scroll-to-top

Az első feladat – megtanítani a nappal és az éjszaka közötti különbséget

Az első feladat – megtanítani a nappal és az éjszaka közötti különbséget

 

Az újszülöttek számára a külvilág rengeteg érdekességet tartogat. A légzés, az evés, az ürítés mind új feladatot jelentenek, de van még egy hatalmas változás. A babáknak fel kell ismerniük jelentőségét. Az emberi élet mindig is nagy mértékbe>n igazodott a nappal és éjszaka váltakozásához. A kiegyensúlyozott a legkisebbeknek is elengedhetetlen fontosságú, hogy tudjanak aludni éjszaka, és többet legyenek fent nappal. Minél hamarabb megértik a különbséget, annál könnyebb lesz a családnak az első időszak. Cikkünkben összeírtuk, hogyan vezetik rá az édesanyák a babájukat az esti alvásra és a reggeli játékra. 

1. Sötétíts be estére, engedd be a fényt nappal

Az urbanizált világ egyik hátulütője, hogy a közvilágításnak, elektronikai eszközök kijelzőinek és persze a benti lámpáknak köszönhetően nem könnyű teljes sötétséget csinálni. Pedig a legtöbb ember akkor tud igazán jól aludni, ha semmi fényforrás nincs a közelében. A babaágyat érdemes úgy elhelyezni, hogy estére megfelelően be tudjunk neki sötétíteni. Ahogy a természet is elcsöndesedik a naplementével, mi is ügyeljünk rá, hogy azajok ne szűrődjenek be a kicsihez. Persze nem kell egész éjjel csendben kuksolni a sötétben, de sok anyuka számol be arról, hogy az altatásnál ez sokat számít. Egyes kutatások szerint az is hozzájárul a nyugodt esti alváshoz, ha lefekvés előtt piros fényű lámpát kapcsolunk. Ez a naplemente színű fény emlékeztet rá, hogy elérkezett az éjszaka és felkészíti a szervezetet a megnyugodásra. Reggelente a természetes fény hatalmas segítséget nyújt az ébredéshez. A kisbabáknál is ugyanígy hasznos, ha a napsugarakból már meg tudják állapítani, hogy kezdetét veszi a nap.

 2. Tervezz programokat délelőttre és kora délutánra, hagyd pihenni este

Talán nem a programozás az első gondolatunk anyaként, azonban egy idő után fontos, hogy feltöltsük napi ritmusunkat új eseményekkel. Egy-egy kinti séta mind a kisbaba, mind az anyukája hangulatára nagyon pozitív hatással lehet. Ügyeljünk rá, hogy ne a késő esti órákban vágjunk neki az útnak! Nagy öröm, ha vendégeket fogadhat a ház, azonban ilyenkor is érdemes előre tudatni a barátainkkal vagy a rokonokkal a fektetés idejét. Mindenki számára nagyobb örömet tartogat egy jó kedvű baba, mint egy nyűgös és fáradt csecsemővel találkozni.

3. Alakíts ki saját rituálét lefektetés előtt

A legtöbb csecsemő késő délutánra sírósabbá válik és sokkal több babusgatást és összebújást igényelnek. Patt helyzet egy kicsit ez az anyáknak, ugyanis ilyenkor kisbabájuk már túl nyűgös hozzá, hogy játsszanak, de nem elég fáradt az alváshoz. Érdemes elkezdeni ekkor az altatáshoz való előkészületeket. Vagyis nyugodt, közös pillanatokkal kihúzni elalvásig az időt. A fürdetés előtti babamasszázs segít ellazulni és megnyugodni a picurkának. Számos kedvező élettani hatása mellett szoros köteléket alakít ki a babát masszírozó anyuka vagy apuka között, ráadásul a felnőtteknek is segít kikapcsolni a hétköznapi sürgés-forgásból. A fürdetést is kellemes élménnyé lehet tenni, ha odafigyelünk a csecsemő igényeire. Az aromaterápiás babafürdetők, megfelelő vízhőmérséklet és a szülők számára is kényelmes kádmagasság jóvoltából hosszantartó meghitt idővé tehető a tisztálkodás. Micsoda elégedettség tudja elárasztani a szülőket, ha látják ahogy kisbabájuk élvezi a törődésüket! Elalvás előtt altatózenével vagy esti mesével is kedveskedhetünk gyermekünknek. Az etetés pedig megkoronázza a folyamatot. Természetesen ahány ház, annyi szokás. A legfontosabb az, hogy olyan rituálét állíts össze, ami mindannyiótok számára megfelelő, hiszen ez csak rajtatok áll, mit emeltek be és mit hagytok ki a lefekvés előtti közös tevékenységekbe. Ha kialakult a szokásrendszer, a baba fel fogja ismerni az este elérkezését. A szokás pedig nagy segítséget fog jelenteni neki abban, hogy nagyot aludjon éjszaka.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek