scroll-to-top

21 hónapos baba fejlettsége

21 hónapos baba fejlettsége

21 hónaposan kisbabánk egyre inkább kezd hasonlítani egy óvodásra, hiszen már annyi mindenre képes! Ebben a korban igazi szivacskét működik az agyuk, minden nap tanulnak valamit, kíváncsiságuk pedig csillapíthatatlan. Szeretnének minden otthoni tevékenységet kipróbálni. Egyre többet elhangzanak az Egyedül akarom! és a Ne segíts! felkiáltások.

Mozgásfejlődés

Egy 21 hónapos gyerek mellett a szülőknek nincs mozgáshiányuk. A kicsik imádnak futkározni, motorozni, biciklizni és nagyon gyorsan tudnak haladni. Fontos, hogy ebben az időszakban már ismerjék és betartsák a közlekedési szabályokat. A legfontosabb az Állj! megtanítása a száguldozó totyogóknak. Biztonságos, kerítéssel körbe vett kertben vagy parkban gyakoroljuk vele játékosan ezeket az utasításokat, hogy később a forgalmas utcán is nyugodtan tudjunk közlekedni. A rengeteg energiát játszótéren mászva vagy trambulinon ugrálva jól le tudják vezetni. Tervezzünk nekik minden napra mozgásos programot.

Beszédfejlődés

Azok a gyerekek, akik 15-16 hónapos korukban már elkezdtek szavakat mondani, mostanra mondatokat is alkotnak. Sokszor még értelmetlen vagy nagyon vicces szórenddel beszélnek, amik vidám perceket tudnak okozni. Az aranyköpések feljegyzésén túl érdemes akkor ott helyben segítőkészen kijavítani a mondatukat. Nem kell erőltetni a jó szórendet, csak kedvesen megjegyezni, hogy amire gondolt azt így mondjuk.

Érzelmi fejlődés

A kisgyerekeknek nagyon intenzív érzelmeik vannak, amit sokszor se értelmezni, se kezelni nem tudnak. A feszültség és indulat agresszív viselkedéshez is vezethet. A kisangyalból olykor dühöngő gyerek lesz, aki mérgében harap, csíp és karmol. Azonban nem szabad megijednie a szülőknek. A fontos az, hogy megtanítsuk levezetni és megérteni a rossz érzéseket a gyerekünknek. Meg kell értetni velük, hogy az agresszió elfogadhatatlan, mivel fájdalmat okoz másoknak. Vezessük rá őket, hogy meg tudják nevezni az érzelmüket. Biztosítsunk nekik ingerszegény, biztonságos kuckót, ahol le tudnak nyugodni. Lélegezzünk velük mélyeket, adjunk párnát vagy plüssöt a kezükbe amit bokszolhatnak. Ezek a módszerek a dackorszak alatt is nagyon hasznosak lesznek. Tóbiás Sára pszichológus oldalán még több tanácsot olvashatsz a témában.

Mire van szüksége ebben a korban?

A biztonságos határok elengedhetetlenek a gyors fejlődés mellett. A szabályok betartásában is minket utánoz a gyermek, ezért fontos a következetesség, mert nemcsak a gyermek biztonságélményét erősítjük, hanem cselekvési mintát is nyújtunk számára. Természetesen nem szabad elhagyni a rugalmasságot és lehetnek lazább, engedékenyebb napok. Azonban a kiegyensúlyozott hétköznapokhoz elengedhetetlenek az “alapszabályok” és azok betartása.

Hogyan tudom motiválni?

Vannak olyan kisgyerekek, akik nem érdeklődnek az étkezés vagy az öltözködés iránt, és van, aki nem igazán szeret a vízben lenni, fürdeni. Ha felismered, hogy a te gyermeked is hasonlóan viselkedik, próbáld biztatni az önállósodásra, de maradj türelmes és elnéző. Ha türelmetlenek vagyunk, az csak méginkább megriasztja, aminek következtében a gyermek ügyetlenebb, önállótlanabb marad. Az önkiszolgálás, étkezések alkalmával egyszerre csak egy dolgot változtassunk, és miután azt megszokta, jöhet egy másik.

Mikor érdemes segítséget kérni?

A járó gyermeknek egyre nagyobb szüksége van az éles látásra. Mindenképp érdemes felfigyelni, ha a totyogó, jövő-menő kisgyermek elkezd egyre többször nekimenni tárgyaknak, elesik vagy váratlanul megtorpan és akár le is ül. Az is figyelmeztető jel lehet, hogy ha az éleslátásával egy kisgyermeknek nincs problémája, mégis sok ütközéses balesete adódik, vagy ha egy kisgyermek túl közelről nézi meg a tárgyakat. Ilyen esetben forduljunk orvoshoz!

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek