scroll-to-top

A napi ritmus kialakítása

A napi ritmus kialakítása

Az első hetek után mind a baba mind az anyuka vágyik egyfajta rendszer beállására. A rengeteg tennivaló közepette kiegyensúlyozottságot ad, ha valamilyen terv alapján követik egymást az események. Hidd el, hogy képes vagy uralni az összevisszaságot és néhány apró, ám fontos lépéssel ki tudod alakítani a baba napirendjét.

A napirend biztonságot ad a babának, számodra pedig rendszert és magabiztosságot: bevezetésével mindketten tudni fogjátok, hogy mire számíthattok a másiktól, ez pedig a köztetek lévő kötődést is erősíti. Hogy hogyan alakítható a napirend és mi szükséges a megtartásához, arról az alábbi cikkben írunk részletesen.

Így alakítsd ki a baba napirendjét

Sokáig tartotta magát az a vélekedés, hogy a babának az a jó, ha szigorú napirendje van: mindig pontosan ugyanakkor alszik, kel, eszik, fürdik. Ma már tudjuk, hogy ez a merev hozzáállás nem jó a babának, mégis nehéz megtalálni az arany középutat a merev és a rugalmas napirend között.

A baba igényei úgy változnak, ahogy ő maga fejlődik. Azonban van néhány módszer, amellyel kialakítható egy babádnak és neked is komfortos, rugalmas napirend. A napirend kialakításánál egy dolgot mindenképp tarts szem előtt: hosszú távra tervezz! Ez azt jelenti, hogy már a legelső otthon töltött napon érdemes készülni arra, hogy előbb-utóbb hozzá kell szoktatnod egy napirendhez a kicsit. A napirendjét nyilván nem hasraütésre fogod kitalálni – meg kell ismerned a babádat, tudnod kell, hogy mire hogyan reagál, mik az igényei és a preferenciái. Hogyan tudod mindezt megtenni?

Úgy, hogy feljegyzel mindent. Noha az elején ez nem lesz egyszerű, de törekedj arra, hogy már a legelső naptól kezdve vezess naplót a kicsi tevékenységeiről, arról, hogy mikor és hogyan sír, mikor kell pelenkát cserélni és mikor, mennyit alszik, illetve eszik. Néhány hét után már úgy fogod ismerni a kicsit, mint a tenyeredet és könnyen be tudod vezetni a napirendet is.

A napirend bevezetésének 4 alapszabálya:

1. Határozz meg fix pontokat

Kezdetben tűzz ki egyetlen fix pontot a napban, amihez egy adott tevékenységet rendelsz, például határozd el, hogy a fürdetés 7-kor lesz. Ahogy nő a baba, úgy bővítsd a fix pontok listáját a napirendben.

2. Vezess be rutinokat

A fix pontokhoz érdemes szokásokat társítani, amelyeket soha nem hagysz el. Például a fürdetés előtt legyen egy kis babamasszázs vagy énekelj egy dalt a kicsinek az etetések előtt. Ezekből ő mindig tudni fogja, hogy milyen program várható és rájuk tud hangolódni.

3. Tartsd a határokat

A babának fontos tudnia, hogy mit szabad és mi nem megengedett számára. A határok kijelölésére azért van szükség, hogy támpontokat adj neki a világban történő eligazodáshoz, ami biztonságérzetet, kiegyensúlyozottságot, a későbbiekben pedig magabiztosságot ad a gyermeknek.

4. Legyél következetes

Ha egyszer kijelöltél bizonyos határokat, akkor tartsd magad hozzájuk minden esetben. Ne hagyd, hogy egy nagyobb hiszti vagy betegség alkalmi szabályokat alkossanak helyetted, mert ezzel összezavarod a babát, felborítod a biztonságérzetét és megnehezíted a saját helyzetedet is. Gondolj bele: ha eddig nem volt szabad fürdés után játszani, ám egy hiszti hatására mégis megengeded, akkor a későbbiekben is jogosan várja majd el tőled ugyanezt.

Hamar rá fogsz jönni, hogy az örömteli családi élethez magas fokú szervezettség, előre tervezés és végtelen rugalmasság szükséges. Szerencsére Online Babaáruházunkban minden eszközt megtalálsz, amire szükséged lehet a gyereknevelés során. Rendelj akár hajnalban is és másnap házhoz szállítjuk a hiányzó termékeket.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek