scroll-to-top

A három hónapos baba fejlettsége

Átlagos fejlettség három hónapos korban

Nemsokára vége van az úgynevezett negyedik trimeszternek, kisbabád kezdi megszokni a környezetét és nagyjából beállt egy napi ritmus. Ebben az időszakban megfigyelheted, hogy babád egyre nyitottabbá válik a külvilágra, minden érdekli, ami körülötte történik. Élvezi, ahogy a mozdulataival mozgásba hoz tárgyakat és már képes felismerni a körülötte lévő arcokat, ami szintén állandó öröm forrása lehet. Az alvást illetően még lehetnek eltérések a kicsik között, hiszen vannak babák, akik már több órát alszanak egy huzamban, de olyanok is, akik még nagyon sokszor felébrednek éjszaka. Ez teljesen természetes. Következő cikkünkben összegyűjtöttük számodra, hogy melyek a legfontosabb érzelmi, értelmi és mozgásfejlődéssel kapcsolatos képességek, amelyekre szert tesz a baba a harmadik hónapban.

Mozgásfejlődés

Általában a babák ebben a korban próbálkoznak már a hasukról az oldalukra fordulni, hason fekve pedig az alkarjukra támaszkodnak. A kicsik nyakizma egyre erősödik, ezért hason fekve képesek maguktól tartani a fejüket. Ha a levegőbe emeled, és a talpa a talajhoz ér, már próbálkozik a lépegető mozdulatokkal. Előfordulhat, hogy magától megpróbál ülni, de ehhez még nem elég fejlett az izomzata. Figyelj arra, hogy mindig meg legyen támasztva a háta, hogy megelőzd a gerincferdülés kialakulását. Fektesd sokszor a hasára a picit – akár a játszószőnyegen-, mert ez nagyon jót tesz a hátizmainak és a mozgásfejlődésének. Egy baba ilyenkor mindent meg akar fogni, egyre jobban érzékeli a távolságot is. A kezeivel előszeretettel játszik, élvezi, hogy változást hajthat végre velük a környezetében. A tárgyakat a szájába veszi, kezeit, sőt még lábait is harapdálja. Egyre ügyesebben nyúl a tárgyakért, amelyeket pár percig is képes megtartani. Jobb, ha hagyod, hogy ő nyúljon azokért a tárgyakért, amik érdeklik, ne adj a kezébe mindent, mert ezzel segíted a fejlődését.

Szociális fejlődés

Már felismeri az arcokat, gazdag mimikával képes kifejezni érzelmeit. Ha olyat lát, aki számára kedves, azt nevetéssel fejezi ki, viszont azt sem rejti véka alá, ha számára nem szimpatikus személlyel van dolga. Ilyenkor elfordul és elsírja magát, érdemes hát odafigyelni a jelzéseire és nem erőltetni olyan emberek társaságát, akikkel a kicsi nem szívesen érintkezik. Sokat és szívesen kommunikál, nevet, gagyog és gőgicsél.

Beszédfejlődés

A kicsi ebben a korban egyszótagú hangsorokat ismételget, köztük olyanokat is, amelyek nem részei az anyanyelvének. Ezek majd fokozatosan kikopnak a szótárából és csak azok maradnak meg, amelyeket sűrűn hall. Fontos, hogy sokat kommunikálj vele már az első hónapokban is. Fejezd ki mimikával, hanglejtéssel és odafordulással, hogy érdekel, amit közölni szeretne veled. Általad fejlődik aktívan babád beszédkészsége, ezért célszerű felnőtt nyelven beszélni hozzá és kerülni a gagyogást. A beszélgetés hatására a köztetek lévő kötelék is erősebb lesz, ezért mesélj neki annyit, amennyit csak tudsz. Énekelj neki sokat, ezáltal fejlődik a ritmusérzéke, valamint az egyszerű, ritmusos mondókákat is nagyon tudják élvezni a picik.

Mire van szüksége a babáknak ebben a korban?

Három hónaposan még mindig teljesen a szülőkrevan utalva a kisbaba, így mindennél fontosabb a számára, hogy figyelj rá, vedd észre a jelzéseit és reagálj rá, ha sír. Egyelőre ezen az egyetlen módon tudja kommunikálni felétek, hogy éhes, szomjas, fáradt vagy esetleg kényelmetlen számára valami. A fejlődéshez nincs másra szüksége, mint kellő mennyiségű ingerre és sok-sok pihenésre.

Hogyan tudod motiválni?

Lehet, hogy alig várod már, hogy lásd az első mosolyt, az első átfordulást vagy halld hogyan gőgicsél. Semmit sem szabad sürgetni, azonban példamutatással rengeteget lehet segíteni a gyerekek tanulásában. A kulcs abban rejlik, hogy te mutatod, és engeded őt kísérletezni. A mozgásfejlődéshez elengedhetetlen, hogy egy nap többször is rakd le a földre a babád. Egy puha szőnyeg vagy takaró elnyeli a kicsik mozdulatait, jobb ha kemény felületet választasz. A labda gurításhoz, átforduláshoz elengedhetetlen a szilárd, biztos talaj.

Mikor érdemes segítséget kérni?

Ilyen korán még abszolút nincs elkésve semmivel a gyermekünk, így nem érdemes a forgáson vagy a fejtartáson izgulni. Ha olyan markáns dolgokat veszel észre, mint a végtagok feszes hajlítása, vagy feltűnik, hogy kisbabád mindig csak az egyik oldalra forgatja a fejét, esetleg asszimetrikus valahogy a tartása, jelezd a védőnő felé.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek