scroll-to-top

18 hónapos baba fejlettsége

18 hónapos baba fejlettsége

Egy másfél éves baba már egyre önállóbb és a képességeit egyre tudatosabban és magabiztosabban tudja használni. Itt elolvashatod mik az általános jellemzői ennek a korosztálynak és lellenőrizheted kisbabád fejlettségi szintjét. Valószínűleg lesznek olyan pontok, amiket a Te gyermeked már sokkal korábban elkezdett csinálni és akadhatnak olyanok is, amit még nem láttál kisbabádtól, ez annak köszönhető, hogy az egyéni fejlődési ütem sokszor különbözhet a nagy átlagtól.

Mozgásfejlődés

A 18 hónapos gyerekek már ügyesen járnak, szaladni még általában nem tudnak, de biztonságosan kanyarodnak és a lépcsőn is tudnak felfelé lépkedni. Szeretnek ugrándozni, zenére szívesen mozognak. Mondókázás közben velünk együtt tapsolnak a ritmusra. Egy másfél éves baba az ujjacskáival már egészen apró tárgyakat meg tud fogni, például egy földre esett gombot két ujjal megragadva fel tud emelni.

Beszédfejlődés

Kisbabánk ebben a korban már nagyon sok mindent megért a beszédünkből, sőt, kérdéseinkre szívesen válaszol is. A rövid eldöntendő kérdésekre mint pl.: szomjas vagy? szeretnél labdázni? kimenjünk az udvarra? fejével bólogatva vagy az igen-nem szavak segítségével válaszol. Ujjával mutatva jelzi ha éppen szeretne valamit. 8-10 szót már tudatosan használ és rendkívül büszke magára, amikor szülei megértik a mondandóját. Érti mi a különbség a baba orra és az anya orra között és örömmel meg is mutatja. Tudja ki apa, anya és a fényképeken is megismeri őket.

Szociális fejlődés

Mint mindenkinek, a babáknak is vannak vidámabb és melankólikusabb, bújosabb napjai, azonban könnyen fel lehet őket vidítani a közös játékkal és szeretgetéssel. Ebben a korban már felismerik, ha valakinek fájdalma vagy rossz kedve van és empatikusan simogatással és öleléssel megpróbálják megvigasztalni. Nap közben szívesen osztogatnak puszikat. Játék babát ringatják,  megetetik és elaltatják. Más gyerekek iránt érdeklődnek, szívesen közelednek idegen gyerekek felé is, ám saját tárgyaikat néha féltik tőlük.

Mire van szüksége ebben a korban?

Az ujjal festés, gyúrmázás, homokozás nem csak jó móka, de tökéletes taktilis ingerforrás is, amire nagyon szüksége van ebben a korban a gyerekeknek. Próbáljunk meg minden napba beépíteni valami szenzoros játékot. Fürdőkádban engedjük meg, hogy borotvahabbal pacsmagoljanak. Meleg időben sokáig leköti a gyerekeket az északi-sarkos játék: tegyük bele a műanyag állatkákat a jégkockatartóba, öntsünk rá vizet, majd helyezzük a fagyasztóba, amíg megdermed a víz. Fagyás után borítsuk vízzel teli tepsibe vagy a fürdőkádba a befagyott állatokat és kérjük meg rá gyermekünket, hogy szabadítsa ki a jég fogságából a figurákat.

Hogyan tudod motiválni?

Ahogy már fent említettük az önállóság egyre jobban kibontakozik a gyerekek mindennapjaiban. Szívesen segítenek a házimunkában, élvezik a portörölgetést, a tükör pucolást és a sepregetésbe is örömmel beszállnak. Reggel öltözködésnél már nyújtják a kezüket, egyedül is megpróbálkoznak a póló, zokni felhúzásával, de általában ez még nem sikerül nekik. Egyedül esznek, kanalat és villát is tudnak használni. Egyszerű utasításokat követnek pl.: Hozd ide a cipőd! Vegyél ki egy kanalat! Öntsd ki a vizet! Kedvüket lelik a festésben, rajzolásban, gyurmázásban, ügyesen firkálnak és a matricákat is szeretik ragaszgatni.

Mikor érdemes segítséget kérni?

Vannak tipegők, akik nem szeretnek hosszan egy helyben maradni és „szöszmötölni” valamivel, a sok mozgásban, mozgásos játékban próbálgatják magukat, szereznek tapasztalatot a térben. Fontos azonban, hogy buzdítsuk őket a földön való játékra is, építsünk, rajzoljunk, kirakózzunk velük amennyit csak lehet. Ha egyáltalán nem tudja magát lekötni könyvekkel, vagy kisautókkal, kérjük szakember segítségét mert az unatkozás a lassabb érés jele is lehet, ami a későbbiekben kihat a tanulási készségekre is.

Vissza a tudástárba
BEBANestléMilumilMunchkinUniverKecskemétiMilupaMAMHipp4momsPumpkin Organics bébiételek