scroll-to-top

Az első igazi falatok

Az első igazi falatok

A darabos ételhez történő hozzászoktatás sok édesanya fejében igazi misztérium. Mikor kezdjem el? Mit adjak neki először? Mi van, ha félrenyeli? Mit tegyek, ha nem fogadja el? Ezek mind olyan kérdések, melyek a legtöbb édesanyát rendszeresen foglalkoztatja, így lehet, hogy Téged is.

A darabos ételek valóban új mérföldkövet jelentenek a babának, ám ha betartod a fokozatosság elvét, figyelsz arra, hogy mit, hogyan és milyen sorrendben adsz a kicsinek enni, valamint türelmes vagy vele, az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük Neked a legfontosabb információkat a darabos ételekhez történő hozzászoktatásról. A cikk elolvasása után remélhetőleg a fenti összes kérdésre – és még sok másikra is – választ fogsz kapni.

Hogyan szoktassuk hozzá a babát a darabos ételhez?

A hatodik hónaptól lehet elkezdeni a babának darabos ételeket adni, a nyolcadik hónaptól pedig egyenesen ajánlott. Apróra vágott (kb, mint a baba hüvelykujja), puha gyümölcsökkel és párolt zöldséggel érdemes kezdeni, ezeket könnyen el tudja rágni még akkor is, ha nem bújtak elő a fogai. Ha házikosztot is fogyaszt a baba, akkor érdemes kezdetben nem teljesen összeturmixolni a főzeléket, később pedig fokozatosan nagyobb darabokat hagyni benne. Az üveges bébiételbe| is elkezdhetsz szilárd ételdarabokat tenni, például főtt krumplit. Persze itt is figyelni kell a fokozatosság elvére: eleinte teljesen összetört burgonyát keverj az ételébe, majd apránként hagyd a falatokat egyre nagyobbra.

A puha gyümölcsök és párolt zöldségek után a puffasztott gabonafélékkel érdemes kezdeni a baba megismertetését. Ezek könnyen elolvadnak a szájban, könnyebb őket lenyelni is. Ha ezekkel boldogul, akkor elkezdhetsz adni neki apró kenyér- és kiflidarabkákat. A húsokat javasolt leturmixolni közel egyéves koráig. A puha húsokat adhatod apró darabokban már 10-11 hónapos korban is, de a keményeket továbbra is turmixold le inkább.

Mi a teendő, ha nem fogadja el?

Babánként különböző, hogy mikor és mennyire fogadják el a szilárd ételt. Általánosságban elmondható, hogy minél tovább vársz, annál nehezebb lesz megszoktatni vele az újat. Ha elfordítja a fejét vagy öklendezik az ételtől, akkor ne erőltesd, de érdemes a következő étkezésnél újra megkínálni. A darabosabb főzelékekkel és a puha puffasztott gabonafélékkel nem szokott gond lenni, előbb-utóbb elfogadják. Ha egyéves kora után sem hajlandó darabos ételt enni, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki megvizsgálja a kicsi rágóreflexeit.

Tévhit az, hogy a rágás a fogak számától függ. Rágni fog nélkül is lehet, igaz, nehezebben. Elsősorban az idegrendszer érettségétől függ, hogy a babának kialakult-e a rágóreflexe. Két alapszabály van a darabos ételre szoktatás esetében: 1. legyél türelmes a kicsivel és 2. ne hagyd egyedül evés közben. A türelem azért kulcsfontosságú, mert egy új dolgot tanítasz a babának, aminek az elsajátításához időre van szüksége. Ha sietteted, akár az ételhez történő, akár egész életét meghatározó hozzáállását is befolyásolhatod. Egyedül pedig azért nem szabad hagyni, mert a rágó- és nyelőreflexe még messze nem tökéletes, és könnyen félrenyeli a falatokat, ami akár nagy bajhoz is vezethet.

Mikortól kaphat fűszert a baba?

A hatodik hónaptól lehet kis mértékben fűszerezni a baba ételeit. Két új fűszer bevezetése között ajánlatos hat napot várni, hogy az esetleges allergiás reakciók kiderüljenek. A vanília, a fahéj, a menta, a bazsalikom, a bors, az oregánó, a szerecsendió és az őrölt fűszerpaprika a leggyakoribb fűszerek, amelyekkel a kicsik találkozni szoktak, kísérletezz velük te is nyugodtan.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek