig, ha egyáltalán nem válik be a bölcsőde, abbahagyhatjuk a járást. Egy próbát megér.

Érvek a bölcsőde ellen:

Érvek a bölcsőde ellen:

1. Sosem kapod már vissza ezt az időt

A legütősebb ellenérv a közös élmények kihagyása. A gyerekek számára nagyon intenzív időszak az 1-2 éves kor. Az első szavak, az első lépések ilyenkor történnek meg, aminek minden anya szemtanúja szeretne lenni. Fontos tehát, hogy legyen kapacitásunk a bölcsőde mellett is gyermekünkkel való minőségi időtöltésre, mert ha ez elmarad, sérülhet az egymással való kapcsolat. Abban az esetben pedig, ha otthon maradunk vele, élvezzünk ki minden együtt töltött percet. Vonjuk be a ház körüli feladatokba, szervezzünk közös programokat és gyönyöködjünk a napról-napra növekvő ügyességében.

2. A bölcsődében kevesebb figyelmet kap a baba

Magyarországon a törvény szerint egy bölcsődei csoportban legfeljebb 12 fő lehet, ahol 2-3 kisgyermeknevelő vagy gondozó vigyáz rájuk. Könnyű belátni, hogy ilyen létszám mellett sokkal kevesebb idő jut egy gyerekre. A sok különböző igényű baba mellett előfordulhat, hogy a mi visszahúzódóbb babánkat egy kicsit elhanyagolják, ettől pedig szeretnénk őt megóvni. Ha bújós, sok babusgatást igénylő kicsikénk van, fontoljuk meg az otthon maradást. A szeparációs szorongás leküzdése fájdalmas élmény lehet, ha a gyerek még nem áll készen az anyukájától való leválásra. A fokozatos elválasztás otthoni körülmények között lassabban és könyörületesebben kivitelezhető.

3. Minden betegséget összeszedhet

Az első tágabb közösségbe való beilleszkedés során a gyerek szervezete sok eddig ismeretlen baktériummal és vírussal találkozik. Számos anyuka tapasztalja, hogy a bölcsődei beszoktatás után a babája orrfolyással, köhögéssel vagy tüsszögéssel tér haza. Az immunrendszer megerősödése előtt a legtöbb általános betegségen átesnek a bölcsődés gyerekek, ez később viszont a javukra válhat. Óvodás korban általában azok a gyerekek szenvednek kevesebbet különböző fertőző betegségektől, akik bölcsődébe is jártak.

Egy ilyen döntést a családotok összes tagjának a szemszögéből érdemes megvizsgálni, hiszen apára, anyára, babára egyaránt hatással lesz. Reméljük tudtunk valamelyest segíteni.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek