scroll-to-top

Anya, mozdulj ki picit!

Anya, mozdulj ki picit!

Nagyon sok édesanya panaszkodik kimerültségre és izoláltságra. Te is érezheted úgy, hogy el vagy zárva a külvilágtól és a napjaid nem állnak másból, mint az etetés-altatás-pelenkázás-házimunka örökös körforgásából. Főleg az elején, a baba érkezése után nehéz kitörni a mókuskerékből, joggal érzed hát úgy egy idő után, hogy nincs energiád.

Fontos azonban, hogy tudj töltekezni, ehhez pedig az szükséges, hogy időről időre visszatérj a kicsi előtti életedhez, és ha csak egy-egy rövidebb program erejéig is, de újra a baba nélkül legyél. Énidőre úgy lehet szert tenni, hogy megváltoztatod az attitűdöd és elhiszed, hogy a babának nem egy tökéletes, 0-24 órában szolgálatot teljesítő anyára van szüksége, hanem egy kiegyensúlyozott anyára. Ez nem egyszerű feladat, de mi segítünk Neked!

Íme, néhány tipp, hogy hogyan tudsz időt fordítani magadra a baba mellett:

Babád érkezése megváltoztatja az addigi életed, mondhatjuk, hogy fenekestül felforgatja. Az anyaság 24 órás elfoglaltság, amibe nagyon hamar bele lehet fáradni és ebben semmi szégyellnivaló nincs. Nemcsak Neked, de a babádnak is fontos, hogy tudj töltekezni. A kicsinek nem egy állandóan 100%-on teljesítő, hanem egy kiegyensúlyozott anyára van szüksége, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy magadra is jusson idő.

Ezt úgy tudod megvalósítani, ha már a baba születése után a lehető legaktívabban bevonod párodat a gyereknevelésbe, amivel egyrészt téged tehermentesít, másrész erősödik a közte és a kicsi közötti érzelmi kötődés. Tűzzetek ki egy fix estét a héten, amit magadra fordíthatsz. Ilyenkor csináld azt, ami jól esik: olvass, aludj egyet vagy találkozz a barátaiddal. Ha hosszabb időre mozdulnál ki, akkor fejj le egy adag tejet előre, amit cumisüvegből is megihat a baba, míg te jól érzed magad valahol házon kívül.

Már az első hónapokban figyelj arra, hogy a kicsi hozzászokjon másokhoz: fogadj látogatókat, engedd, hogy megfogják a babát. Régen az újszülöttek is kézről-kézre jártak a rokonság nőtagjai között, míg az édesanya a gyermekágyban pihent. Noha manapság a szokások, a körülmények és az elvárások is megváltoztak, a kicsinek és magadnak is nagy szívességet teszel, ha hamar hozzászoktatod az emberekhez. Egyrészt könnyebben tudsz kimozdulni vele, jól fogja magát érezni a baba-mama tornán, ringatón vagy éppen egy bababarát kávézóban, ahová megbeszélsz egy találkozót a barátnőiddel. Másrészt hamar eljön az a pont, amikor rábízhatod valaki másra: a párodra, a nagyszülőkre, egy rokonra vagy akár egy bébiszitterre. Ha hamar társasághoz szoktatod, akkor a kicsi szociális lesz és nyitott mások felé, ezekkel a tulajdonságokkal pedig könnyebben boldogul majd a felnőtt életben is, mint kevésbé könnyen barátkozó társai.

A pároddal kettesben töltött idő automatikusan háttérbe szorul, ha megérkezik a poronty. Figyeljetek arra tudatosan, hogy ne hanyagoljátok egymást, mert ez nyomot hagyhat a kapcsolatotokon és a gyermek személyiségén is. Szervezzetek programot kettesben, mozduljatok ki ugyanúgy, mint amikor még nem volt veletek a baba.

Ehhez arra van szükség, hogy merd rábízni a kicsit másra! Hidd el, más is képes gondoskodni róla, nem csak Te. Sokan a nagyszülőkre támaszkodnak, ha ki szeretnének mozdulni, de ennél lehetsz nyugodtan bátrabb: nézz szét a környezetedben, hogy van-e olyan rokon, barát, ismerős, akiben megbízol, és akinek esetleg jól jön egy kis kiegészítés a keresete mellé. A kerületi védőnő is tud segíteni megbízható bébiszittert találni, fordulj hozzá bizalommal.

Ha eddig úgy érezted, semmi erőd nincs partiképessé varázsolni a GYES kontyod és kilépni az ajtódon, adjon erőt ez a cikk.  Tudd le a havi bevásárlást oldalunkon és használd a szabadidődet igazi programokra!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek