Felkészülés a szülésre

Közeledik kisbabád érkezésének a pillanata, de úgy érzed még mindig nem tudsz semmit a szülésről? Rövid összefoglalónkban leírjuk milyen szakaszokból áll a természetes szülés, segítünk fejben tartani azokat a jeleket, amik azt mutatják ideje elindulnod a kórházba és adunk tippeket az otthoni felkészülésre is. A legfontosabb azonban mindenekelőtt, hogy higgy magadban. Menni fog!

Mikor kell elindulni a kórházba?

Magzatvíz elfolyás

A legegyértelműbb jele a szülés beindulásának a magzatvíz elfolyása. Ha megrepedt a burok, akkor nagyobb mennyiségű magzatvíz csorog végig a kismamák lábán. Ez egy kisebb tócsát tesz ki, nem teljesen áttetsző színben. Amikor az elfolyt magzatvíz tiszta (kicsit fehéres vízszerű folyadék), akkor ráérünk lassan készülődni a kórházba. Azonban ha vér vagy bűzös váladék is kifolyt, akkor azonnal el kell indulni a kórházba. Sokszor előfordul, hogy csak apró repedés keletkezett a burkon, így a magzatvíz nem folyik el csak szivárog. Ilyenkor nehezebb megállapítani megtörtént-e valóságosan a burokrepedés, így ekkor a többi jelre tudunk támaszkodni.

Nyákdugó

A nyákdugó zárja el a méhszájat a külvilágtól, így védve a magzatot a kórokozóktól. Amikor a méhszáj elkezd tágulni, ez a kocsonyás áttetsző színű anyag leválik és távozik. Ez még önmagában nem indokolja, hogy útnak indulj a kórház felé. Nagyon változó, hogy a nyákdugó leválása után mikor indul be igazán a szülés. Azonban jó, ha tudjuk, hogy ez egyértelmű jel arra, hogy hamarosan (néhány óra vagy akár néhány nap múlva) találkozhatunk kisbabánkkal.

Fájások

A méhösszehúzódások készítik fel a tested a kisbaba kitolására. Amikor már 3-5 percenként rendszeresen érzékelsz fájásokat, amik akár 40-50 másodpercig is eltartanak, akkor érdemes megállnod kicsit és figyelned, hogy tartóssá válnak-e a fájásaid. A jósló fájások is tudnak rövidebb ideig rendszeresek lenni, ezek azonban még csak az előkészületek. Ha úgy érzed az összehúzódások már tartósak, ideje szólni a párodnak, hogy el kell kezdeni készülődni a kórházba.

A szülés folyamata és szakaszai

Szülés szakaszai
Szülés szakaszai

Vajúdás vagy más néven tágulási szak

A méhnyak a méhösszehúzódások hatására kitágul. A vajúdás közben ezt időnként leellenőrzik, ekkor lesz szükséged a legnagyobb türelemre, hiszen ilyenkor csak várni tudsz, hogy 10 cm-esnek vagy eltűntnek nyilvánítsák a méhszájat és létrejöjjön a szülőcsatorna. Általánosságban ez a szakasz 4 vagy akár 11 óráig is eltarthat. Éppen ezért fontos, hogy a fájások között tudj pihenni.

Kitolás szakasza

Amikor kisbabád buksija beleilleszkedik a szülőcsatornába, megkezdődnek a tolófájások és reflexszerűen érezni fogod, hogy nyomnod kell. A fájások és a hasprés segítségével a baba nagyjából 20-60 perc elteltével megszületik.

Méhlepény szakasza

Miután a kisbabád megszületett, a méhlepény és a burok is leválik a méhfalról és a lecsengő méhösszehúzódások segítségével ezek is „világra jönnek”. Ezt követi egy minimális vérzés, de ilyenkor már a mellkasodon fog feküdni a gyermeked, úgyhogy biztosan más gondolatok fognak a fejedben kavarogni.

Megfigyelés szakasza

Az aranyóra ideje alatt, amíg élvezhetitek a bőr-bőr kontaktust kisbabáddal és az első szoptatásra is sor kerülhet az esetleges sérüléseket vagy a gátmetszést ellátják az orvosok. Utána még megfigyelésre bent tartanak mindkettőtöket. Ha minden rendben van, általában 3-5 napra tartják bent a kórházban az anyukákat és az újszülötteket.

Fájdalomcsillapítás szülés közben

A szülés egy nagyon összetett folyamat, amikor a fájások mellett boldogsághormonok is felszabadulnak. Sok kismamának egyáltalán nincs szüksége fájdalomcsillapításra, mivel az csak a módosult tudatállapotot, és a test felkészülését segíti elő. Azonban a szülés alatt átélt stressz vagy a fájdalom miatti feszültség és a görcsök lassítják a folyamatot ami nagyon kifáraszthatja a vajúdó nőt, akinek éppen arra lenne szüksége, hogy a testét ellazítsa és utat engedjen a születendő gyermeknek. Éppen emiatt számos módszert kidolgoztak rá, hogyan lehet csillapítani az átélt fájdalmakat szülés közben.

Szülési pózok, meleg víz, légzéstechnika

Az elsődleges tanácsok igen egyszerűek, mégis jelentős segítséget tudnak nyújtani. A meleg vizes zuhany vagy kád ahogy a menstruációs görcsöket, úgy a méhösszehúzódások fájdalmait is enyhíteni tudja. A pozíció változtatása, a csípő ringatása is enyhítheti a fájdalmat. Sokat lehet olvasni róla, hogy ülve, négykézláb vagy oldalt fekve sokkal kényelmesebb kivárni a tágulási szakaszt, mint egy helyben háton fekve. A megfelelő légzéstechnika is nagyban hozzá tud járulni a szülés lefolyásához, erről bővebben ebben a videóban tájékozódhatsz.

Kéjgáz, EDA

A teljesség igénye nélkül jó ha tudod, hogy a kórházban gyógyszeres fájdalomcsillapítást is kérhetsz. Itthon a két leggyakoribb talán a kéjgáz, amit a fájások alatt tudsz belélegezni és segít ellazulni és az epidurális érzéstelenítés, amikor a gerinc közelébe adják az érzéstelenítőt. Mindkét esetben a tudatodnál maradsz és aktív szereped lesz a szülésben. A tényleges lehetőségeidről tájékozódj a kórházban, ahol szülni fogsz. Szülésfelkészítők és kórházlátogatások során erről általában szoktak megadni információt.

Hogyan készítsem fel a szülésre a testem?

Intim torna, gátmasszázs a gátvédelemért

A kismama tornáknak egy különlegesen fontos fajtája a gátizomerősítő intim torna. Ez az elsőre bizarrnak tűnő edzésforma közvetlenül a szülésben résztvevő szöveteket készíti fel a nagy eseményre. Segít rugalmassá és ellenállóvá tenni a gátat, így csökken a szülés közben gátsérülések kialakulásának esélye. E-vitaminban gazdag gátmasszázsolaj bőrbe masszírozásával még hatékonyabbá teheted a felkészülést. Az intimtornához meleg szívvel ajánljuk ezt a videót.

Szülésfelkészítő tanfolyam

Az interneten sok leírást, oktatóanyagot lehet találni a szülési pozíciókról, a légzési gyakorlatokról és a testi-lelki felkészülésről úgy általában. Tökéletesen magabiztos tudást azonban valószínűleg csak egy szülésfelkészítő tanfolyamon szerezhetsz. A kórházak saját szülésfelkészítő alkalmai mellett sokféle tréningre és beszélgetésre el lehet menni. Attól függően, hogyan képzeled el a saját szülésélményed és milyen módszerek állnak közel a szívedhez hamar meg lehet találni a neked való segítséget.

Ha a háborítatlan szüléssel szimpatizálsz, jó szívvel ajánljuk dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász orvos weboldalát.

Ha nem áll tőled távol a spiritualitás, nézd meg mit ígér a Hipnoszülés ezen a weboldalon.

Ha pedig úgy érzed, egy dúla segítségével le tudnád győzni a szüléssel kapcsolatos félelmeidet, csatlakozz Lénárd Orsi csoportos óráihoz.

Ami pedig a legfontosabb, bízz magadban!

Nézz meg azt is, mit pakolj a kórházi táskádba! Katt a cikkért.

Terhességi rosszullét

10-ből 8 kismama émelyeg a terhesség alatt, sokan hányásról, hányingerről is beszámolnak. A panaszok főként az első trimeszterben jelennek meg az orvosok szerint a növekvő HCG hormon és az ingadozó vércukorszint miatt. Azonban van akinél akár az egész terhességet is végigkísérheti a szédülés. Fontos tudni, hogy a napi 10 hányás után már nem egyszerű rosszullétről van szó, hanem akár a súlyos terhességi hányás is szóba kerülhet, ami kórházi kezelést igényel. Ha szükséged van bevált tippekre vagy egy kis biztatásra, olvasd el a cikket!

Mennyire vagy rosszul?

Minden rosszullétnek vannak szintjei. Ha sikerül felmérned mekkora kihívással nézel szembe, úgy egyszerűbb választanod a megoldási javaslataink között. Vannak kismamák akiknél már a terhesség legelején kialakulnak váratlanul érzékenységek, sok kávéfogyasztó az első trimeszterben már a kávé szagától is undorodik, más a zöldségektől, fűszerek illatától kezd el émelyegni. Ilyenkor egyszerűen kerülni kell ezeket a dolgokat. Ha a mosogatószer és az öblító illata is zavar, akkor válassz illatmenteset vagy egyszerűen hagyd ki a mosásból. Nem dől össze a világ, ha ebben az időszakban nem éppen a legkiegyensúlyozottabban étkezel. Fontos, hogy hallgass a testedre és ha valamit megkívánsz, inkább edd azt, mint aminek a gondolatára is rosszul leszel. Később fogsz tudni korrigálni, hiszen nem tart örökké a szituáció.

Tanácsok terhességi rosszullét esetén

Olyan is sokaknál előfordul, hogy szinte minden reggel rókázással indul, emiatt a jelenség miatt lett „reggeli rosszullét” a terhességi rosszullét neve, de mint tudjuk ez egyáltalán nem függ a napszaktól. Ilyenkor az segít, ha rögtön ébredés után eszel egy kis kekszet, vagy iszol egy pohár hideg italt (kóla, narancslé, citromos víz sokaknál beválik.) Kérd meg a párod, hogy készítse ki harapnivalót az éjjeliszekrényedre, vagy gondoskodj róla te magad előző éjjel. Minél többször eszel kis mennyiségben, akár éjszaka is, annál kevésbé fog rádtörni a hányinger. Ha elindulsz otthonról, gondoskodj róla, hogy legyen nálad zacskó, ha megszédülsz, ülj le kicsit. Ennek az időszaknak rólad és a kisbabádról kell szólnia, ezért ügyelj a pihenésre és fogyassz sok folyadékot.

Tanácsok terhességi rosszullét esetén

Ha a hányás egy nap többször is jelentkezik, vagy nem múlik a hányinger, mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát. Néha ez tényleg csak a terhesség velejárója, de egyáltalán nem veszélytelen állapot, így fontos, hogy szakmai felügyelet alatt legyél. Kérj segítséget a rokonoktól, barátoktól a ház körüli feladatokban. Ha van másik gyermeked, tudasd vele, hogy nagyon szereted de pihenésre van szükséged. A fizikai kihívások ellenére fontos, hogy a lelki békédet megőrizd. Számos savlekötő, gyömbéres tea, émelygés elleni csuklószorító elérhető a piacon, ám ebben a helyzetben a legtöbben annyit tudnak tanácsolni, hogy tarts ki és éld túl, nem tart örökké. Jégkocka szopogatása, fagyi, ropi általában ilyenkor is jólesik a kismamáknak. De létezik infúzió is, ami segít helyrejönni, ezt a háziorvosodtól tudod kérni.

Mit tehetsz, amikor úgy érzed nem bírod tovább?

Állíts fel prioritási sorrendet! A legfontosabb a saját egészséged és a kisbabád egészségének a megőrzése, erre kell összpontosítani. Ha pihenésre, szénhidrátra, citromos vízre van szükségetek, akkor csak annyit tegyél meg, hogy ezek biztosítva legyenek. A munkádat, házimunkát sorold csak ez utánra! Nem szégyen, ha szünetet tartasz, egy kis kupi még nem ártott senkinek, a kiszáradás viszont igen. Lebegjen a szemed előtt, hogy ez csak időszakos állapot a 12-18. héten az eseteket nagy százalékában teljesen elmúlik. Ne aggódj a babád miatt, a népi hiedelem szerint a gyomorégés csak azért van, mert nagyon sok haja lesz a kicsinek, mások pedig úgy tudják, hogy nagy és életerős lesz a picúr, ha az anyukájától ennyi erőt kölcsönkér. Bízd magad az orvosokra és figyeld a tested jelzéseit. Eső után jön a szivárvány, ez a néhány nap rosszullét majd eltörpül a gyermekeddel töltött évekhez képest!

Babakelengye lista

Annyi mindenre szüksége van egy gyereknek! Szerencsére nem kell mindent azonnal beszereznünk, az is elég, ha mindig a következő időszakra készülünk fel a kisbabánk életében. Mutatjuk mik a legfontosabb dolgok az újszülöttek számára, amik jó, ha otthon vannak.

Babakelengye lista
Babakelengye lista

A jó hír az, hogy nálunk minden hasznos napicikket megtalálsz, amire szükségetek lesz a kisbabáddal. Görgess lejjebb és nézz körül!

Szülés – mi kerüljön a kórházi táskádba?

Az utolsó trimeszterben már biztosan elkezdett foglalkoztatni a szülés gondolata. A szülésélmény minden anyukában nagy nyomot hagy. Megtapasztalhatod milyen hatalmas erő van benned, átélheted ahogy egy új élet világra jön és végre találkozhatsz azzal a kis csodával, akit egész idő alatt a szíved alatt hordoztál.

A hihetetlen magasságok és mélységek mellett természetesen az egészen gyakorlatias részre is fel kell készülni. Cikkünkben összeírtuk mit érdemes összekészítened a kórházi táskádba , hogy ne akkor kelljen rögtönöznöd, amikor eljön a nagy pillanat.

A legtöbb hazai kórházban azt javasolják, hogy pakold külön azokat a dolgokat, amiket a szülőszobában fogsz használni és azt, amire az azt követő néhány napban lesz szükséged. Íme a lista a két csomaghoz:

Apa táskája

Ha apás szülést terveztek, ne felejts el neki is bekapolni! A legfontosabb a kórházi látogató szett, amit magára húzhat majd párod a szülőszobában töltött idő alatt. Jó, ha készültök valami nasival és innivalóval a számára is. A biztonság kedvéért egy könnyű váltóruha, esetleg egy kényelmes cipő kerülhet még be a leendő apuka táskájába.

Baba táskája

Kórházanként nagyon eltérő tud lenni mit kell vinni az újszülött kisbabának. Jellemzően ruhát és a köldökcsonk ápolásához szükséges eszközöket adnak. Eldobható pelenkát, popsitörlőt és popsikrémet azonban a legtöbbször vinni kell. Érdemes a legérzékenyebb bababőrhöz is kíméletes termékeket megvásárolni. Az újszülött kisbabánknak így is elég nagy változást fog hozni az anyaméhen kívüli világ. Gondoskodj róla, hogy a lehető legnagyobb kényelemben és biztonságban teljenek az első napjai.

Nézd meg a többi újszülötteknek való pelenkát: Termékek – CareClub.hu

Leghasznosabb babaápolási eszközök 

 

 

Rengeteg babakelengye listát lehet találni a neten, amik eligazítást nyújtanak az újszülött érkezésére való felkészülésben.A pontokba szedett babaápolási eszközök között mindenki számára lehetnek eltérő fontosságúak. Egyesek a babafészket tartják feleslegesnek, mások a pihenőszéket gondolják luxusnak. Szinte biztos, hogy ahány család, annyi ajánlás. Mi is összeállítottuk a szerintünk leghasznosabb babaápolási eszközök listáját. Olvass tovább, hogy meg tudd mit és miért tartunk elengedhetetlennek!

 

Sok édesanya számol be arról, hogy a szülés után hirtelen rájuk szakadt az a nyomasztó és felelősségteljes érzés, hogy mostantól életben kell tartaniuk egy másik emberi lényt. Az újszülött baba rá van utalva az anyukája gondoskodására: ez egyszerre csodálatos és félelmetes is tud lenni. Természetesen minden anya ösztönösen képes rá, hogy babájáról gondot viseljen, azonban van egy-két egészségügyi eszköz, ami leveszi a terhet az anya válláról. Az egyik ilyen nagyon hasznos eszköz a légzésfigyelő. Az első éjszakák alkalmával sok édesanya egész este éberen figyeli, hogy lélegzik-e rendesen a kisbabája. Az állandó készenléti állapot nagyon leterheli az amúgy is kimerült anyukákat, nagy megkönnyebbülést jelent egy megbízható légzésfigyelő beszerelése.

Az örök kérdés: eszik eleget a baba? A születés után minden baba veszít egy keveset a súlyából, a szoptatással viszont szépen elkezdi visszaszedni a grammokat. Otthon nehéz megmondani, hogy az akár hosszú ideig tartó szopizások által mennyi anyatej jutott a baba szervezetébe, mivel újszülött korban sokszor csak komfortcumiznak a csecsemők. Elejét lehet venni az aggodalmaskodásnak, ha van otthon babamérleg. Ha az egyes etetések mennyiségére vagyunk kíváncsiak, lemérhetjük a baba súlyát a szoptatás előtt és után, így a különbözet az elfogyasztott anyatej súlyát fogja mutatni. Ha csak a súlygyarapodását szeretnénk ellenőrizni, elég esténként fürdetéskor lemérni a baba súlyát. Nagyszerű találmány a beépített digitális mérleggel ellátott fürdetőkád. A kádba épített innovatív szoftver kiszámolja a baba pontos súlyát úgy, hogy a vizet és a mozgásokat kiküszöböli. A rendszer eltárolja az előzőleg mért mennyiséget, így egyszerűen nyomon lehet követni a változásokat.

Talán nem mindenki számára egyértelmű, de a digitális hőmérő kulcsfontosságú minden kisgyermekes háztartásban. Az újszülötteknél nem játék a láz, fontos, hogy időben észrevegyük, ha megemelkedik a kicsi testhőmérséklete! A csecsemők esetében a rektális, homlok vagy fülhőmérés a legkönnyebben kivitelezhető, számos eszköz közül választhatunk.

Minden olyan apró és édes az újszülötteken! A legtöbb édesanya a kezdetekkor csak nagyon óvatosan mer a kisbabájához nyúlni. A ropi ujjacskákra különösen gyengéd szemekkel nézünk, ám a hosszú körmöktől érdemes idejében megszabadítani a kisembereket mielőtt összekarmolják magukat! A remegő kezek legjobb barátja a baba manikűr szett. A körömvágáshoz szükséges ollók, csipeszek és reszelők úgy vannak kialakítva, hogy véletlenül se tudjunk kárt tenni a babában. Mivel sokkal hamarabb visszanő a babák körme, mint a felnőtteké, rengeteg alkalommal jól fog jönni az okos kis eszköz.

Legutoljára hagytuk a legrettegettebb kiegészítőt, az orrszívó-porszívót. Mindenki azt reméli, hogy neki nem lesz szüksége ilyesmire, viszont hatalmas szolgálatot tesz, ha éjszaka arra ébredünk, hogy a kisbabánk köhög a torkán lecsorgó váladéktól. A gyerekek sokáig nem tudják hogyan kell kifújni az orrukat, így minden egyes megfázás során külső eszközzel kell segítenünk őket a takony eltávolításában. Az orrszi-porszi kíméletesen és hatékonyan szívja ki a babák orrát. A tengeri sós oldatok pedig segítik a váladék feloldását.

A jó hír az, hogy nem kell most rögtön eldöntened, mit szeretnél megvásárolni és mit nem. Kínálatunkban minden fontos babaápolási eszközt elérsz, és a gyors kiszállításnak köszönhetően a sürgős helyzetekben is számíthatsz ránk.