Mire jó egy szoptató párna?

 

A szoptató párna egy nagyon egyszerű, még is nagyon hasznos találmány a kismamáknak. Most elmondjuk, hogy milyen fajták vannak, illetve, hogy melyik típust érdemes beszerezned.

A szoptató párna összességében egyszerű találmány, minden bizonnyal azonban, mint (leendő) anyuka óriási hálát adsz az égnek, hogy ezt feltalálták.

 

A terhesség alatt

Ezek a speciális kialakított tönkölypelyvával vagy mikrogyöngyökkel bélelt párnák már a terhesség ideje alatt is rendkívül hasznos szolgálatot tud Neked tenni. Segítségével meg tudod támasztani a hasadat és különböző fájdalmakat egyszerűen tudod vele csökkenteni.

 

A terhesség után

A terhesség után a szoptatás folyamán sokat segít a párna, nem kell tartanod a babát, így nem lesz kényelmetlen, ha hosszú ideig eszik.

A legpraktikusabb szoptató párna

A leginkább szerintünk az U-alakú szoptató párna felelhet meg minden igénynek, ami azért kifejezetten előnyös, mert elől és hátul is megfelelőn megtámaszt, illetve nyugodtan aludhatsz háton vagy éppen az oldaladon is.

 

A CareClub kínálatában ezért található meg ez a típus, találd meg a számodra megfelelőt!

Milyen tápszert vásároljak? Segítünk minden kérdést megválaszolni

Az első 6 hónap kifejezetten fontos a babák táplálása szempontjából, ilyenkor az egyetlen tápláléka az anyatej. Azonban előfordul, hogy anyatej hiányában tápszerekre van szükség. Szerencsére a 21. században rengeteg lehetőség és alternatíva van, ami a legjobb megoldás lehet. Most segítünk eligazodni, hogy mikor milyen típusú tápszerre van szükség.

1-es, 2-es, 3-as italok. Mi, micsoda?

A különböző tápszereken megtaláljuk ezeket a feliratokat, de tegyük pontosan tisztába, hogy mikor, melyikre van szüksége gyermekünknek.

1-es – Már a kezdetektől

Már újszülött kortól adhatóak az 1-es típusú tápszerek. Ezek kiegészítésül vagy akár helyettesítésül szolgálnak az anyatejnek, ízük teljesen semleges. Bár ettől függetlenül előfordul, hogy gyermekünk valamelyiket kevésbé kedveli, így ilyen esetben érdemes lehet más márkát kipróbálnunk. Pontosan az ilyen esetek miatt érhető el a careclub kínálatában is több márka.

2-es – 6 hónapos kortól

6 hónapos kortól adhatóak a 2-es típusú tápszerek. Ezt a típust 9 hónapos korig ajánlott adni.

3-as – 9 hónapos kortól

9 hónapos kortól adhatóak a 3-as típusú tápszerek.  Na de mi is a különbség és miért kell különböző típusú tápszert adnunk? Ugyan úgy, ahogy felnőtt emberként is különböző típusú élelmiszerekre van szükségünk az egészséges életmódhoz, ez ugyanígy igaz babánkra is. Így az összetevőket úgy találhatóak meg a termékekbe, hogy mindig a baba aktuális szükségleteinek megfelelő legyen.

Junior gyerekitalok

1 éves kor után is van lehetőségünk segíteni gyermekünk fejlődését a junior gyerekitalokkal. Ezek a tehéntejhez hasonlóak, de az allergiát kiváltó hatások nélkül. Szintén magas vitamin arányúak és megfelelően segítik a gyermek fejlődését. Ezeknek a fogyasztása maximum 2-3 éves korig ajánlott. Itt már a gyermek ízlése kialakul, ízlelése fejlettebb, így előfordul, hogy egyes termékeket elutasít.

Speciális tápszerek

Egy szintén külön kategória, azonban nagyon fontos a speciális (HA) tápszerek és pépek. Ezeket kifejezetten az allergiával küzdő babák számára ajánlott. Mindenképp érdemes átgondolni, hogy van-e a családban allergiás személy, ami miatt a baba erre hajlamos lehet. Ne lepődjünk, hogy ezeknek az íze picit kesernyésebb lehet, így elsőre a babák elutasíthatják, de ez természetes, idővel hozzászoknak.

Milyen mellszívó készüléket válasszak?

 

A mellszívó készülék választás nehéz kérdés az édesanyáknak. Nehéz meghatározni, hogy szükség lesz-e rá és ha igen akkor milyen kapacitásúra. A piac elég széles, igen nagy árkülönbségekkel. Van, hogy megéri a drágábbat venni, segítünk eligazodni és megérteni, mikor melyikre van szükséged.

Miben segít a mellszívó?

A mellszívók segítenek abban, hogy a szoptatás fennmaradjon, a laktáció stimulálásának segítségével, illetve tárolni tudjuk a tejet.

Mellgyulladás, erőteljes mellbimbó fájdalom

A mellgyulladás illetve a mellbimbó fájdalom miatt sokszor kényelmetlen vagy nem lehetséges a szoptatás. Ilyenkor érdemes figyelnünk, hogy milyen típusú mellszívót választunk, célszerű, ha van alacsony fokozatú beállítás, így nem okoz extra fájdalmat.

A maradék tej fejése

A szoptatás után a megmaradt tej tárolásához nem feltétlen van szükségünk a legdrágább mellszívóra, azonban mindenképp szükség van rá.

A mellszívók kényelme

Igen, ez egy nagyon fontos rész, hogy a mellszívó kényelmes legyen. Ideális esetben puha masszázspárnával van ellátva, amely meleg érzetet kelt és stimulál.  Ilyen több készülékben van, a Careclub baba webáruház kínálatában is találsz bőséggel, a leírások során részletesen tájékoztatunk a termékek tulajdonságairól.

 

Manuális vagy mellszívó készüléket válasszunk?

Most már tudjuk, hogy miben tud segíteni egy mellszívó, a kérdés, hogy elektromos vagy manuális verziót válasszunk.

A manuális mellszívók esetén van dugattyús, pumpás és fogantyúval működő is.

Elektromos mellszívó esetén semmilyen manuális műveletet nem kell elvégeznünk, ráadásul sok hasznos információt is feltüntetnek a kijelzőkön.

Ettől függetlenül vannak esetek, amikor azt javasoljuk, hogy elég egy kézi mellszívó:

  • Ha teljesen egészséges vagy Te és a kisbabád is és időnként kell csak lefejni a tejed
  • Csendes működés

Azonban nagyobb türelem és időt igényel.

Az elektromos mellszívó ajánljuk, ha:

  • Visszamennél a munkahelyedre és folytatnád a szoptatás
  • laktációs problémát észlelsz

Ez tehát gyorsabb és kényelmesebb, azonban drágább és hangosabb megoldás.

Ezeket mérlegelve bízunk benne, hogy már el tudod dönteni, hogy melyik lehet számodra a megfelelő mellszívó, a CareClub mellszívó kínálatában minden bizonnyal megtalálod a megfelelőt.

Milyen gyümölcsöt adhatunk a babának?

 

A rendszeres gyümölcsfogyasztás fontos a babánknak is az egészséges életmód keretében, azonban életkorának megfelelően ő még mást és máshogy fogyaszthat gyümölcsöket.

Fontos, hogy babánk is megkapja a megfelelő gyümölcsöket, azonban itt nincs lehetőség arra, hogy bármilyen, különböző gyümölcsöt adjunk neki, korának megfelelően tudjuk vele megkóstoltatni őket. Nézzük, hogy mire érdemes odafigyelni.

Mikor kaphat először gyümölcsöt a baba?

A babáknak az első és legfontosabb táplálék az anyatej, azonban később, mikor már új ízekkel találkozik, illetve ahogy növekszik szükség van a különböző gyümölcsökre. Az első kóstolás biztos, hogy vicces lesz, minden bizonnyal mindenhova kerülni fog gyümölcs, csak a pici szájába nem.

Az első ilyen desszert, amit kaphat 4 hónapos kortól ajánlott, előtte ezek nem ajánlottak.

 

Ilyen gyümölcsöt adhatsz a babádnak

Az alábbi hónapok elérése után javasoltak a következő gyümölcsök:

Alma, őszibarack, meggy: 4-6 hónapos kortól

Paradicsom, banán, körte és gesztenye: 7 hónapos kortól

Szilva, görögdinnye, sárgabarack, ringló: 8-9 hónapos kortól

Narancs, citrom és szőlő (magozva): 10-11 hónapos kortól

Kivi, eper, málna, áfonya, szamóca: 18 hónapos kortól

Mindig vegyük figyelembe, hogy miként fejlődik babánk és annak megfelelőn kínáljuk és próbáljunk ki új gyümölcsöket.

A CareClub kínálatában megtalálható bébidesszertek segítik babádnak megismerni az új ízeket, általában hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaznak!

Egy jó tápszertároló doboz jellemzői

A tápszertároló dobozok nagyon hasznosak lehetnek a szülőknek, ugyanis nem mindig megoldható, hogy egy helyen legyünk az etetések során, ki tudja, hogy mikor éhezik meg a pici. Amikor válogatsz, ezekre figyelj, hogy jó minőségű termékeid legyenek.

Mikor jó egy tápszertároló doboz?

Tökéletes választás az aktív szülők számára vagy éppen egy utazáshoz.

Anyaga

Fontos, hogy könnyű anyaga legyen a terméknek, így a sok ezer más között, ez nem fogja húzni a válladat.

Rekeszek

Szuper, ha különböző rekeszek állnak rendelkezésre, így különböző típusú ételeket tudsz elrakni.

Lezárás

Ez szintén kiemelten fontos, mert nem megfelelő minőségű fedelek vannak a terméken, a táskádba köthet ki minden.

A CareClub kínálatában lévő termékek a Ti érdeketekben ezeknek mind megfelelnek, így válogass bátran!

Felkészülés a szoptatásra a várandósság idején

Dr. Steinbach Réka csecsemő- és gyermekgyógyász, a Bethesda Gyermekkórház szakorvosa, valamint laktációs tanácsadó és 3 gyermekes édesanya segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és tévhiteket az újszülöttek táplálásával kapcsolatban.

Az anyatejes táplálás a lehető legtermészetesebb mód az újszülött számára. Jelenleg nem ismert jobb illetve megközelítően azonos értékű alternatív táplálási lehetőség sem. A WHO világszervezete valamint a Magyar Gyermekorvos Társaság éppen ezen okból kifolyólag 6 hónapos korig a kizárólag anyatejes táplálást javasolja a csecsemők számára. Az ezt követő időszakban pedig – a gyermek két éves koráig – optimálisnak tarja ezt fenntartani a kiegészítő hozzátáplálás mellett.

Az anyatejes táplálással kapcsolatos gondolatok jóval a szülés, vagyis a baba érkezése előtt foglalkoztatják az édesanyákat, leendő szülőket. Fontosnak tartom elmondani, hogy vannak olyan ismeretek, kérdések, amelyek tisztázása nagymértékben megkönnyíti a szülés utáni időszak amúgy sem könnyű napjait. Még elöljáróban azt szeretném leszögezni, hogy nagyon ritka az a helyzet, hogy az anya az összes technikai segítség és lelki támogatása ellenére sem fogja tudni anyatejjel táplálni újszülöttjét. Szándékosan nem azt írtam, hogy szoptatni, mert a szoptatáshoz a másik fél (baba) aktív együttműködése is szükséges.

Ezen összefoglalóban néhány dolgot emelnék ki közülük. A szoptatással kapcsolatos tévhitek tárháza folyamatosan bővül, de vannak „örök darabok” közöttük.

Egy kis rövid anatómiai bevezető

A női emlő fejlődése a pubertás, azaz a kamaszkor testi változásai kapcsán kezdődik el, és a szülés után, a szoptatás kapcsán válik majd teljessé. Ennek feltétele a terhesség és a szülés során lezajló hormonális változások.  Bár nem tartozik közvetlenül a témához, és kicsit ellent is mond talán annak, amit fentebb írtam, de a korábban nem szült nők örökbefogadás esetén, hormonkiegészítés nélkül is képesek lehetnek arra, hogy anyatejjel táplálják a csecsemőiket. Ez pedig azt támasztja alá, hogy az emlő stimulálása is igen fontos záloga a sikernek.

Az első, gyakori tévhit, hogy a családban kinek mekkora emlője volt

A szoptatásra készülő édesanya adottságaihoz képest -és hogy ki mennyi ideig tudott szoptatni, ez teljességgel indifferens a leendő baba-mama pár szoptatási sikere szempontjából. „Nem a méret a lényeg”. Ennek az az oka, hogy a tejtermelést nem a méretet növelő zsírszövet, hanem csak a szoptatásra felkészülő emlőben megnövekvő mirigyállomány határozza meg.  A szoptatás sikere pedig nagyban függ a szoptatás technikájától, gyakoriságától, azaz az emlő stimulálásának idejétől, ennek rendszerességétől. Ez a tejtermelés fokozásának és fenntartásának feltétele. Vannak édesanyák, akik igen bőséges tejmennyiséget termelnek minimális szoptatás mellett, de ez a ritkább.

További tévhit az is, hogy a mellett terhesség alatt stimulálni, „edzeni” kell

Ez szükségtelen, sőt a terhessége vége felé még veszélyes is, hiszen koraszülést indíthat el.  Szülés után, az első mellre-tétellel bőven elegendő ennek elkezdése. Az édesanyák emlőbimbói is eltérő méretűek lehetnek. Vannak kifejezetten kicsi, vannak vaskos, nagy, vannak bőrbe simuló, vannak befelé forduló illetve befelé fordulónak látszó emlőbimbók is. Mivel a szoptatás sikere nem egyoldalú, ezért nagyon nem mindegy, hogy a kis utód milyen szájmérettel, izomerővel, technikai és egyéb adottságokkal jön a világra. Éppen ez az oka annak, hogy ahogy az emlőről, úgy a bimbóról sem lehet előre megmondani, hogy mennyire lesz képes a „feladatát teljesíteni”.

Sokszor tapasztaljuk azt, hogy a szinte lehetetlennek tűnő méretbeli eltérések és látszólag kevésbé ideális anatómia semmilyen problémát nem jelent. Egy szempont azonban fontos lehet. Az emlő – mint ahogy a várandós édesanya egyéb testrészei is – a terhesség alatt növekszik. A méh növekedése a has bőrét, az emlő mirigyállományának növekedése pedig az emlő bőrét veszi igénybe. Ezen területek bőrápolása az elkerülhető, feszülésből adódó elváltozások (szárazság, striaképződés) miatt fokozottan fontos. Ezek egy része alkati, és minden megelőző védelem ellenére kiküszöbölhetetlen sajnos. Igen jó hatásúak a helyi hidratáló krémek mellett a Töpfer Mamacare masszázsolajai, amelyek felszívódása is optimális.

A korábbi szoptatási siker illetve sikertelenség sem határozza meg a későbbi eredményt.

Ennek elsősorban az az oka, hogy az új baba-mama páros minden esetben új esélyt fog kapni. A leendő édesanyák emlőjében már szülést megelőzően termelődhet látható mennyiségű tej, de ezzel a higiénés feladatokon kívül nincs más teendő, és ez sem határozza meg azt, hogy ki meddig és milyen sikerrel tud majd szoptatni.

A járulékos emlőbimbó vagy emlő terhesség alatti változása.

Mivel vannak nők, akiknek evolúciós maradványként a szokásos kettőn felül van még egy vagy akár több emlőbimbójuk is, ezen területeken is végbemehet a terhesség indukálta hormonális változás. Azaz megnövekedhet a méretük, alkalmanként tejtermelés is indulhat belőlük. A leánygyermekeken észlelhető járulékos emlőbimbók ténye sokszor kora gyermekkortól ismert, ennek ellenére sokszor riadalmat kelt a terhesség során. Akár rosszindulatú elváltozás elvi lehetőségét is felveti, teljesen alaptalanul. A jó hír azonban az, hogy a járulékos emlő tejtermelése nem marad fenn tartósan.

A helyes táplálkozás szerepe az immunrendszer fejlődésében

Az élet első három éve kiemelkedő jelentőségű az immunrendszer fejlődésében. Ebben az időszakban a tipegő immunrendszere folyamatosan fejlődik és adaptálódik, miközben a külső környezet hatásaira adott válaszok megtanítják a szervezetét arra, hogyan védekezzen bizonyos fertőzésekkel szemben.

Szülőként ezt a korának megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő tápanyagbevitellel támogathatjuk. Egy éves kor után a tipegő gyakran már a felnőttekkel együtt étkezik. Azonban továbbra is fontos szem előtt tartani életkorának megfelelő táplálkozási igényeit, hiszen szervezete még mindig növekedésben, fejlődésben van.

1–3 éves kor között, a „házi kosztra” való átállás időszakában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a gyermekünk nem „mini felnőtt”. A 12–36 hónap közötti kisgyermekek már csaknem fele rendszeresen eszik a szülők ízlésének megfelelően sózott és elkészített ételeket.* Ebben az időszakban az is gyakran előfordulhat, hogy a kisgyermek visszautasítja az ételt, esetleg válogatósabb lesz, és ezáltal táplálkozása akár egyoldalúvá is válhat.

Különösen fontos odafigyelni arra, hogy az immunrendszer támogatásában fontos szerepet játszó tápanyagokból – pl. D-vitamin és vas – elegendő mennyiség kerüljön a tipegők szervezetébe.

Milumil - Mi is az a junior gyerekital
Milumil receptötlet junior gyerekitalból

Ma Magyarországon az 1–3 év közötti kisgyermekek 65%-ánák az étrendje nem tartalmaz elegendő D-vitamint, 24%-uknak pedig alacsony a vasbevitele*.

Még egy fontos elem: a C-Vitamin

Felnőttként mást sem hallunk, mint milyen fontos szerepe van a C-vitaminnak és ennek beviteléről mindenképp gondoskodjunk. A szükséglet a babáknál is fennáll, azonban teljesen más dózisban. Nézzük, hogy pontosan miként változik.

Fontos tudni, hogy minden életkorban más-más mennyiségű C-vitaminra van szükségünk. Továbbá befolyásolja, hogy milyen életmódot élünk, mi a testtömegünk vagy a nemünk. Na de nézzük:

Mennyi C-vitaminra van szüksége a babának?

6 hónaposnál fiatalabb babának átlagos 35-40 mg, hét és 12 hóna között kb. 40-50 mg-ra növekszik ez a mennyiség.

Fontos tudni, hogy a szoptatás segítségével az anyuka szervezetéből átkerül C-vitamin, a túladagolás pedig baba esetében különösen veszélyes lehet. Így, ha pótlás szükség akkor az adagra fokozottan figyeljünk!

Sokat segíthetünk a felnövekvő generációnak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a számukra szükséges D-vitamin- és vasszintet. A tápanyagokban gazdag étkezések és a folyékony tejalapú táplálék – anyatej, annak hiányában például a gyerekital – a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek szükségesek a kisgyermek egészséges fejlődéséhez és természetes védekezőképességének támogatásához.

Milumi Anytej-kiegészítő tápszerek (6-12 hó)
Milumil Junior gyerekitalok (12 hó+)
Milumil Tej- és gabonapépek (4 hó+)

* 0–3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyukák táplálkozási felmérése, MDOSZ – TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015.

Hozzátáplálás

Rengeteg misztérium övezi a hozzátáplálást és sajnos sok édesanya esik abba a hibába, hogy szentírásként kezeli azt, amit az interneten olvas a témáról. Ez pedig számtalan feszültség forrása lehet, hiszen minden baba más, ezáltal mások az igényeik is. Máshogyan és más időpontban kell elkezdeni a tápszeres és az anyatejes babák hozzátáplálását, és szintén vannak különbségek az allergiás és a tünetmentes babák esetében is, csak hogy néhány esetet említsünk.

Annak érdekében, hogy elkerüld a felesleges idegeskedést, tapasztalt védőnőnk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket a hozzátáplálásról mindenképp tudnod kell. Mikor kezdd el a hozzátáplálást? Honnan tudhatod, hogy babád megérett a szilárd ételre? Milyen ételeket és milyen formában érdemes adni a kicsinek? Hogyan kell etetni a babát? Mi az, ami a hatodik hónapban mindenképp kerülendő? Legújabb blogbejegyzésünkben mindezekre a kérdésekre választ kaphatsz.

Minden, amit a hat hónapos baba táplálásáról tudnod kell

Mikor kezdd el a hozzátáplálást?

A legtöbbször valószínűleg azt hallod, hogy a hatodik hónaptól érdemes elkezdeni a hozzátáplálást. A nagykönyv szerint valóban így van, azonban ezt nem érdemes szentírásként kezelni. Babád egészségügyi állapota, fejlettségi szintje és az anyatejed mennyisége is meghatározza, hogy mikortól lehet szilárd ételt adni a kicsinek. Azoknál a babáknál, akiknél valamiféle allergiás reakció lépett fel, ajánlott kicsit később elkezdeni a hozzátáplálást, míg a tápszeres babáknak már a negyedik hónaptól adható szilárd táplálék. Az Európiai Gyermekgasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN) javaslata alapján 17-26. hét között kell elkezdeni a hozzátáplálást, a hatodik hónap tehát egy ajánlás, de nem történik semmi baj, ha napokkal, hetekkel vagy akár hónapokkal korábban vagy később kezded meg a hozzátáplálást. Általánosságban viszont elmondható, hogy féléves korára a baba szervezetének egyre több vasra van szüksége, amit az anyatej egyszerűen már nem tud biztosítani. Ráadásul a kicsi mozgásfejlődésében is akkora változások következnek be ebben az időszakban, hogy a sok mozgáshoz szükségük van energiadúsabb, szilárd táplálékra is.

Ha figyelsz a következő jelekre, biztos lehetsz benne, hogy babád felkészült a szilárd táplálékra: egyre nagyobb adagokat fogyaszt, rágómozdulatokat tesz a szájával, mindent lenyel, ami a szájába kerül. Fontos, hogy nem szabad erőltetni a hozzátáplálást. Ha babád elfordítja a fejét vagy kilöki az ételt, akkor még nem jött el a szilárd ételek ideje. Kínáld meg újra néhány nap múlva vagy próbálkozz mással – az is lehet, hogy magával az adott étellel van baja, nem a szilárdságával.

Mit adj neki enni?

Kezdetben gyümölcslével vagy péppel érdemes próbálkozni. Az alma, a meggy, a sütőtök, a burgonya, a répa és a barack is telitalálat lehet. Az új ízeket/ételeket tanácsos délelőtt adni a kicsinek, mivel ha esetleg allergia, hasfájás vagy bármi probléma lépne fel, akkor az jobb, ha nem éjszaka jön elő.

Hogyan etesd?

Szoptatás előtt adj a babádnak legfeljebb két teáskanálnyi pürét. Kezdetben naponta csak egyszer kapjon szilárd ételt és mindig ugyanakkor, a szoptatás vagy tápszerezés előtt. Legalább három napig csak ugyanazt add neki, mert így derülhet fény az esetleges allergiára. Ha van a családban allergiás, akkor jobb egy hetet is várni és csak azután kínálni új étellel, ha nem mutatott semmilyen szokatlan tünetet, de erről célszerű konzultálni a gyerekorvossal vagy a védőnővel. A hasmenés, hányás, kiütés, duzzadt arc utalhat allergiára.

Hat hónapos koráig naponta egyszer adj neki gyümölcsöt vagy egyszer pürét, a hatodik hónap után lehet kétszer. A nyolcadik hónaptól napi háromszori szilárd étel az ideális.

Időbe telik, amíg babád megtanul rágni, forgatni az ételt a nyelvével és nyelni a falatot. Nem csoda, ha az az érzésed támad, hogy több étel jön ki a száján, mint amennyit beletettél. Idővel egyre ügyesebb lesz, legyél hát türelmes vele.

Mit érdemes kerülni?

Amiket ebben az időszakban még mindenképp kerülj, azok a következők: tehéntej, tojásfehérje, méz, apró magvas gyümölcsök, füstölt húsáruk/termékek, nyers húsból készült ételek. Javasoljuk, hogy kérj hozzátáplálási táblázatot a területi védőnőtől, amiben pontosan le van írva, hogy mit mikortól lehet adni. Ha kész bébiételt vásárolsz, akkor mindig nézd meg az összetevőket és csak olyat válassz, ami nem tartalmaz hozzáadott sót vagy cukrot.

Junior italokról

Általánosságban elmondható, hogy amíg van tejed, addig szoptasd a gyerkőcöt, hiszen az anyatej a legjobb immunerősítő. Az anyatej védi a baba szervezetét, ellenállóbbá teszi azt a külső, környezeti hatásokkal, valamint a vírus- és bakteriális támadásokkal szemben, a szoptatás maga pedig növeli a kötődést közted és a kicsi között. Féléves korban elkezdődhet a hozzátáplálás, majd ha már a kicsi naponta háromszor eszik szilárd ételt, következhet a folyadék-utánpótlás is.

De mi a helyzet a tehéntejjel? A tehéntejet a legtöbb szakértő nem javasolja a gyerkőc 3 éves koráig. Ennek az az oka, hogy a tehéntejben – számos más összetevő mellett – túl sok fehérje van, ami megterheli a kicsik szervezetét. Léteznek azonban úgynevezett junior gyerekitalok, amelyek tehéntej alapúak ugyan, de bennük a tej összetevőit úgy módosították, hogy ideális legyen a fejlődő szervezet számára. 1-3 éves gyerkőcöknek érdemes adni a junior italokat, melyekről most összegyűjtöttünk minden tudnivalót, így könnyen tudod mérlegelni, hogy melyik fajtát választod a babád számára.

Mit tartalmaznak a junior italok?

A junior italok tehéntejalapúak és olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek a baba egészséges fejlődéséhez: vitaminokat (A, C és D vitamin) és ásványi anyagokat, főleg vasat és kalciumot. A vas mellett a cink az az ásványi anyag, amire a babának feltétlenül szüksége van az erős és ellenálló immunrendszer kifejlesztéséhez. A tehéntej nem tartalmaz elegendő cinket, ezért sem ideális táplálék a tipegő korosztálynak. Ráadásul a tehéntej D-vitamin tartalma is alacsony, a legtöbb légúti megbetegedést pedig éppen ennek a vitaminnak a hiánya okozza.

Miben különbözik a junior ital a tehéntejtől?

A junior italok kevesebb fehérjét és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a tehéntej, ezáltal nem terhelik meg a babád szervezetét. A junior italok jobban illeszkednek a baba tápanyagigényéhez, mint a tej, így optimálisabb vitaminforrást jelentenek a kicsik számára. A tehéntejben viszont nincs feleannyi vas sem, mint amire a babáknak szükségük van. A junior italok elegendő vasat tartalmaznak az 1-3 éves gyerkőcök számára és jóval kevesebb zsírt, mint a tehéntej.

Hogyan kell elkészíteni a junior italt?

Forrald fel a babavizet vagy a szénsavmentes ásványvizet. (Használhatsz csapvizet is, ha elég jó minőségű). Ezt követően hűtsd le 40 fokra és keverd össze a junior itallal. 40 foknál melegebb vizet nem érdemes használni, mert a magas hő hatására sérülhetnek a junior italban lévő vitaminok. Figyelj az ital dobozán található keverési arányra. Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy egy adagolókanál italhoz 30 ml vizet keverj. Ha a kicsi az elkészítést követő két órán belül nem issza meg, akkor javasolt kiönteni a folyadékot.

Mennyi gyerekitalt adjak a kicsinek?

Naponta két pohár, azaz kb. 5 dl gyerekital fedezi a baba számára szükséges tápanyagmennyiséget.

Hány éves korban ajánlott?

1-3 éves korú tipegőknek ajánlott, figyelembe véve a baba esetleges egyedi táplálkozási igényeit.

Tanácsok a helyes szoptatáshoz dióhéjban

Olvasd el cikkünket a szoptatásról, amelyben megosztjuk Veled a helyes szoptatási testtartást, az ideális szoptatási helyzetet, és számtalan hasznos tanácsot is adunk arra vonatkozóan, hogy mit tegyél, ha nem akar szopni a kicsi, ha nem eszik eleget, vagy ha kisebesíti a mellbimbódat.

A szoptatástól sok édesanya tart, pláne, aki első babáját várja. Tény, hogy vannak babák, akikkel nem megy gördülékenyen a táplálás. Ők azok, akik keveset vagy egyáltalán nem szopnak, akik elfordítják a fejüket a mellbimbótól, vagy akik kisebesítik a bimbódat. Ha a Te babád is ilyen, akkor sem szabad megijedni, mert számos trükk és praktika létezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet jól és helyesen táplálni a babát az első naptól kezdve.

Az újszülöttekben nagyon erős a szopóösztön –

különösen igaz ez az első egy-két órában-, ezért érdemes a babát a szülés után rögtön mellre tenni. A legtöbb újszülött ilyenkor ösztönösen, magától elkezd szopni. A legelső szopás alkalmával a kicsi szájába az ún. kolosztrum, azaz az előtej kerül. Ez egy sárgás színű folyadék, ami olyannyira gazdag tápanyagokban, hogy az Egészségügyi Világszervezet a baba első védőoltásának nevezi.

Az első adag tejek kis mennyiségűek, de az újszülött kisbabának is pici a gyomra (pl.: az egynapos csecsemőnek akkora, mint egy cseresznye) Mivel a babád még csak most tanul enni, számára is könnyebb, ha nem kell rögtön nagy adag tejjel megbirkóznia. Az anyatej és a gyakori szopás az első napokban kulcsfontosságú, segít megelőzni a sárgaságot, serkenti a tejtermelést, megnyugtatja a babát nem is beszélve a kötődés kialakulásáról közted és a kicsi között. Nagyon fontos, hogy annyiszor rakd mellre a babát, ahányszor csak igényli.

Teremts nyugodt körülményeket!

Nincs két egyforma baba: vannak, akik gyakran és rövid ideig szopnak, mások ritkábban és hosszabb ideig, illetve olyanok is vannak, akik egyáltalán nem érdeklődnek a szopás iránt. Ha a Te babád is ilyen, akkor érdemes 2-3 óránként mellre tenni és próbálkozni a szoptatással. Ehhez teremts nyugodt körülményeket, például figyelj arra, hogy félhomály legyen, a babán pedig laza ruházat legyen, mert a túlzott melegtől elálmosodhat. Simogasd vagy masszírozd a hátát és próbálj ki többféle szoptatási pozíciót, amíg rátalálsz a megfelelőre. Ha nem jársz sikerrel, javasolt szoptatási tanácsadóhoz fordulni, aki segít elsajátítani a megfelelő technikát.

Kerüld a vizet és a cumit!

Fontos, hogy ne adj (és a kórházban se adjanak) cumit vagy cumisüveget a babának. Ha vizet vagy tápszert kap, attól könnyen jól lakik, kevésbé fog érdeklődni az anyatej iránt, ami a szoptatás korai abbamaradásához, ezáltal pedig a baba immunrendszerének gyengüléséhez és a te melled begyulladásához vezethet. A cumisüveget ráadásul máshogyan kell szopni, mint az anyamellet, ez pedig összezavarhatja a babát, aki kevesebb tejhez juthat a melledből a rossz szopási technika miatt és kisebesítheti a mellbimbódat is.

A helyes testtartás

Szoptatás előtt helyezkedj kényelmes pozícióba és próbálj meg ellazulni. A babát húzd teljesen a melledre, ne te hajolj a kicsihez. A baba feje pontosan a melleddel szemben legyen, hogy ne kelljen elfordítania a fejét. Csak a tarkójánál támaszd meg a fejét, hogy hátra tudjon hajolni, ha több levegőre lenne szüksége. Tartsd a melled az etetés alatt alulról és oldalról is úgy, hogy ne akadályozd a kicsit az evésben.

Meddig és mennyit egyen a baba?

Nem érdemes korlátozni a szopásban a kicsit, ő úgyis jól tudja, hogy mennyi táplálékra van szüksége. Javasolt minden szoptatásnál mindkét mellből etetni, de ha csak az egyikből kér, akkor ne erőltesd. Az első napokban napi egy-két nedves pelenka elegendő mennyiségű táplálékot jelez, ugyanakkor előfordulhat súlyveszteség a babáknál, ami teljesen természetes dolog. Viszont ha testsúlyának 7%-ánál többet fogyott, akkor érdemes szoptatási tanácsadóhoz fordulni, mert elképzelhető, hogy a szoptatás menetével van a probléma, és a kicsi nem tud elég táplálékot magához venni. A második és az ötödik nap között általában beindul a tejtermelés, innentől a baba többet fog enni, ami a napi vizes és székletes pelenkák számának növekedésével jár. Heti átlag 170 grammos súlygyarapodás normálisnak tekinthető.

A mellbimbó tisztítása

Ha kisebesedett a mellbimbód, akkor kend be lanolinnal, amit ne moss le a következő szoptatás előtt sem – ebben nincs semmi olyasmi, ami ártalmas lehet a babának. Még a lanolinnál is hatásosabb az anyatej maga: sebes mellbimbódat kend be egy kis anyatejjel és hagyd megszáradni. A tejben lévő anyagok segítik a sebgyógyulást is. Ha a sebesedés vagy a fájdalom hosszabb ideig fennáll, mindenképp fordulj szoptatási tanácsadóhoz.

Sokat segíthet egy szoptató párna

A szoptatáshoz és a kényelmes pozícióhoz, mind neked, mind pedig a babádnak sokat jelenthet egy szoptató párna. Elősegíti a kényelmes tartást, tökéletes alátámasztást biztosít, így nyak, kar és a vállizomzatot is kíméli.

Látogasd meg a kategóriát és találd meg a számodtokra szükséges szoptatási termékeket. Tovább a Várandósság-szoptatás kategóriához.

Olvass még a szoptatásról:

Nutriklub
Szoptatás portál

Az első igazi falatok

A darabos ételhez történő hozzászoktatás sok édesanya fejében igazi misztérium. Mikor kezdjem el? Mit adjak neki először? Mi van, ha félrenyeli? Mit tegyek, ha nem fogadja el? Ezek mind olyan kérdések, melyek a legtöbb édesanyát rendszeresen foglalkoztatja, így lehet, hogy Téged is.
A darabos ételek valóban kihívást okozhatnak a babánál, ám ha betartod a fokozatosság elvét, figyelsz arra, hogy mit, hogyan és milyen sorrendben adsz a kicsinek enni, valamint türelmes vagy vele, az előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük Neked a legfontosabb információkat a darabos ételekhez történő hozzászoktatásról. A cikk elolvasása után remélhetőleg a fenti összes kérdésre – és még sok másikra is – választ fogsz kapni.

Hogyan szoktassuk hozzá a babát a darabos ételhez?

A hatodik hónaptól lehet elkezdeni a babának darabos ételeket adni, a nyolcadik hónaptól pedig egyenesen ajánlott. Apróra vágott, puha gyümölcsökkel és párolt zöldséggel érdemes kezdeni, ezeket könnyen el tudja rágni még akkor is, ha nem bújtak elő a fogai. Ha házikosztot is fogyaszt a baba, akkor érdemes kezdetben nem teljesen összeturmixolni a főzeléket, később pedig fokozatosan nagyobb darabokat hagyni benne. Az üveges bébiételbe is elkezdhetsz szilárd ételdarabokat tenni, például főtt krumplit. Persze itt is figyelni kell a fokozatosság elvére: eleinte teljesen összetört burgonyát keverj az ételébe, majd apránként hagyd a falatokat egyre nagyobbra.

A puha gyümölcsök és párolt zöldségek után a puffasztott gabonafélékkel érdemes kezdeni a baba megismertetését. Ezek könnyen elolvadnak a szájban, könnyebb őket lenyelni is. Ha ezekkel boldogul, akkor elkezdhetsz adni neki apró kenyér- és kiflidarabkákat.

A húsokat javasolt leturmixolni közel egyéves koráig. A puha húsokat adhatod apró darabokban már 10-11 hónapos korban is, de a keményeket továbbra is turmixold le inkább.

Mi a teendő, ha nem fogadja el?

Babánként különböző, hogy mikor és mennyire fogadják el a szilárd ételt. Általánosságban elmondható, hogy minél tovább vársz, annál nehezebb lesz megszoktatni vele az újat. Ha elfordítja a fejét vagy öklendezik az ételtől, akkor ne erőltesd, de érdemes a következő étkezésnél újra megkínálni. A darabosabb főzelékekkel és a puha puffasztott gabonafélékkel nem szokott gond lenni, előbb-utóbb elfogadják. Ha egyéves kora után sem hajlandó darabos ételt enni, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki megvizsgálja a kicsi rágóreflexeit.

Tévhit az, hogy a rágás a fogak számától függ. Rágni fog nélkül is lehet, igaz, nehezebben. Elsősorban az idegrendszer érettségétől függ, hogy a babának kialakult-e a rágóreflexe. Két alapszabály van a darabos ételre szoktatás esetében: 1. legyél türelmes a kicsivel és 2. ne hagyd egyedül evés közben. A türelem azért kulcsfontosságú, mert egy új dolgot tanítasz a babának, aminek az elsajátításához időre van szüksége. Ha sietteted, akár az ételhez történő, akár egész életét meghatározó hozzáállását is befolyásolhatod. Egyedül pedig azért nem szabad hagyni, mert a rágó- és nyelőreflexe még messze nem tökéletes, és könnyen félrenyeli a falatokat, ami akár nagy bajhoz is vezethet.

Mikortól kaphat fűszert a baba?

A hatodik hónaptól lehet kis mértékben fűszerezni a baba ételeit. Két új fűszer bevezetése között ajánlatos hat napot várni, hogy az esetleges allergiás reakciók kiderüljenek. A vanília, a fahéj, a menta, a bazsalikom, a bors, az oregánó, a szerecsendió és az őrölt fűszerpaprika a leggyakoribb fűszerek, amelyekkel a kicsik találkozni szoktak, kísérletezz velük te is nyugodtan.

Cumisüvegtől a pohárig

A hozzátáplálás kezdetekor felmerül a szülőkben a kérdés, hogy miben kapjanak inni a picik, mennyi ideig maradjon a cumisüveg – ha van – és hogyan, milyen lépésekben szoktassák át a babát a pohár használatára. Ha tápszeres a babád, akkor természetesnek tűnhet, hogy továbbra is cumisüveget kapjon, de féléves kor után őket is célszerű elkezdeni más módokra átszoktatni. Ha korábban nem adtál a kicsinek cumisüveget, akkor a hozzátáplálás elkezdésekor se adj neki, mert előbb-utóbb úgyis le kell szoktatni róla, vagyis teljesen felesleges.

Hogy milyen trükköket lehet alkalmazni az átszoktatás legelső lépéseiként és a sok eszköz – csőrös poharak, szelepes szerkezetek, poharak, kulacsok – közül milyet válasszunk, és milyen sorrendben haladjunk a használatukkal, arra a következő cikkben minden választ megadunk:

Noha sok érv – főleg kényelmi szempontok – szólnak a cumisüvegből történő itatás mellett, előbb-utóbb meg kell tanítanod a kicsit pohárból inni. Bizonyos kor felett meglehetősen furcsán néz ki, ha egy gyerek még mindig cumisüvegből iszik. Ráadásul a csőrös és szívószálas poharak használata a kicsi könnyen deformálódó fogai miatt sem a legideálisabbak. Azonban ha egyből nem tud pohárból inni – ami elég valószínű-, akkor a fokozatosan kell megismertetned ezzel a tudománnyal. Kezdetnek azt tanácsoljuk, hogy vágj nagy lyukakt a cumin, így az csak abban segít, hogy ne borítsa magára az üveg tartalmát a kicsi.

Átmenti megoldás

Vannak olyan csőrös szerkezetek, amelyek átmenetet képeznek a cumi és a csőrös pohár között. Ezekből a kicsinek még ki kell szívnia a tartalmat, de már tartania kell. Akkor vegyél ilyet, ha biztosra akarsz menni, és ha még egy kicsit élvezni akarod, hogy nem önti magára a folyadékot a pici. A szelepes verziók utazáskor praktikusak, ezekből garantáltan nem jön ki a folyadék.

Csőrös itatók és poharak

Ha így ügyesen iszik, akkor vegyél neki csőrös itatót vagy csőrös poharat, amivel megtanulja a gyerkőc, hogy hogyan kell tartani és a szájához emelni a poharat. Ezekből létezik egyenes és hajlított szájú verzió. Utóbbit már féléves kortól lehet adni a kicsinek, az egyenes szájút pedig attól függően időzítsd, hogy milyen anyagból készült: ha puha, akkor adhatod a féléves babádnak, ha műanyag, akkor érdemes várni tízhónapos koráig. Viszonylag újdonságnak számítanak azok az poharak, amelyek 360 fokban vannak szeleppel ellátva. Gyakorlatilag úgy kell belőlük inni, mint egy rendes pohárból, de a kicsi mégsem önti magára és a földre a folyadékot. Ezekből a baba nagyon könnyen megtanul inni, és nagyban megkönnyíti a pohárra való váltást is. Olyan csőrős vagy szelepes poharat érdemes választani eleinte, aminek két oldalon van fogantyúja, így a pici könnyebben meg tudja fogni és gyakorolni az önálló ivást. Később, 1 éves kor környékén már bátran válthattok fogantyú nélküli változatokra ezzel is segítve a kicsi kézügyességének és kordinációjának fejlődését.

Jöhet a pohár

A csőrös pohár után áttérhetsz a pohárra. Csak pár kortyot tölts bele addig, amíg magabiztosan nem kezeli a mennyiségeket. Ha már biztosan nem önti magára, akkor jöhet a tele pohár, de ez beletelik pár évbe, ami nem feltétlenül baj, hiszen nem kell sietned; a cél pusztán az, hogy az óvodába kerülve már tudjon pohárból inni.

Kulacsok és üvegek

Ha a poharas ivással már nincs nagy gondja, akkor megpróbálkozhatsz az üveggel és a kulaccsal is. Általában a 10-12. hónap tájékán érkezik ez el. A szelepes itatóktól ebben a korban már ajánlott megszabadulni, mert a kicsiknek nagy a folyadékigénye, a szelepes szerkezetekből pedig nem tud egyszerre annyi kijönni, mint amennyit ők szeretnének.