scroll-to-top

Amit az apáktól tanulnak a gyerekek

Amit az apáktól tanulnak a gyerekek

A kisbabákkal kapcsolatos beszélgetésekben mindig hamar szóba kerülnek az anyukák. A várandósság után sokszor az első években is az édesanyjukkal töltik el a legtöbb időt a gyermekek, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az apáknak ne lenne legalább olyan fontos szerepük a csecsemők életében, mint az anyáknak. Az apák jelenléte rendkívüli hatással van a gyermekek személyiségére. A biztonságot nyújtó szeretetet és az élményekkel teli játékot elsősorban tőlük kapják meg a gyerekek. Az apa-fiú, apa-lánya kapcsolatok a felnőtté válás során különleges befolyással bírnak.

Szuperhősként védelmeznek

Az én apukám mindentől meg tud védeni!” A felhőtlen gyerekkor szerves része a sziklaszilárd biztonságérzet. Az édesapák féltő szeretete és vigyázó szeme megalapozza a fejlődéshez megfelelő légkört. A fiúk számára igazi példaképek, akiktől megtanulhatják az erősség és az erőszak közötti különbséget, a lányoknak pedig a felnőtt kori párválasztásban ad támaszt az apukájuk szeretetének köszönhető önbizalmuk.

Úgy motiválnak, mint senki más

Az apukák biztatása, szurkolása nem csak a meccsen vagy az iskolai futóversenyen számít sokat a gyerekeknek. Az első lépéseket vagy a labda elhajítását követő őszinte öröm és dicséret nagy mértékben hozzájárul a baba érzelmi intelligenciájának fejlődéséhez. Számos kutatással bizonyították, hogy az apa elismerésének kiváltása erősebben motiválja a gyerekeket, mint az anya dicsérő szavai.

Segítenek kilépni a komfortzónából

A fejlődés elengedhetetlen eleme a határok folyamatos feszegetése. A csecsemők szinte minden nap felfedeznek valami újat, az ehhez szükséges bátorságot és az ismeretlentől való félelem leküzdését pedig az apukájuktól tanulják meg. A legtöbb apa a gyermekével töltött időt szereti játékkal tölteni. A levegőbe dobálások, hangos viccelődések, csiklandozás és vad fogócskázás mind kimozdítják a gyerkőcöt a nyugalmi állapotából. A felfokozott hangulatban és a nagy kacagások közt a kicsik megtapasztalhatják az izgalom örömét.

Hogyan vond be már a kezdetektől a kisbaba körüli teendőkbe az apukát?

A kisbaba az anyukájához azonnal elkezd kötődni, egymás közelsége természetes számukra. Az apukáknak azonban sokszor több időre van szükségük a kötődéshez. Az első időszakban, mikor a kisbabának gyengédségre, biztonságra és a non-verbális jelzéseinek az értelmezésére van szüksége, az apukák könnyen elbizonytalanodnak. A felelősség, a társadalmi elvárások és a megfelelési kényszer a munkába hajszolják az újdonsült apukákat. Gyakran létrejön az apa-magány, amikor kizártnak érzik magukat a baba-mama programokból.

Mindeközben az anyukáknak mindennél nagyobb szükségük van a férjük segítségére, hiszen a tág család napjainkban már sokkal kevésbé van jelen  gyereknevelésben. Éppen ezért érdemes minél előbb megbeszélni, hogyan lehet egymást támogatva “felosztani” a baba körüli feladatokat.

Bízz benne, ne akard minden mozdulatát irányítani az apaságban

Minden apukának megvan a saját módszere: engedd hogy kibontakozzon az altatásnál, a fürdetésnél vagy a pelenkázásnál. A legtöbb útmutatást a védőnő és a gyermekorvos az anyukának tolmácsolja és természetesen az rendjén van, hogy a D-vitamin adagolást vagy az újszülött tartásának módját elmagyarázzuk a párunknak. Azonban ha az apuka minden mozdulatát felülvizsgáljuk és elvárjuk, hogy mindent pontosan úgy csináljon, ahogy mi szoktuk a gyermekünkkel, elbizonytalaníthatjuk és elvehetjük a kedvét a babázástól.

Hagyd kettesben őket egy kicsit

Az apukák a szoptatás kivételével minden babagondozási feladatot képesek ellátni. Ne félj kettesben hagyni őket! Már az napokban is megteheted, hogy átmész a másik szobába, vagy akkor mész el fürdeni, amikor ébren van a kicsi és apa vigyázhat rá. Minél hamarabb szerez magabiztosságot a férjed, annál egyszerűbb lesz később én-időre menned. Ráadásul ezekben a percekben, 100%-osan magukat adhatják, így még mélyebben meg tudják ismerni egymást és kialakulhat az apa-baba kapcsolat.

Tervezzetek előre, biztasd és vond be akció közben

Vannak férfiak, akiknél jól működik az előre megbeszélt stratégia és tudják magukat az ígértekhez tartani. Például valaki elvállalja a fürdetést, de szeretne mentesülni a pelenkacseréből. Rengeteget segít, ha előre tudtok ezekről beszéni és megegyeztek. Hogy hogyan? Vegyétek sorra ki melyik tevékenységet élvezi a legjobban, mik a vele kapcsolatos elképzelései. Mi az ami a legfárasztóbb, vagy mitől tartotok esteleg. Sokat segít a kommunikációban a beszélgető kártya is. A Libikókánál találtok kifejezettek a babagondozás köré épített beszélgető kártyákat is. Abban a helyzetben, ha a te férjednek nem a kommunikáció az erőősége, lépj a tettek mezejére és vond be akció közben. Add a kezébe a törölközőt és kérd meg, hogy vegye ki a kádból a kicsit. Vagy adj egy csörgőt neki és kérd meg rá, hogy szórakoztassa a babát, amíg felöltözteted. Ezek az apró dolgok segítenek neki bekapcsolódni és felvenni a ritmust.

Felejtsd el, a “Ha én szenvedek, szenvedjen ő is!” elméletet

Ahogy a párkapcsolatban is alapvető az egyenlőség, úgy a szülői feladatokban is igaz ez. Azonban, ha szenvedésnek éled meg az éjszakázást vagy az altatást és azt kívánod, bárcsak a párod se aludna olyan jól az este, míg te robotolsz, az nem fog előre vinni. Ismerd fel, ha segítségre van szükséged és jelezd felé, de próbáld meg a pozitív oldalról megvilágítani a másik számára a helyzetet. Egyikőtöknek se legyen büntetés a gyerekkel töltött idő, mert az rossz beidegződéshez vezet.

Nem megy egyik pillanatról a  másikra, mire egy család összecsiszolódik, de türelemmel, szeretettel és megfelelő kommunikációval kialakíthatóak azok a keretek, ami között gördülékenyek a hétköznapok és bevehetőek az akadályok. Online Babaáruházunk éjjel-nappal a rendelkezésetekre áll, ha szükségetek lenne segítségre.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek