scroll-to-top

Amikor nincs elég tej

Amikor nincs elég tej

Sok kismama elhatározza, hogy nem fog stresszelni a szoptatáson és ez így van rendjén. Csodálatos a kisbabánkat anyatejjel táplálni, de az aggodalmaskodás és szorongás nem segíti elő a tejtermelést. Van néhány tanácsunk azzal kapcsolatban, hogyan lehet beindítani az anyatejet. Egy kis segítséggel a legtöbben képesek vagyunk anyatejjel táplálni a gyermekünket, ha úgy döntünk, így szeretnénk.

1) A tejbelövelés, vagyis az “igazi” tejtermelés csak a szülés után néhány nappal történik meg. Vagyis semmi ok az aggodalomra, ha az első napokban mindössze néhány csepp anyatejhez jut hozzá az újszülött kisbaba. Születéskor akkora a gyomruk, mint egy cseresznyemag így nem is tudnának befogadni egyszerre nagy mennyiséget. Sokkal fontosabb, hogy gyakran mellre tegyük és etetés után megbüfiztessük a kicsit.

2) Ha figyelsz kisbabád jelzéseire és mellre teszed ha nyűgös vagy éhes, a tejtermelés a szopás mennyiségéhez fog alakulni, vagyis egy idő után beáll a kereslet-kínálat egyensúly. Ezen az elven nyugszik a szoptatások utáni fejés módszere is. Az egyes növekedési ugrásokra, amikor több tejet igényelnek a babák fel lehet készülni, ha a mellszívó segítségével hamarabb elkezdjük a nagyobb kereslethez szoktatni a mellünket. Ilyenkor nem kell hatalmas mennyiségeket lefejni, csak mindig egy kicsivel megtoldjuk amit kisbabánk elfogyasztott.

3) A tejtermeléshez változatos étkezésre, sok vízre és megfelelő kondícióra van szükség. Úgyhogy nem érdemes koplalásba kezdeni a szülés alatt felszedett plusz kilók miatt! Figyelj oda, hogy egészséges és kiegyensúlyozott táplálékokat vegyél magadhoz és mozogj egy keveset minden nap. A szoptatás majd gondoskodik a felesleges kilókról.

4) Számos természetes összetevőről kimutatták, hogy pozitív hatással van a tejtermelésre. A maláta, az ánizs és az édeskömény ezek közé tartozik. Ezeket könnyen elfogyaszthatod tea vagy alkoholmentes sör formájában, de tejserkentő tabletták közül is válogathatsz.

5) Ha mindent kipróbáltál, de semmi sem vált be és még nem szeretnéd feladni, keress szoptatási tanácsadót. Személyesen a te szituációdat figyelembe véve hatékonyabb tanácsokkal tud majd ellátni, illetve gyakorlati segítséget is adhat. De húzd meg a határt, hogy mennyi energiát és fájdalmat ér számodra az anyatejes etetés. Szerencsére sok magas minőségű anyatej-helyettesítő tápszer is elérhető. Egyáltalán nem szégyen, ha ezek mellett döntesz.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek