scroll-to-top

Mit érdemes tudni a koraszülöttekről?

Mit érdemes tudni a koraszülöttekről?

Magyarországon minden évben számos család találja magát abban a helyzetben, amikor váratlanul koraszülötten érkezik meg a babájuk. A koraszülés, vagyis a terhesség 37. hete előtt történő szülés, nem csak a családban jelent kihívást, de az orvosoknak is speciális eszközökre, szakképzésre és azonnali jelentlétre van szükségük a kisbaba teljeskörű ellátása érdekében.

Kik a koraszülöttek?

Ahogy a bevezetőben írtuk, koraszülötteknek hívjuk azokat a babákat, akik a 37. terhességi hét előtt jönnek a világra. A korán érkező babák érettségétől függően vannak akiket hónapokig kórházban kell tartani míg mások különösebb nehézségek nélkül ügyesen fejlődnek. Az éretlen tüdők és agy miatt a legtöbb kihívást a kisbabák légzése okozza. A másik kritikus pont pedig a koraszülöttek emésztése. Mivel sokszor nem elég erősek ahhoz, hogy szopni tudjanak és az anyatej megemésztése is nehézséget okoz számukra. A legkisebbeket vénásan, később szondásan táplálják.

A kihívás nagyságát a számok is alátámasztják

Magyarországon évente 5-8% közötti terhesség zárul koraszüléssel, ami azt jelenti, hogy több ezer családot érint évente az a kihívás, hogy gondoskodjanak a koraszülött csemetéjükről. Sajnos, a koraszülés vezető oka a csecsemőhalálozásnak, így óriási szükség van a koraszülöttmentőkre és PIC osztályokra.

Mi befolyásolja a koraszülés esélyét?

A koraszülés kockázata számos tényezőtől függ, de bizonyítottan növelik a valószínűségét a szenvedélybetegségek és az egészségtelen életmód. A cukorbetegség, dohányzás, alkoholfogyasztás, droghasználat, életmódbeli tényezők, anyai életkor, előző koraszülés és genetikai tényezők szintén befolyásolják a terhességi kimenetelét. De egy terhességi komplikáció vagy hirtelen betegség is negatív hatással lehet a baba születésére.

Hogyan lehet csökkenteni a koraszülés kockáztát?

A megelőzés kulcsfontosságú a koraszülés csökkentésében. A rendszeres orvosi ellenőrzések, az egészséges életmód, a kockázati tényezők minimalizálása és a tájékozódás mind-mind hozzájárulnak a terhesség egészséges lefolyásához.

Mit érdemes tudni a PIC osztályról?

Az Országos PIC program (perinatális intenzív centrum rövidítve) 29 helyen működtet családbarát koraszülött intenzív osztályt, ahol speciálisan a koraszülöttek és beteg kisbabák ellátásához szükséges tárgyi és emberi feltételeket biztosítják. Az inkubátorok, a speciális lélegeztető-, és újraélesztő gépek, valamint ballon és leszívó eszközök elengedhetetlen elemei a PIC osztályoknak. Továbbá elengedhetetlenül fontos a mentális egészség fenntartása is a krízis helyzetekben, így az elérhető pszichológusokra is nagy szüksége van a családoknak.

A koraszülöttmentők és a PIC osztályon dolgozók életmentő feladatot látnak el. Nem csak minden elismerésünket érdemlik ki, de ahogy tudunk igyekszünk a közreműködő alapítványok számára adománygyűjtés formájában is támogatást nyújtani. A negyed évente megrendezett Gondoskodás Hete kampányunkban 2022-ben a borsodi Segíts élni! Alapítványnak, 2024-ben a veszprémi Bébi Koraszülöttmentő Alapítványnak gyűjtöttünk adományt. Kövesd figyelemmel jótékonysági akcióinkat és segíts te is a legvédtelenebbeknek!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek