scroll-to-top

7 hónapos baba – bővülő játéklehetőségek

Átlagos fejlettség hét hónapos korban

A hetedik hónaptól kezdve, ahogy babád egyre nyitottabb a világra, a játszható játékok köre is bővül. Most már bevonhatod olyan hétköznapi tevékenységekbe, mint a takarítás vagy a rendrakás. A fürdés önmagában is kiapadhatatlan öröm forrás a kicsiknek, ám egy-kis találékonysággal változatossá is teheted a napi rituálét.

Mozgásfejlődés

Ebben a korban már kúszva vagy mászva tudnak közlekedni, így érdemes bababiztossá tenni a lakást, és soha nem hagyni magára a kicsit, mert könnyen okozhat balesetet. A járóka csak rövid időre javasolt és akkor is csak úgy, hogy közben lát téged. Ha takarítani, főzni vagy tornázni szeretnél, tedd bele nyugodtan a babát néhány játék társaságában, de nem javasolt órákig benne hagyni. Ebben a korban a kicsik imádják a zenélő, csörömpölő, sípoló játékokat. Könnyen játékká alakíthatod a takarítást, a pakolást és a rendrakást is úgy, hogy bevonod a babát a tevékenységbe. Adj a kezébe izgalmas, ritkán látott használati tárgyakat, hiszen már magabiztosan meg tudja fogni őket mindkét kezével. Egy zacskó vagy egy kiskanál hosszú percekre elbűvölheti a babát, de ugyanez igaz arra is, ha mesélsz neki, miközben végzed ezeket a tevékenységeket.

Szociális fejlődés

Hét hónapos korban már megértik a társas beszélgetés, utasítás jelentését. Rá tudnak mutatni arra a dologra, amit szeretnének megkapni és értik ha azt intjük nekik, hogy gyere ide. A „kérem-köszönöm” játék jó lehetőség arra, hogy hét-nyolc hónapos baba elkezdjen ismerkedni az osztozkodás gondolatával. Rámutatunk egy számára érdekes tárgyra, és azt mondjuk: Kérem! Finoman el is vesszük tőle a tárgyat, azt mondva: Add ide, én is megnézem. A pici először valószínűleg nem akarja elengedni a tárgyat, de csak próbálkozzunk kitartóan addig, míg sikerrel nem járunk. Ekkor egy pillanatig – és valóban csak egy pillanatig – tartsuk el a baba kezétől az érdeklődés tárgyát, de szinte azonnal adjuk is vissza neki, és mondjuk: Köszönöm. Fontos, hogy a baba meggyőződjön arról: a tárgyat nem veszíti el, hanem visszakapja! Pár alkalom után már ő maga fogja nyújtani a tárgyat, így kezdeményezve a közös játékot.

Beszédfejlődés

Megfigyelted már, hogy kialakult kisbabádnál az úgynevezett üdvözlő hang? Amikor apa vagy anya hazajön, belép az ajtón a baba mosolyogva köszönti. Ugyanezt vehetjük észre reggelenként is. Ilyenkor mindenképp köszönjünk vissza és folytassuk a párbeszédet. Ha úgy veszed észre, hogy nem tud figyelni a halandzsa beszélgetésre, vagy hamar félbeszakítja a kommunikációt, dedikálj beszélgetésre, éneklésre szánt időt minden nap. Így a napi ritmus részévé válik és nem feledkeztek meg róla.

Mire van szüksége a babáknak ebben a korban?

Talán meglepően hangzik, de az önállóság és az önkiszolgálás kezdete fél éves kor után jellemző. Ilyenkor már felismerik és várják az étkezések kezdetét. Tudatosan jeleznek ha valami kényelmetlen nekik és aktívan részt vesznek a gondozási műveletekben (pl.: pelenkázásnál felemelik a lábukat, evésnél falatkákat csipegetnek, cumisüveget tartják maguknak). Ahhoz, hogy a napi tevékenységekben ez az együttműködés megmaradjon, adjunk kisebb feladatokat nekik és szavakkal is magyarázzuk el miben kérjük a segítségüket. Öltöztetésnél kérjük meg, hogy tartsa a lábát, pelenkázásnál fogja a krémet stb. Minél hamarabb ráéreznek, hogy aktívan hozzá tudnak járulni a feladatok elvégzéséhez, annál hamarabb önállósodnak és magabiztosabbak lesznek.

Hogyan tudod motiválni?

A kúszás-mászás nagyon fontos szakasz a mozgásfejlődésben. Ideális esetben három hónapon át is a váltott kéz-láb mozgással közlekednek előre, így erősítve a törzs- és a combizmokat és fejlesztve az egyensúlyérzéket. Ha ezt a mozgásformát magától nem kezdi el kisbabánk, érdemes hason fekve mellette játszani, előre hívni, gurulós vagy zenélő játékkal csalogatni, hogy próbálkozzon a kúszással, mászással.

Mikor érdemes segítséget kérni?

Ha kisbabád még nem fordult meg és úgy érzed, ernyedt laza az izomzata (nyelve szájából kilóg) vagy éppen ellenkezőleg, karjai feszesek, öklét folyamatosan ölbe szorítja, mindenképp fordulj a védőnőhöz, gyermekorvoshoz vagy kérj konzultációs időpontot a Dévény Alapítványtól. A DSGM torna segít az izomzat és az inak normál helyzetének visszaállítására és segítségével behozható a lemaradás a mozgásfejlődésben.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek