scroll-to-top

A Montessori pedagógia és a Montessori játékok

A Montessori pedagógia és a Montessori játékok

Sok szülő számára ismerős lehet a Montessori pedagógia. De vajon ki volt Maria Montessori? És melyek a legfontosabb elemei a pedagógiájának?

Maria Montessori

Maria Montessori egyike volt azoknak, akik először szereztek nőként diplomát Olaszországban. Mindez a 19. és a 20. század találkozásánál történt, amikor még a gyerekek nevelése egyet jelentett azzal, hogy egyoldalúan átadták nekik a tudást: fehér papírként tekintettek rájuk, amit tele kell írni a bölcsességekkel.

Montessori azonban másképp vélekedett. Azt vallotta, hogy a gyerekek számára sokkal inkább segítséget kell nyújtani, és nem konkrét tudást. Támogatni kell őket abban, hogy saját maguk fedezzék fel a világot, és a tudáshoz a saját tapasztalataik révén jussanak hozzá.

Pszichológiai-pedagógiai módszertant alkotott, amelyben részletesen kifejtette a metódus mikéntjét. Róma külvárosában megnyitotta a Casa dei Bambini-t (a Gyermekek Házát), ahol be tudta bizonyítani, hogy működnek a módszerei. Az általa létrehozott irányzat híres lett, nemzetközi hírű előadó lett belőle, és később tudományos kutatások is bizonyították, hogy a Montessori-pedagógia eredményes.

A Montessori pedagógia lényege

A Montessori pedagógiai lényege az olyan készségek fejlesztése, mint például az önállóság, a problémamegoldás vagy épp az együttműködés másokkal. A lexikális tudásnál előrébb valónak gondolta a kompetenciafejlesztést (már ami a gyerekek nevelését illeti).

Montessori elveinek egyik egyedisége a gyermekek igényeihez igazított környezet. Ő volt az első, aki a babák kezének méretéhez szabott játékokat, eszközöket és bútorokat alkalmazott. Számos olyan gyakorlat származik tőle, amely ma már magától értetődő a babák fejlesztése, a gyerekek nevelése során, de akkoriban még formabontó innovációnak számított.

Montessori megfigyelése volt, hogy a babák már legkisebb koruktól kezdve azt utánozzák, amit a felnőttektől látnak. Azóta bebizonyosodott, hogy valóban kulcsfontosságú a picik tanulás során az utánzás. Ezért mondta azt Montessori, hogy a szülőknek és a pedagógusoknak fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy viselkedésük olyan legyen, amit a gyerekektől is viszont szeretnének látni.

Montessori játékok

Kétségtelen, hogy Montessori pedagógiája követendő példa. Nem véletlen, hogy a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a Montessori játékok (vagy Montessori eszközök), amelyek a babák mozgásának és érzékszerveinek fejlődését teszik lehetővé.

A legtöbb Montessori játék alapanyaga természetes (például fa vagy bambusz). Sok ilyen játékot ugyan nem személyesen Montessori talált ki, de mivel az ő módszereire és alapelveire épülve lettek megalkotva, tökéletesen támogatják a babák fejlődését.

A fából készült építőtornyok tipikusan Montessori játékok. A Bambam Öko Fa Macis Építőtorony például természetesen színeivel és természetes anyagával tökéletesen illeszkedik Montessori tanításaihoz.

Egy ilyen építőtorony képes egyszerre fejleszteni és szórakoztatni a kisbabákat. Az elemek szétszedése és sorbarendezése ideális kihívás egy gyerkőc számára, amiből rengeteget tanulhat úgy, hogy saját maga fedezi fel a formákat és a méreteket.

Nem csak a kisbabák, hanem az óvodáskorú gyermekek fejlesztése is szívügye volt Montessorinak. A Montessori Állatok fejlesztő játék is jó példa erre, hiszen a 3-6 éves korosztály számára nyújtja a felfedező tanulás örömét.

A játék az állatvilág megismerésében segíti a gyerekeket, intuitív módon. Maguk jönnek rá az összefüggésekre, így önállóan, sikerélményekkel gazdagodva tudnak tanulni és fejlődni.

A 3-7 éves korosztályt megszólító Montessori Farmon fejlesztő játék ugyancsak önálló tanulást tesz lehetővé. Hozzásegíti a piciket a szavak megtanulásához és az első mondatok megalkotásához is.

Mindezt olyan természetközeli témakörben, amilyet egy farm jelent. Ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek érdeklődése olyan dolgok felé forduljon, ami színesíti tudásukat és szélesíti látókörüket.

Montessori felhívta a figyelmet a készségfejlesztés fontosságára. Webáruházunkban számos különböző készségfejlesztő játékot vásárolhatsz csemetéid számára! Tedd lehetővé számukra, hogy olyan játékok segítségével fedezzék fel a világot, amelyek a fejlődésükhöz is hozzájárulnak!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek