scroll-to-top

A meseolvasás jelentősége

A meseolvasás jelentősége

Már pár napos kortól érdemes elkezdeni mesélni a csecsemőknek – eleinte azt, hogy mi történik vele, ha hazamegy a kórházból, kikkel fog találkozni, miket fog látni otthon. Pár hónapos kortól pedig már a színes figurás könyvek is érdekesek lehetnek számára, melyek szereplőiről Te magad is könnyedén ki tudsz találni egyszerű történeteket.

A mesélés és mondókázás az egyik legfontosabb értelem- és érzelemfejlesztő eszköz, és hidd el, hogy nem lehet elég korán kezdeni. A mesék nemcsak fejlesztenek, hanem felkészítik a kicsit az életre, általuk magabiztosabb, szociálisabb és optimistább felnőtt válhat belőle. Mindezen előnyökön túl számodra is tartogatnak gyakorlati hasznot: segítségükkel könnyebben vezethetsz be szabályokat és tartathatod be őket gyermekeddel. Ha érdekel a ’hogyan’, akkor olvasd el a mesélés és mondókázás előnyeiről szóló cikkünket.

A mesék fejlesztenek

A történeteknek és a mondókáknak már egészen kicsi korban képesség- és személyiségformáló erejük van, ezért nagyon fontos, hogy lehetőleg minél többet mesélj és mondókázz a kicsinek. A mondókák – még a legegyszerűbbek is – szórakoztatva tanítanak, fejlesztenek, segítik az értelmi és a beszédfejlődést, gazdagítják a szókincset és erősítik az érzelmi kapcsolatot közted és a babád között.

Segítnek megérteni a világ működését

A mondókák a mindennapok működéséről, a baba világáról szólnak, ezáltal segítenek a gyermeknek megérteni és keretbe helyezni a körülötte zajló eseményeket, a természeti jelenségeket és az emberek közötti kapcsolatokat. A mondókákkal és az egyszerűbb történetekkel fel lehet készíteni a babát arra, ami történni fog vele, például a közelgő ünnepekre és szokásokra. Még a legegyszerűbb történetek is tanítanak a gyermeknek valamit, nagyobb korban pedig segítenek megérteni az elvont fogalmak jelentését, általuk (is) megtanulja a gyermek, hogy mit jelent például a jó vagy a rossz.

A mese hatékony segítség a szabályok betartatásában

A mesék hatékony eszközeid lehetnek bizonyos szabályok betartatásában, ezért célszerű a saját magad alkotta szabályokat beemelni a történetekbe. Gondolj arra, hogy ha a mesében szereplő hősnek sem szabad vacsora után játszania, akkor gyermeked is könnyebben elfogadja ezt.

Javítják a ritmus- és mozgásérzéket

Ha a meséhez vagy mondókához apró mozdulatsorokat, ritmust és dallamot párosítasz, az fejleszti a baba mozgáskultúráját, fejleszti a ritmusérzékét és még szórakoztatja is. Az aktuális tennivalót – pelenkázás, etetés – élvezetesebbé teheti, miközben az idő is gyorsabban telik.

Általuk feldolgozhatóak a feszültséget

A mondókák és mesék segítenek feldolgozni a mindennapok feszültségeit, általuk könnyebben élhetik meg érzelmeiket a kicsik. Egy kisgyermeknek az a legnagyobb trauma, amikor ráébred, hogy a világ nem körülötte forog, noha az első hónapok tapasztalatai ezt tanították meg számára. Ezt a traumát segítik feldolgozni a mesék és mondókák, amikor a kicsi elmerülhet a fantáziavilágban és kitalált szereplők segítségével élheti ki frusztrációit.

Szociálisabbá teszik a gyermeket

A meseolvasás jótékony hatása abban is tetten érhető, hogy szociálisabbá és elfogadóbbá teheti a gyermeket, hiszen belőlük megtanulhatja, hogy hogyan kell bánni az állatokkal, hogyan kell jó barátnak lenni, vagy hogy mit jelent az önzetlenség.

Optimistává tesznek

A mesékből a gyerekek egy életre a magukba szívhatják a csodák, a pozitív fordulatok és a “happy end” igényét. Általuk jobban fognak hinni az álmaikban és képesek lesznek addig küzdeni, amíg nem érik el a boldog végződést.

Segítenek az iskolaérettség elérésében

Az agy 90%-a ötéves kor előtt fejlődik ki, ezért kiemelten fontos a meseolvasás szerepe kicsi korban. A mesék és a foglalkoztató füzetek javítják a koncentrációs képességet, aminek nagy szerep lesz az iskolában, vagyis gyermeked helyzetét is megkönnyíted, ha sokat mesélsz neki.

Végül, de nem utolsó sorban a mesékben bekövetkező csodáktól optimista szemléletre tehet szert gyermeked, ami nagyon jól fog jönni neki a későbbiekben, magabiztossá és pozitív szemléletűvé teszik őt.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek